KKTC'den Almanya'ya tepki: Uluslararası anlaşmalara aykırı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kontrol ettiği bölgelere Almanya özel kuvvet birliklerine bağlı askerlerin gelmesine tepki gösterdi.

KKTC'den Almanya'ya tepki: Uluslararası anlaşmalara aykırı
KKTC'den Almanya'ya tepki: Uluslararası anlaşmalara aykırı
GİRİŞ 23.10.2023 22:15 GÜNCELLEME 23.10.2023 22:15
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Tatar, İsrail-Filistin çatışması üzerine Güney Kıbrıs'ta askeri hareketlilik yaşandığını hatırlatarak, Alman özel kuvvet birliklerine bağlı askerlerin GKRY'nin kontrolündeki bölgelere geldiğini, sadece Almanya'nın değil diğer ülkelerin askerlerinin de Türkiye ve KKTC'nin izni ve onayı olmadan Kıbrıs'ta konuşlandırılamayacaklarını kaydetti.

Tatar, Zürih ve Londra garanti anlaşmalarına dikkati çekerek GKRY'deki askeri hareketliliği yakından takip ettiklerini, KKTC'nin bu konuların tamamında Türkiye Cumhuriyeti ile istişare halinde olduğunu söyledi.

Kıbrıs'ın genelinde askeri her gelişmeden mutlak surette Türkiye'ye bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantörü olan Türkiye ve bizim iznimiz ve onayımız olmadan yabancı askeri kuvvetlerin Ada'ya gelmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Bunun Almanya veya başka bir ülke olması fark etmez. Kıbrıs'ın garantörleri Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'dır. Buna dikkat edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"İngilizler üsleri kullanırken dikkat etmeli"

Tatar, Kıbrıs'ta bulunan İngiltere'ye ait askeri üslerin anlaşmalar çerçevesinde Ada'da bulunduklarına işaret ederek, "İngilizler üsleri kullanırken dikkat etmeli. Bu üsler, İngiltere'nin ulusal çıkarları için kullanılırken Kıbrıs'ta bulunan Türkler ve Rumlara zarar vermeyecek şekilde olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • kötek dili 6 ay önce Şikayet Et
    50 bin türk askeri napiyor? çekirdek çitlemeye mi gittiler? artik yeter beee ingilizlerin adada ne işi var isyan bayragi çekilmeli vura vura indirmezsek bu kefereleri bit gibi çogaliyorlar. bunlarin tek anladigi dil var oda kötek
    Cevapla
  • deli dumrul 6 ay önce Şikayet Et
    Kktc ye Pakistan ve Türk devletleri birlikleri özel harekat timi gelmeli acilen.
    Cevapla
  • Fikret 6 ay önce Şikayet Et
    biz Kıbrıs a ÖZEL KUVVETLER GÖNDERELİM
    Cevapla
  • Das 6 ay önce Şikayet Et
    Almanya kktc tanimadigi icin sormadan asker gönderdi kktc is gal edile bilir seferber lik Ilan edilmeli Ukraine ucak gemisi asker göndermeyen abd almanya kibrisa gönderiyor Ukraine satildigini kandirildigini anladi
    Cevapla
  • Maalesef 6 ay önce Şikayet Et
    Kıbrıs dikkat chabad dikkat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı
Kamuda yeni dönem başlıyor! Detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak