İşte Hamas'ın 'mini ordusu' Kaç askeri var?

Dünya nefesini tutmuş, gözlerini İsrail-Gazze hattına çevirmiş durumda. İşgalci İsrail ordusu kara harekatına hazırlanırken, 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" isimli oeprasyonu başlatan Hamas güçleri dünyanın gündemine oturdu.

GİRİŞ 15.10.2023 22:27 GÜNCELLEME 16.10.2023 11:23
Bu Habere 127 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Kara harekatına hazırlanan İsrail güçlerini neler bekliyor?  İsrail'e tarihinde tek seferde en büyük can kaybını yaşatan saldırının ardında neler yatıyor? Hamas güçlerinin yıllar içinde ulaştığı askeri kapasite ne durumda?

40 BİN ASKERİNİN OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Reuters Haber Ajansı'nın üst düzey Hamas yetkililerine dayandırdığı haberinde Hamas güçleri "mini bir ordu" olarak tanımlandı. Askeri bir akademisi bulunduğu aktarılan Hamas'ın yaklaşık 40 bin üyesi olduğu iddia edildi.

Global Security isimli internet sitesine göre Hamas'ın 90’lı yıllardaki askeri kanadı yalnızca 10 bin üyeden oluşuyordu.



MÜHİMMAT ORANI BÜYÜK ORANDA ARTTI

Yıllar içerisinde Hamas'ın elindeki mühimmat miktarının de büyük oranda arttığı kaydedildi. Hamas'ın 2008 yılında Gazze'nin kontrolünü ele geçirdikten sonra elindeki roketlerin menzili yalnızca 40 kilometre civarındaydı. 2021 yılına gelindiğinde ise bu mesafenin 230 kilometreye kadar çıktığı öğrenildi.

Hamas yetkilileri ise, "İcatlar ihtiyaçtan doğar" diyerek, İsrail ablukasının bir sonucu olarak Hamas'ın Gazze içinde mühimmat üretimine zorlandığını ifade ediyor. Batılı yetkililer ise bu durumu Hamas'ın İran ile kurduğu yakın ilişkiye bağlıyor.

Hamas Lideri İsmail Haniye, Katar'ın El Cezire televizyonuna verdiği röportajda, ellerindeki uzun menzilli füzeleri İran ve Suriye'den elde ettiklerini açıklamıştı.

KAYNAK: NTV
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 127
  • Mustafa 6 ay önce Şikayet Et
    Hamas, başta Gazze halkının olmak üzere bütün Filistin halkının onurlu, izzet dolu, başarılı yüksek silahlı kuvvetleridir.
    Cevapla
  • Musa İsmail 8 ay önce Şikayet Et
    Ne zaman İsrail kuruldu terör ondan sonra başladı..
    Cevapla
  • Tual 8 ay önce Şikayet Et
    Biz müslüman Türk halkının duası masum sivil Filistinlileri koruyan haklarını arayan Hamas için Allah herdaim yardımcıları olsun iman gücü zalimleri yenecektir
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkenin ordusu niye yok
    Cevapla
  • bülent 8 ay önce Şikayet Et
    Israil bu katliyamı durdurmasa müslüman israil düşmanlığı hiç bitmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Erdoğan düşmanı' Reuters yine şaşırtmadı! Çok konuşulacak anket
Sedef Güler cinayetinde yeni gelişme! Korkunç ifadeler