Gazze'ye harekatın provası! Türkiye NATO tatbikatına savaş gemisi göndermedi

Akdeniz'de NATO'nun Dynamic Mariner-23 Tatbikatı, 'Gazze'ye harekatın provası' olarak niteleniyor. Tatbikatta 30 savaş gemisi ve 6 bin personel yer alıyor. Türkiye'nin ise katılımcı olmasına rağmen tatbikata gemi göndermediği öğrenildi.

GİRİŞ 29.10.2023 01:13 GÜNCELLEME 29.10.2023 09:58
Bu Habere 151 Yorum Yapılmış

NATO'nun Dynamic Mariner-23 Tatbikatı, 23 Ekim'de İtalya açıklarında başladı. 6 Kasım'a dek sürecek tatbikat, Akdeniz'deki İtalyan karasularında, uluslararası sularda ve bunların üzerindeki hava sahasında gerçekleştiriliyor.

Tatbikata ilişkin konuşan NATO Müttefik Deniz Komutanı Yardımcısı Tuğamiral Stefan Pauly, “Dynamic Mariner, denizcilik alanındaki en önemli tatbikatlardan biri. Bu yalnızca müttefikler arasındaki işbirliğini güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda saldırganlığa karşı hazırlığımızı da geliştiriyor. Böylece tehditleri caydırmaya ve İttifak'ı savunmaya hazır oluyoruz.” dedi.

ABD uçak gemileri geldi! Savaş gemileri ve nükleer füzeler ortaya çıktıABD uçak gemileri geldi! Savaş gemileri ve nükleer füzeler ortaya çıktı

NATO'dan yapılan açıklamada ise tatbikat hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“Dynamic Mariner-23 Tatbikatı, benzeri görülmemiş bir denizcilik işbirliği ve hazırlığını sergiliyor. Bir yıllık titiz bir planlamanın ardından gerçekleştirilen bu tatbikat, personel ve askeri varlıkları, gelecekteki olası kriz ve tehditlere etkin bir şekilde yanıt vermeye hazırlamak üzere tasarlanmış bir dizi zorlu senaryodan geçirecek.”

TATBİKATA KATILAN ÜLKELER

Tatbikatın duyurusuna göre katılımcı ülkeler arasında ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Yunanistan, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, Belçika, Kanada ve Türkiye bulunuyor. İtalya'nın uçak gemisi gönderdiği tatbikatta, yaklaşık 30 savaş gemisi, denizaltılar, helikopterler, Harrier ve F-35B gibi savaş uçakları kullanılıyor.

TÜR DONANMASI TATBİKATA GEMİ GÖNDERMEDİ

Ancak her ne kadar Türkiye, katılımcı ülkelerden biri olarak gözükse de, Türk Donanması'nın tatbikata gemi göndermediği ortaya çıktı. Halbuki tatbikatın amaçlarından biri, bu yıl NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı (NRF/M)'nı Türkiye'den devralacak İtalyan Donanması'nın eğitimi idi.

Milli Savunma Bakanlığının tatbikata ilişkin bilgilendirmesinde şöyle denildi:

“Dynamic Mariner/Mare Aperto 2023-II Tatbikatı, 23 Ekim-6 Kasım 2023 tarihleri arasında Orta Akdeniz’de icra edilecektir. Tatbikat, 2024 yılında NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevini devralacak ITMARFOR’un eğitimi ve sertifikasyonunu sağlamak maksadıyla NATO Müttefik Deniz Komutanlığının yönetiminde icra edilecektir. Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızdan personel desteği kapsamında karargâh subayları ve gözlemci personel ile iştirak edilecektir.”

Dynamic Mariner'in geçen yılki ayağı Türkiye'de düzenlenmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri, gemi ve uçaklarıyla tatbikata fiilen iştirak etmişti.

GAZZE'YE HAREKATIN PROVASI

Türkiye'nin tutumu Yunan basınının da dikkatinden kaçmadı. Pentapostagma gazetesi, “NATO'nun Gazze'deki Askeri Harekatının Kostümlü Provası” başlıklı haberinde, “Türkler NATO tatbikatına savaş gemisi göndermedi. Yunan Donanması ise Orta Akdeniz'deki NATO tatbikatında, İsrail kıyılarındaki çılgın senaryolara hazırlanıyor.” ifadeleri kullanıldı.

"İSRAİL AÇIKLARINDA OLASI ASKERİ HAREKAT YÜZDE 1000"

Haber şöyle devam etti:

“Bu kadar çok Amerikan savaş gemisinin varlığı ve barut kokan genel durum göz önüne alındığında, 30 NATO savaş gemisinin Orta Akdeniz'de toplanması, normal bir deniz faaliyeti kapsamının ötesine geçerek, bir müdahale provasına dönüşmektedir. İsrail açıklarında olası askeri harekat, yüzde 1000.”

 

KAYNAK: AYDINLIK
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 151
  • Zaza 5 ay önce Şikayet Et
    Anlaşılan Yunan hala akillanamamış.Buyuk ağabeylerin yanında kendini adamdan sayan küçük finolar gibi.
    Cevapla
  • İhsan 5 ay önce Şikayet Et
    Bizler merminin tankların önüne yatmış milletiz sıkıysa Gazze'ye bir girsinlerde bunlar Türkiye Cumhuriyeti neymiş görsünler daha evelsi gün israelli diplamat füze alarmı çaldı diye arkasına bile bakmadan kaçtı bunlarmi savasicak gülerim ekmi yaman beymi yaman görürüz
    Cevapla
  • Kartal 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiyenin düşmanı pkk ypg değil ABD ve avrupadır. Bu yüzden türk ordusunu teknolojik olarak abd ordusuyla savaşacak şekilde hazırlamalıyız.
    Cevapla
  • Kurdi 5 ay önce Şikayet Et
    Ülkelerin adına baktım osmanlıyı parçalamaya gelen aynı yamyamlar yine.ama biz de hep burdayız hep hazırız haberiniz olsun.
    Cevapla
  • Turko 5 ay önce Şikayet Et
    Turkiye Dogu bloku ulkesidir. ACILEN NATODAN cikilmalidir. Nato Amerikanin ve Israilin kicini koruyor. Turkiye Shangay 6 lisi arasina dahil olmali olasi bir savasta Rusya, Cin, Iran yaninda yer almalidir...Böylece tum islam alemini ve 300 milyonluk Turk nufusunu da yanina cekecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dursun Özbek, başkan adaylığı için kararını açıkladı
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!