Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi

Geliştirdikleri bir yöntemle hasta bazlı ilaç üretiklerini dile getiren ve bununla netice aldıkları araştırma sonuçlarını paylaşan Uğur Şahin, kansere karşı kişiye özel ilk mRNA bazlı aşılarının 2030'dan önce onaylanabileceğini söyledi.

Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi
Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi
GİRİŞ 26.11.2023 10:38 GÜNCELLEME 26.11.2023 12:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Prof. Dr. Uğur Şahin, ilk mRNA tabanlı kanser aşılarının 2030'dan önce onaylanmasını beklediklerini bildirdi. Alman Bild am Sonntag gazetesine konuşan Şahin, "İlk mRNA tabanlı kanser aşılarımızın 2030'dan önce onaylanmasını bekliyoruz. Ayrıca 2025-2029 yıllarında diğer tedavi edici yaklaşımlar için deneme verilerine sahip olmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Amaçlarının her hastaya özel kanser aşısı geliştirmek olduğunu vurgulayan Şahin, "Bunu yapmak için her hastanın kanser özelliklerini analiz ediyoruz ve bağışıklık sisteminin mümkün olduğunca çok sayıda tümör hücresini tanımasını ve yok etmesini sağlayacak olanları seçiyoruz." diye konuştu.

Şahin, bir başka umut kaynağının antikor-ilaç konjugatları (ADC) olduğuna da işaret ederek, "ADC'ler kemoterapiyi taşıyan antikorlardır. Kanda dolaşarak tümöre ulaşırlar ve orada kemoterapiyi hedefli şekilde serbest bırakırlar. Bu tedavinin önemi, katılımcıların önemli bölümünde tümörü çok hızlı şekilde küçültebilmesidir. Birkaç yıl içinde birçok kanser durumunda klasik kemoterapi yerine hedefe yönelik kemoterapi olarak giderek daha fazla ADC'nin kullanılacağından eminim." ifadesini kullandı.

Ekim ayında şirket, mRNA bazlı kanser aşısı ve CAR T hücresi terapisinin kombinasyonuna ilişkin ilk klinik çalışmanın sonuçlarını açıklamıştı. Bu kapsamda, neredeyse tüm hastalarda tümörlerin büyümesi dururuken, hastaların üçte ikisinde ise tümör küçüldü.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Allah sana zihin açıklığı Versin güzel innsan.
    Cevapla
  • Vatan 5 ay önce Şikayet Et
    Parkinson ve ms içinde bir şeyler yap
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    sadece sizi korkuttular sizde boyun egdinz niye hiç karşı gelme diz
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    ölümler başladı özellikle biontech 35 yaşında kaç kişi beyne pıhtı attı akıllı olun buda oyun anlamıyorum insan akletmezmi çocuklarima sağlık ocağına asi dahi yaptırmadım
    Cevapla
  • Aydın 5 ay önce Şikayet Et
    Bu adamı iyi tanıyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda