Gazze'de ateşkes başlıyor! İlk rehine grubu 17:00'de başlayacak

Gazze'de dün başlaması beklenen ancak ertelenen ateşkes bugün saat 08.00'de başladı. 13 kişilik rehine grubunun da saat 17.00'de Gazze'den bırakılacağını duyuruldu.

GİRİŞ 24.11.2023 08:02 GÜNCELLEME 24.11.2023 09:12
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gazze'de ateşkesin yarın sabah 8.00'de başlayacağını ve ateşkesin 4 gün devam edeceğini açıkladı.

REHİNE TAKASI VE ATEŞKES

Hamas ve İsrail rehine takası ve dört günlük insani ara konusunda anlaştı. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ateşkes Cuma sabahı yerel saatle sabah 07.00'de başlayacak." denildi.

İLK REHİNE GRUBU 17:00'DE BIRAKILACAK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, Hamas ile İsrail arasında mutabakat sağlanan insani ara süreci ve salıverilecek esirlere ilişkin bilgi verdi.

Ensari, varılan mutabakat çerçevesinde çatışmalara insani aranın cuma günü yerel saatle 07.00'de başlayacağını ve ilk esir takasının aynı gün 16.00 sularında gerçekleşeceğini söyledi.

İlk gün aynı ailelerden kadın ve çocuklardan oluşan 13 kişinin serbest bırakılacağını kaydeden Ensari, 4 gün sürecek insani ara boyunca Gazze'deki 50 esirin serbest kalmasının planlandığını aktardı.

Uzlaşmanın uygulanması ve esirlerin güvenli şekilde serbest bırakılmalarının sağlanması konusunda Mısır ve çatışmanın taraflarıyla dün yoğun görüşmeler yapıldığını belirten Ensari, bu insani aranın kalıcı ateşkese dönüşmesini temenni ettiklerini söyledi.

Ensari, 4 günlük insani ara boyunca diğer esirlerin durumlarıyla ilgili bilgi toplanacağını ve bunların da serbest bırakılma ve insani aranın uzatılması durumunun değerlendirileceğini belirtti.

Uzlaşmanın uygulanmasında gözetmen tarafın kim olacağına ilişkin soru üzerine Ensari, "İki tarafın da çatışmalara insani ara verilmesine bağlı olduğunu düşünüyoruz. İki tarafın da bu konuda olumlu mesaj verdiğini gördük. Tabii uzlaşmanın uygulanmasını takip edecek olanlar sahadakiler olacak. Biz de arabulucu olarak taraflar arasında mesajların iletilmesi görevine devam edeceğiz. Biz tarafların bu uzlaşmaya uyacakları konusunda iyimseriz." dedi.

"HERHANGİ BİR SALDIRI MUTABAKATIN İHLALİ ANLAMINA GELİR"

Katarlı yetkili, insani aranın ihlal edilmesi ya da başarısız olma ihtimaline ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Mutabakat tüm saldırıların 4 gün boyunca durması üzerine hazırlandı. Bu durumda herhangi bir saldırı mutabakatın ihlali anlamına gelir. İletişim kanallarının açık olması bu açıdan çok önemli. Böylece, bu ihlal nasıl olursa olsun iki tarafla görüşerek bunun durdurulması ve mutabakatın devam etmesi sağlanabilir."

İsrail: 'Hamas'la varılan uzlaşının genel hatları değişebilir'İsrail: "Hamas'la varılan uzlaşının genel hatları değişebilir"

İSRAİL: ANLAŞMA DEĞİŞEBİLİR

İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'la varılan ve çatışmalara insani ara verilmesini öngören uzlaşının genel hatlarının "nihai" olmadığını ve bunlar üzerinde değişiklik yapılabileceğini belirtti.

"İSRAİL ORDUSU SAVAŞA DEVAM EDECEK"

Uzlaşının genel hatlarının, nihai olmayıp üzerinde değişiklik yapılabileceğini kaydeden Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Hamas'la yapılacak esir takası, tüm esirlerin geri dönüşünün başlangıcı olacak. Sonrasında İsrail ordusu, (Gazze'de) savaşa devam edecek." dedi.

SERBEST BIRAKILACAK FİLİSTİNLİ ESİRLERİN LİSTESİ HENÜZ AÇIKLANMADI

İsrailli esirlerin kontrollerinin tamamlanmasıyla serbest bırakılacak Filistinli kadın ve çocuk tutukluların işgal altındaki Batı Şeria'daki Ofer Askeri Hapishanesi'nde toplanacağı belirtildi.

Birinci gün serbest bırakılacak, sayısı ve kimlikleri henüz açıklanmayan Filistinli esirlerin, Ofer Hapishanesi yakınlarındaki Beytunya kontrol noktasına getirileceği ve burada Filistinli yetkililere teslim edileceği paylaşıldı.

İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinli mahkumların da Ofer Hastanesi'nden Doğu Kudüs'teki evlerine gönderileceği aktarıldı.

İsrail'de Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı Itamar Ben-Gvir, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının bir nümayişe dönüşmesine karşı önlem alınması için tüm talimatları verdiğini söyledi.

İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 Filistinlinin öldürülmesi üzerine serbest bırakılan Filistinlilerin yakınlarının da kutlama yapmayacağı aktarıldı.

İnsani arada varılan mutabakata göre, 4 gün boyunca toplam serbest bırakılacak 50 İsrailli için 150 Filistinli tutuklunun ailelerine kavuşması öngörülüyor.

100 TÜRK VATANDAŞI VE AİLE YAKINI GAZZE’DEN MISIR’A GEÇTİ

100 Türk vatandaşı ve aile yakını Gazze’deki Refah sınır kapısından Mısır’a geçti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 100 Türk vatandaşı ve aile yakını Gazze’deki Refah sınır kapısından Mısır’a geçti. Vatandaşların bugün İstanbul’a gelmeleri beklenirken çok sayıda daha Türk vatandaşının Gazze’den tahliye edilmesi öngörülüyor.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 49
  • Hüseyin- 5 ay önce Şikayet Et
    yahudi askerleri hem yorgunlar hemde morallari bozuk.Onlara soluk verdirmeyin acimadan vurun.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • Mehmedim 5 ay önce Şikayet Et
    Alçak ve korkak soykırımcı katil yahudiler, bunlara asla güven olmaz.Her an bir kalleşlik yaparlar. Filistinli Mücahit kardeşler çok temkinli olurlar İnşallah.. Allah yardımcıları olsun, İnşallah galip olurlar..
    Cevapla
  • tamer 5 ay önce Şikayet Et
    15000 kişi öldürmüşler bir okadar daha öldürürler burada bir barış çıkmaz abd yok olursa barış olur esas katil abd israil korkak bir devlet 800 tane hamaslı ile bile baş edemiyor dengeler eşit olsa hamas israili ezer geçer israil askeri ancak masumları çocukları öldürüyor ikiyüzlü medeniyet bakıyor biz acizler bakıyoruz dua ile çözülseydi çalışmazdık dua ederdik fatura ödenirdi
    Cevapla
  • İzmirli 5 ay önce Şikayet Et
    Dua ile çözülmeyeyeceğini nereden biliyorsun? Kardeş
    Cevapla
  • musa 5 ay önce Şikayet Et
    bu yahudilerin neyine güveniyorsunuz tanımadınızmı hala sonuna kadar savaşın bunun başka bir çıkar yolu yok bu savaş yıllarca sürsün onlarada huzur olmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması