Aliyev ve Paşinyan, Granada'da 5 Ekim'de görüşecek!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 5 Ekim'de 3. Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının yapılacağı İspanya'nın Granada kentinde görüşmesinin planlandığı bildirildi.

Aliyev ve Paşinyan, Granada'da 5 Ekim'de görüşecek!
Aliyev ve Paşinyan, Granada'da 5 Ekim'de görüşecek!
GİRİŞ 02.10.2023 22:10 GÜNCELLEME 03.10.2023 00:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yapan İspanya'nın ev sahipliğinde Granada'da düzenlenecek 3. AST toplantısının ana gündem maddelerinden birini Azerbaycan ve Ermenistan oluşturacak.

İspanya Başbakanlık ve AB Dönem Başkanlığı Koordinasyon Ofisi kaynaklarından alınan bilgilerde, Aliyev ve Paşinyan'ın yapacağı görüşmeye AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'ın katılmasının öngörüldüğü bildirildi.

Aynı kaynaklar, AB'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümünde "arabulucu olmak istemediğini, sadece kalıcı, adil, ulusal egemenlikleri koruyan ve uluslararası hukuka uygun bir barışı teşvik etmek istediğini" savundu.

Diğer yandan, ilki 6 Ekim 2022'de Çekya'nın başkenti Prag'da, ikincisi 1 Haziran'da Moldova'da düzenlenen AST toplantısını, AB dönem başkanlığı içinde yapmak isteyen İspanya, tarih olarak, 6 Ekim'de Granada'da yapacağı AB Konseyi Gayri Resmi Toplantısı'ndan bir gün öncesini seçti.

50 ülkenin devlet veya hükümet başkanları düzeyinde katılması öngörülen AST'de kısa bir açılış konuşmasının ardından, "dijitalleşme, enerji-ekolojik geçiş ve çok taraflılık-Avrupa'nın siyasi geleceği" başlıklarında üç yuvarlak masa toplantısı olacağı ve liderler arasında çok sayıda ikili görüşmenin yapılacağı kaydedildi.

Kosova'yı tanımayan İspanya, AST toplantılarının olduğu masalarda bayrak veya ülke ismi bulundurmayacak

AST'ye Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin de katılması bekleniyor.

İspanya, AB üyesi Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Slovakya gibi Kosova’yı resmen tanımasa da AST toplantısına davet etti. İspanya, olası bir diplomatik sorundan kaçınmak için toplantı masalarına bayrak veya ülke isimleri koymayacağı, önceki zirvelerdeki uygulamaları tekrarlayarak ve yalnızca ilgili liderin adını yazacağı belirtildi.

İspanya Başbakanlık yetkilisi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in toplantının girişinde aralarında Kurti'nin de olduğu tüm liderleri karşılayacak olmasıyla ilgili "Kosova temsilcisinin elini sıkmak o ülkeyi tanımak anlamına gelmez sadece bir saygı meselesidir." değerlendirmesini yaptı.

AST toplantısı, liderlerin El Hamra Sarayı'nı ziyareti ve akşam yemeği ile son bulacak.

Granada'da 27 AB üyesi ülkenin liderinin katılacağı 6 Ekim'deki AB Konseyi Gayri Resmi Toplantısı'nda ise AB'nin genişleme süreci, Avrupa'nın stratejik özerkliği, Rusya-Ukrayna savaşı, savunma ve İtalya'nın talebiyle düzensiz göç sorunu konularının ele alınacağı bildirildi.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Sporcu 1 yıl önce Şikayet Et
    Gitmeden Zengezuru da temizleyin Onların ne iti, ne de biti bir şeyi kalmasın
    Cevapla
  • Kurdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Kürt kardeşten azerbaycana selamlar sevgiler.kalbimiz sizinle gerekirse ellerimizde.bunu paşinyanın yüzüne söylemek isterdim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Azarbaycan, Sahada Kazandığını MASADA KAYBEDECEK ne yazık ki... Almanya ve Fransa nın ne işi var senin toplantında...
    Cevapla
  • Karamürsel 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden gramajda ?
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Hocalidaki Azerbaycan Türk ahalisinin katliamına tazminat talep edilmeli bu Azerbaycan yönetiminin soykırıma uğrayan Azerbaycan Türk ahalisine borcudur. O insanların acımasızca öldürülmesinin katledilmesinin hukuki bir karşılığı olmalıdır. Toplu mezarlar canımı acıtıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ormanlarımız için 81 ilde eş zamanlı etkinlik düzenlenecek
Özgür Özel, Özgür Özel’i yalanlıyor