Küresel çatışma riski! "Çin'in Doğu Akdeniz'e 6 savaş gemisi gönderdiği" iddiası doğru mu?

İşgalci İsrail, savunmasız Filistinli sivilleri, bebek, çocuk, kadın ve yaşlı gözetmeksizin katlederken, dünya kritik bir eşiğe ilerliyor. Son olarak Çin'e ait 6 savaş gemisinin Doğu Akdeniz'e doğru yola çıktığı iddiası ortaya atıldı.

Küresel çatışma riski! "Çin'in Doğu Akdeniz'e 6 savaş gemisi gönderdiği" iddiası doğru mu?
Küresel çatışma riski! "Çin'in Doğu Akdeniz'e 6 savaş gemisi gönderdiği" iddiası doğru mu?
GİRİŞ 22.10.2023 22:37 GÜNCELLEME 23.10.2023 01:34
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği insanlık dışı soykırımla büyük ve telafi edilemez savaş suçlarına karışan işgalci İsrail, bölgesel ve hatta küresel bir çatışma döngüsüne zemin mi hazırlıyor?

İşgalci İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları 16. gününde tüm şiddetiyle devam ediyor. Bölgede şehit sayısının vahim boyuta ulaştığı bildirildi. Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin İsrail'e yönelik güç temerküzünün ardından zalimliğini iyice artıran Siyonistlerin son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 248 Filistinliyi daha şehit ettiği açıklandı.

USS Gerald R. Ford uçak gemisi

Söz konusu desteğin "bölgesel caydırıcılık çabalarını güçlendireceğini, bölgedeki ABD kuvvetlerinin güvenliğini arttıracağını ve İsrail'in savunmasına yardımcı olacağını" belirten ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD'nin İsrail'e destek amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderdiğini açıklamıştı.

ABD uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower grubu, halihazırda Doğu Akdeniz'de bulunan USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubuna ilave güç olarak bölgeye yönlendirildi.

Sosyal medyada bugün paylaşılan iddialarda Çin Donanması'na ait 6 savaş gemisinin de İsrail-Filistin çatışması kapsamında bölgede konuşlandırılarak, Doğu Akdeniz'e yönlendirildiği iddia edildi. 

DOLAŞIMA SOKULAN İDDİALAR

Yabancı hesaplardan yapılan paylaşımlarda, Çin'in sessiz bir gözlemci konumunda olmadığı ve savaş gemilerini gönderdiğinden bahsedildi.

Bu savaş gemilerinin Doğu Akdeniz'e ilerlediğini kesin olarak belirten paylaşımlar yapıldı. 

ARAŞTIRMA SONUCU FİKRİ TAKİP

İddiaların kaynağının South China Morning Post'un 19 Ekim tarihli haberi olduğunu tespit edildi.

Haberde geçen hafta Orta Doğu'da faaliyet gösteren Çin Donanması'na ait savaş gemilerinin, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilişkilendirildiği fark edilirken, söz konusu hafta Umman'da ortak eğitim tatbikatı düzenleyen Çin Donanması'na ait 44. Koruma Görev Gücü'nün 14 Ekim'de başkent Maskat'tan ayrıldığı ve bu savaş gemilerinin "bilinmeyen bir rotaya" doğru ilerlediği ifade ediliyor.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, bu bilinmeyen rotanın "Doğu Akdeniz" olduğu yönünde iddialar öne sürülüyor.

Fakat Çin Savunma Bakanlığı'na ait resmi açıklamalarda, Çin Donanması'na bağlı 44. Koruma Görev Gücü'nün mayıs ayından itibaren bu bölgede rutin faaliyet gösterdiği bilgisine ulaşılabiliyor. Ortak tatbikat gerçekleştiren gemilerin en son faaliyetleri incelendiğinde ise, 18 Ekim Çarşamba günü yerel saatle sabah 09.00 civarında, 44. Koruma Görev Gücü'nün Kuveyt'de yer alan Shuwaikh Limanı'na ulaştığından ve Kuveyt'te beş gün sürecek bir ziyaretin gerçekleştiğinden bahsediliyor. 

Kuveyt Ordusu'nun temsilcilerinin, Kuveyt'teki Çin Büyükelçiliği personellerinin, Kuveyt'te Çin tarafından finanse edilen işletmelerin temsilcileri de dahil olmak üzere 200'den fazla kişinin gemileri karşılamak için iskeleye geldiği verisine ulaşılıyor.

Ziyaret sırasında Çin ve Kuveyt'in karşılıklı kültürel ve sportif aktiviteler gibi pek çok faaliyette bulunacağından bahsediliyor. Doğu Akdeniz'e konuşlandırıldığı iddia edilen bu savaş gemilerinin ziyaret kapsamında Kuveyt'te bulunduğu ortaya çıkıyor.

TESPİT: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Çin Donanması'na ait 44. Koruma Görev Gücü, İsrail-Filistin çatışması öncesinde de bölgede faaliyet gösteriyordu.

Geçen hafta Umman'da ortak tatbikat düzenleyen görev gücü, 14 Ekim'de Maskat'tan ayrıldı.

Görev gücü 18 Ekim'den beri Kuveyt'te ve beş gün sürecek bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Çin Donanması'na ait savaş gemilerinin "Doğu Akdeniz"e ilerlediğine dair bir veri bulunmuyor. 

[Teyit edilen bilgiler doğrultusunda, Çin Donanması'na ait 6 savaş gemisinin İsrail - Filistin gerilimi nedeniyle Ortadoğu'da konuşlandırıldığı iddiasının doğru olmadığı anlaşılıyor.]

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • eski türk 6 ay önce Şikayet Et
    Gelin yam-yamlar baliklar sizi bekliyor.
    Cevapla
  • ugur 6 ay önce Şikayet Et
    Abd ye göndermeliyiz savaş kıyılarımızda olmamalı ama çin gelmesi kötü değil aslında abd nin yıkışı olur .
    Cevapla
  • oflu 6 ay önce Şikayet Et
    gorun muslumanlarin halini.......ben muslumanim demekle olmuyo.......musluman olarak ne yaptin muslumanlik icin......dunya musluman alimleri ne yapti......iste her sey meydanda....
    Cevapla
  • Tuzla 6 ay önce Şikayet Et
    Askerlik suresini 24 ay a cikaralim parali askerlik bedeli minimum 50 bin Euro olsun ismi konmamis seferberlik yapalim hem issizlik oranlarida dusmus olur parali askerlik bedeli savunma sanayii ne aktarilir
    Cevapla
  • iyi 6 ay önce Şikayet Et
    çinin ve arapların parası ile ekonomisini ayakta tutan abdye karşı etkili bir blok olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
İsrail'i korku sardı: Netanyahu her kapıyı çalıyor Biden sessiz...