BMGK'dan son dakika Filistin kararı! Resmen kabul edildi!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen karar tasarısını onayladı.

BMGK'dan son dakika Filistin kararı! Resmen kabul edildi!
BMGK'dan son dakika Filistin kararı! Resmen kabul edildi!
GİRİŞ 16.11.2023 00:02 GÜNCELLEME 16.11.2023 01:42
Bu Habere 160 Yorum Yapılmış

Son dakika BM haberleri: İsrail'in, Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası Filistin'de yeniden başlattığı katliam saldırıları sürerken Birleşmiş Milletler'den (BM) İsrail'in Filistin'deki katliamına ilişkin yeni bir açıklama geldi.

BMGK'de Malta'nın sunduğu karar tasarısı düzenlenen acil oturumda oylandı.

Tasarı, 15 üyeden 12'sinin "evet", 3'ünün "çekimser" oyuyla kabul edildi.

RUSYA, ABD VE İNGİLTERE ÇEKİMSER OY KULLANDI

ABD, Rusya ve İngiltere çekimser oy kullanan ülkeler oldu.

Diğer taraftan Konsey, Rusya'nın "insani ara" yerine ateşkes ifadesinin yer almasına yönelik değişiklik önerisini reddetti.

KARARDA "ÇATIŞMALARA ACİL VE UZATILMIŞ İNSANİ ARA" TALEP EDİLDİ

Kararda insani ateşkes yerine "çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara" verilmesi ve uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde Gazze Şeridi'nde koridorlar oluşturulması talep edildi.

Söz konusu araların uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde "yeterli gün" olması gerektiğine işaret edilen kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısı yapıldı.

Hamas ve diğer gruplardan öncelikle çocuklar olacak şekilde tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapılan kararda, Gazze'deki sivil halkın temel ihtiyaçlarının tedarik edilmesinin engellenmesine son verilmesi istendi.

Kararda, söz konusu uygulamaların özellikle çocuklar üzerinde büyük yük oluşturduğuna işaret edilirken, yardımların çocukların ve tüm toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlanması gerektiği vurgulandı.

Koordinasyon ve önden bilgilendirmenin öneminin dile getirildiği kararda, özellikle BM ile çocuklar, hastalar ve personelin hareketi konusunda iletişim içinde olunması talep edildi.

Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in kararın uygulanmasıyla ilgili BMGK'ye bilgi sağlaması istendi.

ÇOCUKLARIN KORUNMASI ÖN PLANA ÇIKTI

Kararda, tüm taraflardan uluslararası hukuk, uluslararası insancıl ve insan hakları hukukuna saygı göstermeleri talep edilirken, "Uluslararası insancıl hukuk çocuklara koruma sağlar." ifadesi yer aldı.

Cenevre Sözleşmesi'nde "çatışmada çocukların korunması" ilkesinin yer aldığı hatırlatılan kararda, özellikle çocuklar olmak üzere Gazze'deki sivil halkın temel ihtiyaçlarından mahrum edilmesine ve zorla yerinden edilmesine karşı çıkıldı.

Kararda, Gazze'deki insani durumun aynı zamanda çocukların eğitim sürecine zarar verdiği belirtildi.

Kararda, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısı ya da İsrail'in sebep olduğu sivil ölümlere değinilmemesi ise dikkati çekti. Daha önceki farklı tasarılarda yer alan kınama ifadeleri, üye ülkelerin onayını alamamıştı. Bu nedenle Malta'nın özellikle kararın geçmesi için bu hususlara değinmekten kaçındığı düşünülüyor.

4 KARAR TASARISI VETO EDİLDİ

Gazze'deki insani durumla ilgili BMGK, 7 Ekim'in ardından 4 karar tasarısını veto etti.

İlk olarak Rusya'nın 17 Ekim'de sunduğu ve "insani ateşkes" talep edilen karar tasarısına ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya "hayır" oyu kullanmıştı.

Bunun ardından Brezilya'nın "çatışmalara ara verilmesini" talep eden karar tasarısı, 18 Ekim'de ABD tarafından veto edilmişti.

Daha sonra 26 Ekim'de "ülkelerin meşru müdafaa hakkına" değinen ABD tasarısı Rusya ve Çin tarafından, aynı gün Rusya'nın insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı da ABD ve İngiltere tarafından veto edilmişti.

Karar tasarıları geçmese de 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, 121 ülke Gazze'de insani ateşkes çağrısı yapılan tasarıya "evet" oyu vermişti.

BMGK'de kararın onaylanması için 9 ülkenin "evet" oyu vermesi ve hiçbir daimi üyenin kararı veto etmemesi gerekiyor.

BMGK'NİN "ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİĞİ KORUMA" SORUMLULUĞU VAR

BM'nin yürütme organı olarak da bilinen BMGK'nin temel sorumluluğu "uluslararası barış ve güvenliği koruma" olarak ön plana çıkıyor.

Üye ülkeler arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamakla yükümlü olan BMGK'nin, aynı zamanda uluslararası sorunların çözümü için işbirliği yapması gerekiyor.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 160
  • Özkan Yürektürk 5 ay önce Şikayet Et
    Bu ne Birleşmiş kâfir haçlı ordusu Avrupa NATO nerde bu nlar muslman ulunca varlar
    Cevapla
  • Eskimalatyalı 5 ay önce Şikayet Et
    Halen anlamıyorlar. Rusya, ABD ve İ ngiltere çekimser kalarak tasarının geçmesini sağlamışlardır. Şimdi Rusya bir tasarıyı onaylasa ABD veto ederdi iş bitti, o tasarı sittim sene geçemezdi.
    Cevapla
  • gurbetci 5 ay önce Şikayet Et
    bm tarafsizligini yetirdi
    Cevapla
  • Alp Eren 5 ay önce Şikayet Et
    sözde "birleşmiş milletler güvenlik konseyi", "United Nations Untrusted Council=birleşmiş milletlerin güvenilmeyen konseyi" olarak değiştirilmesi gerekir. ne b..ka yarıyor ki!!! siyonist katil itrailin destekçisi abd soykırımın ve vahşetin devam etmesi için veto hakkını kullabilyor. Allah cc. alayını kahr-u perişan eylesin, Mazlumların yar ve yardımcısı olsun...
    Cevapla
  • Kul insan 5 ay önce Şikayet Et
    Birleşmiş milletler Yahudi güdümünde.Karar alınıyor uygulama yok.Dalga geçiliyor. Allah cc aşkına kendimize gelelim.Yahudiler Hristiyanlar bile şeytanın askerleri tarafından işgal edildi.Her şey kayıt altına alınıyor.Allah cc birdir ve Allah'ın cc tek bir geçerli gerçeği vardır o ise sadece İslam ve bu bir kez daha ispatlandı.Amerika İsrail İngiltere Avrupa canileşti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan CHP'ye iade-i ziyaret kararı - Gazete manşetleri
Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğun perde arkası