Beyaz Saray'dan '24 saat' açıklaması: Zor iş

Beyaz Saray, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre tanımasını "zor iş" olarak nitelendirdi.

GİRİŞ 13.10.2023 17:57 GÜNCELLEME 14.10.2023 09:58
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, MSNBC Televizyonu'nda yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun sivilleri Hamas'tan ayırarak daha fazla sivil kaybın önüne geçmek amacında olduğunu belirterek, "Kısa bir süre içinde hareket ettirmek için çok sayıda insan." dedi.

Kirby, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki 1 milyon kişiye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre tanımasına ilişkin, "Bombalamaların ve saldırıların sürmesi ve nüfus yoğunluğu nedeniyle zor bir iş olacak. Buradaki zorluğun farkındayız." ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin Gazze'yi terk etme imkanına sahip olduğunu görmek istediklerine ancak durumun böyle olmadığına dikkati çeken Kirby, "Bu yüzden İsrailliler ve Mısırlılarla da bu konuda çalışmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Ayrıca, Kirby, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail'e daha fazla askeri destek açıklaması yapacağını sözlerine ekledi.

İKİ BAKAN YANITLAMAKTA ZORLANDI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, düzenledikleri ortak basın toplantısında özellikle Gazze'deki sivillerin bölgeden güvenli şekilde çıkarılması ve insani koridor hakkındaki sorulara yanıt vermekte zorlandı.

Austin ve Gallant, İsrail'deki ikili görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İki bakan toplantının soru-cevap kısmında, Gazzeli sivillerin İsrail'in saldırılarından nasıl korunacağı ve sivillerin tahliye planlarına ilişkin sorular karşısında net cevaplar vermekten kaçındı.

- ABD'den "İsrail, profesyonel ve disiplinli" savunması

Bir muhabirin, "İsrail karşı saldırısını sürdürürken, Gazze'de sivillerin ölümünün arttığını görüyoruz, belki kara harekatı da olacak. Filistinlilerin ölümünün ahlaki sorumluluğunun kime ait olduğunu düşünüyorsunuz, İsrail, Hamas ya da ikisi birden mi?" sorusuna cevaben Austin, İsrail'in kendini savunmaya hakkı olduğunu ve ABD'nin bunu desteklediğini yineledi.

Austin, uzun yıllardır İsrail güçleri ile çalıştığına işaret ederek, İsrail'in profesyonel, disiplinli ve doğru meselelere odaklı şekilde çalıştığını öne sürdü.

İsrail'in geçmişteki gibi profesyonel davranacağını aktaran Austin, "Bunu uluslararası toplumun daha çok meskun mahalde bulunan DEAŞ ile mücadelesinde de gördük. O dönemde uluslararası koalisyon, cesurca savaştı, sivilleri korudu ve çok büyük çatışmaların olduğu sırada insani hareket alanı için koridorlar oluşturdu. Dediğim gibi bu (İsrail) profesyonel bir güç. İyi yönetiliyor ve yine öyle olacağından başka bir beklentim yok." iddiasında bulundu.

- 24 saat konusundaki ısrarlı sorular

İsrail Savunma Bakanı Gallant da "İsrail'in Gazze'deki sivillerin bölgeyi boşaltmaları ve güneye doğru hareket etmeleri için ilan ettiği 24 saatlik süre konusunda bazı karışıklıklar var. Başlangıçta 24 saatlik bir süre bildirilmişti ve daha sonra İsrail'in bu süreyi değiştirdiğine dair haberler geldi. Başka bir deyişle 24 saatlik süreye sadık kalınmadı. Lütfen özellikle son bir mühlet olmadığını açıklığa kavuşturur musunuz?" sorusuna, İsrail'in "sivilleri asla kasten vurmayacağı" yanıtını verdi.

İsrail Savunma Bakanı, "Bu nedenle, Gazze şehrindeki tüm sivillerden Gazze'nin güneyine gitmelerini istiyoruz. Teröristlerin kamuflajı, sivil halktır. Bu nedenle onları ayırmamız gerekiyor." dedi.

