Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Zirvesi'ne katılmadı

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütüne (KGAÖ) üye ülkelerin liderleri, terörle mücadele ve güvenlik konularını istişare etmek üzere Belarus'ta bir araya geldi.

Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Zirvesi'ne katılmadı
Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Zirvesi'ne katılmadı
GİRİŞ 23.11.2023 19:32 GÜNCELLEME 23.11.2023 19:33

KGAÖ üye ülkelerin liderleri, terörle mücadele ve güvenlik konularını istişare etmek üzere Belarus'ta bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvede açıklamalarda bulundu.

Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen "KGAÖ Zirvesi"ne Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman katıldı.

"PARALI ASKER OPERASYONU DEVAM EDİYOR"

Zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, KGAÖ nezdindeki istihbarat birimleri ve kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin güçlendirildiğini vurgulayarak, "Özellikle, vatandaşlarımızın uluslararası terörist gruplarına katılmak için seyahat etmelerini engellemeyi amaçlayan ‘Paralı asker’ operasyonu devam ediyor." dedi.

KGAÖ üyeleri arasındaki askeri-teknik işbirliğinin genişlediğini belirten Putin, "Rusya'nın girişimiyle kurulan KGAÖ Askeri-Ekonomik İşbirliği Devletlerarası Komisyonu da bu işbirliğinde etkin şekilde yer alıyor.” ifadesini kullandı.

Putin, KGAÖ’nün biyolojik güvenliğe yönelik toplantısının da gelecek ay Rusya'nın St. Petersburg kentinde yapılacağını söyledi.

ERMENİSTAN KATILMADI: "ÜZÜCÜ"

Zirvede konuşan Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise KGAÖ üyesi bazı ülkelerin tahrik edici açıklamalarda bulunduğunu vurgulayarak, "Yalnızca günlük siyasetçiler, KGAÖ üye devletlerinin güvenliğini güçlendirmek istemeyenlere hediye vererek bir çatışma durumu yaratırlar." ifadesini kullandı.

Bunun sorumsuz yaklaşım olduğunu aktaran Lukaşenko, "Her şeye rağmen sorumluluk alanımızdaki tüm zorluklarla başa çıkabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Lukaşenko, Belarus sınırında askeri bazı tahriklere maruz kaldıklarına işaret ederek, "Günümüzün gerçekleri, yalnızca güçlü silahların varlığının bölgede güvenliği garanti ettiğini ve uluslararası arenada oy kullanma hakkı verdiğini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Zirve kapsamında, üye ülkeler arasında çeşitli anlaşmalar imzalanırken, KGAÖ üyesi ülkelerden Ermenistan zirveye katılmadı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov​​​​​​​, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın zirveye katılmama kararının "üzücü" olduğunu söylemişti.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı