ABD ve NATO'dan Türkiye açıklaması: Artık zamanı geldi

İsveç'in NATO üyeliği için NATO ve ABD'den baskılar gelmeye devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı O'Brien Türkiye parlamentosunun İsveç'in üyeliğini en kısa sürede onaylamasını beklediğini söyledi.

GİRİŞ 28.11.2023 15:39 GÜNCELLEME 28.11.2023 15:39
Bu Habere 307 Yorum Yapılmış

NATO üyeliği için Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç için NATO ve ABD'den açıklamalar gelmeye devam ediyor.

"TÜRKİYE'NİN İSVEÇ'İN ÜYELIĞINI EN KISA SÜREDE ONAYLAMASINI BEKLİYORUZ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı son dakika açıklamasında İsveç'in NATO üyeliğine değindi. Stoltenberg Türkiye parlamentosunun İsveç'in üyeliğini en kısa sürede onaylamasını beklediğini belirtti. Türkiye'nin terörizmle ilgili güvenlik endişelerini unutmamaları gerektiğini belirtti.

Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin herkes için iyi olacağını söyleyerek şöyle devam etti:

"Ayrıca Türkiye'nin terörizm konusunda, gerçek bir terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikleriyle daha yakın çalışma konusunda meşru güvenlik kaygıları olduğunu da unutmamalıyız. Başka hiçbir müttefik Türkiye'den daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. Dolayısıyla bu sürecin bir parçası olarak bunu memnuniyetle karşılıyorum. Terörle mücadelede yapılması gerekenleri artırma konusunda mutabık kaldık. İsveç bunu yerine getirdi. PKK ve terörist gruplarla mücadelede Türkiye ile daha yakın çalışıyorlar. NATO çabalarını arttırdı ve bu nedenle şimdi Vilnius'ta mutabık kaldığımız onayın tamamlanması ve terörle mücadelede birlikte daha yakın çalışılması konusunda mutabık kaldığımız hususları Türkiye'nin yerine getirmesini bekliyorum."

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda gerçek ve meşru kaygıları olduğunu yineleyen Stoltenberg, şu değerlendirmeyi yaptı:

"PKK sadece Türkiye'de bir terör örgütü olarak görülmemektedir. İsveç ve NATO müttefikleri de PKK'yı bir terör örgütü olarak görmektedir. Dolayısıyla İsveç istihbarat servisleri ile Türk istihbarat servislerinin artık daha yakın bir şekilde birlikte çalışıyor ve daha fazla bilgi paylaşıyor olmalarını, ayrıca Türkiye'nin meşru endişelerini ele almak üzere daha yakın bir şekilde birlikte çalışmak üzere daimi bir mekanizma kurmuş olmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. İsveç'in Türkiye'ye silah ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmış olması üzerinde de çalışıyorum. Çünkü müttefiklerin birbirlerinden askeri teçhizat satın alabilmeleri ve edinebilmeleri gerektiğine kuvvetle inanıyorum. Bu nedenle Türkiye'nin de bu anlaşmanın kendi payına düşen kısmını sonuçlandırmasının, onay sürecini tamamlamasının zamanının geldiğini ifade etmiştim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay belgelerini parlamentoya sunmasını ve bunu birkaç hafta önce yapmasını memnuniyetle karşılıyorum. TBMM görüşmelere başladı ve umarım bunu mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırabilirler."

WASHINGTON: O ANI IPLE ÇEKİYORUZ

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien, İsveç'in çok yakında NATO üyesi olacağını ve "o anı iple çektiklerini" söyledi.

James O'Brien, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İsveç'in ittifakın 32'inci üyesi olmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. İsveç ilk günden itibaren ittifaka çok büyük katkı sağlayacaktır" diyen O'Brien, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk ve Macar müttefiklerimiz bize onay sürecini engelleyecek esaslı bir sorun bulunmadığını, sadece onayı sağlayacak oyları toplamaya çalıştıklarını söylediler. Biz artık harekete geçme zamanının geldiğini, gecikmenin hiç bir fayda sağlamayacağını ilettik. İsveç'in çok yakında ittifaka üye olmasını öngörüyoruz. O anı iple çekiyoruz."

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 307
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    nato hristiyan haçlı ittifakıdır.
    Cevapla
  • Bekir 5 ay önce Şikayet Et
    Isvece onay verilirse dahada oy filan yok boyle biline
    Cevapla
  • sami samast 5 ay önce Şikayet Et
    Alooo ses gelmiyor alooooa
    Cevapla
  • Gerçek akıncı 5 ay önce Şikayet Et
    İsrail haritadan silinicek ve Amerika'nın nifusu azalıcak
    Cevapla
  • göktürk 5 ay önce Şikayet Et
    bizim bu natodan çıkmamız lazım isviçre kendini korusun bizmi koruyacağız pkk yerleşmişve tüm trör örgütleri orada onlar korusun isviçreyi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Edanur'un ölümünde İBB çalışanı 4 kişiye gözaltı kararı
Antalya'daki teleferik faciasında bilirkişi raporu ortaya çıktı