"Canını kurtarmak isteyenler lütfen güneye gitsin. Hamas'ın altyapılarını, karargahlarını, askeri kurumlarını yok edeceğiz ve onları Gazze'den çıkaracağız. Medeni insanlar arasında yaşayamazlar." diyen Gallant, İsrail'in, Gazzeli sivil halka şehri terk etmeleri için verilen 24 saatlik süreye sadık kalıp kalmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı.

Gallant, "İran'ın ülkenize yönelik son saldırının planlanmasında ya da uygulanmasında doğrudan rol oynadığına ya da bu durumdan faydalanmaya çalıştığına dair bir kanıt gördünüz mü?" sorusunu da "İran, Hizbullah ve Hamas bir eksen, bir şer ekseni. Her şey genel olarak İran'dan yönetiliyor. İzin İran tarafından veriliyor. Para İran tarafından sağlanıyor. Fikirler İran'da şekilleniyor. Bu nedenle izin verip vermemeleri önemli değil çünkü fikir bir İran fikri." diye yanıtladı.

- "Saldırıyı bilseydik bilgilendirirdik"

Bir diğer yabancı muhabirin, Mısır ve İsrail istihbaratlarının Hamas'ın saldırısı hakkında bilgi sahibi olmamasına işaret ederek, ABD'nin saldırıdan önce ne bildiğine dair sorusuna Austin, "Bir müttefike karşı saldırı yapılacağını bilseydik, kesinlikle onları bilgilendirirdik. Şu an odak noktamız İsrail'in egemen topraklarını savunmak ve vatandaşlarını korumak için ne ihtiyacı varsa sağlamak." şeklinde cevap verdi.

- "ABD'nin desteği, İsrail'in operasyon özgürlüğünü güçlendiriyor"

Toplantının başında da ABD Savunma Bakanı Austin, savunma bakanı olarak bizzat İsrail'e gelerek, ABD'nin bu ülkeye sarsılmaz desteğini açıkça göstermek istediğini vurguladı.

Gallant ise ABD'nin desteğinin, İsrail'in operasyon özgürlüğünü ve kabiliyetlerini güçlendirdiğini ifade ederek, "Aslında, bugün temel mühimmat taşıyan ikinci uçağı teslim alacağız. ABD'nin karada, havada ve denizde konuşlanması, bölgede bulunan hem ortaklarımıza hem de düşmanlarımıza güçlü bir mesaj göndermektedir." diye konuştu.

- Austin, Netanyahu ile de görüştü

Austin, Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir araya gelerek, İsrail'in yanında olduklarını belirtirken, Netanyahu ABD yönetiminin ve yetkililerinin güçlü duruşları ve desteği için teşekkür etti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 108
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Allah bu oyunu yapanlara en acil sekilde 10 mislini kenfilerine Nasib etsin
    Cevapla
  • Ali aksoy 6 ay önce Şikayet Et
    Aglamak,yakinmak,başkaşinin yardimina muhtaç olmak.2. Dünya harbinde 70 milyon insan öldü...eee2-3 bin filistinde ölenleri kim düşünecek.Yahudi bir firsati yakaladi...su yok,elektrik yok,gida maddeleri yok,güneyden kuzeye sürgün 24 saat te bunu yap.Güney gazzede de ,boşalan yerde yahudi her istedigini yapacak...yer bir edecek, ayni almanyada yapilan gibi.Namus yok gurur elden gitmiş.
    Cevapla
  • TC vatandaşı 6 ay önce Şikayet Et
    Gün gelecek İsrail Amerika dünya yı terketmek zorunda kalacaktır
    Cevapla
  • erkan 6 ay önce Şikayet Et
    24 saate canınız çıksin israil ve abd kancıkları
    Cevapla
  • kenan 6 ay önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • meraci83 6 ay önce Şikayet Et
    İşte şeytanı görmek isteyen bu haydut kan emici terörist devlet ABD ye bakmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı