İspanya'dan İsrail'i kızdıracak çıkış

Sanchez, geçen hafta Madrid Büyükelçisi'ni geri çağıran İsrail ile yaşadıkları diplomatik krizden değil, Gazze'de sivillerin öldürülmesinden endişe duyduğunu belirtti.

GİRİŞ 04.12.2023 18:28 GÜNCELLEME 04.12.2023 22:22
Bu Habere 147 Yorum Yapılmış

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, geçen hafta Madrid Büyükelçisi'ni geri çağıran İsrail ile yaşadıkları diplomatik krizden değil, Gazze'de sivillerin öldürülmesinden endişe duyduğunu belirtti.

"DİPLOMATİK KRİZ UMURUMUZDA DEĞİL"

Sanchez, İspanya'nın CadenaSer radyosuna yaptığı açıklamada, "İsrail ile elbette ki en iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz ama beni asıl endişelendiren; diplomatik kriz değil, Gazze'de öldürülen siviller." dedi.

AB'nin 'İsrail' yanlısı kararına Avrupa ülkesinden flaş tepki: Bu bir ihanettir...AB'nin 'İsrail' yanlısı kararına Avrupa ülkesinden flaş tepki: Bu bir ihanettir...

ÖLDÜRÜLEN SİVİL SAYISI TAHAMMÜL EDİLEMEZ SEVİYEDE

"Terör örgütü Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını tabii ki net ve kesin bir şekilde kınıyoruz. İlk andan itibaren rehinelerin şartsız ve hemen serbest bırakılması hususunda ısrarcı olduk." diyen Sanchez, "Ancak diğer yandan 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülen sivillerin sayısı da kesinlikle tahammül edilemez ve kabul edilemez." diye konuştu.

Sanchez, İspanya'nın "barışa aşık bir ülke olduğunu, İsrail'i dost olarak gördüklerini ama buna rağmen "dünyanın barışa en fazla gereksinim duyulan bölgesinde bugüne kadar sergiledikleri politikayı sürdüreceklerini" kaydetti.

Orta Doğu'da yaşananların "ahlaki ve jeopolitik" olmak üzere İspanya ve Avrupa açısından iki önemi olduğunun altını çizen İspanya Başbakanı, "Orta Doğu'da barışın sağlanmasının Avrupa'nın stratejik çıkarına olduğuna inanıyorum. Akdeniz'de istikrarın olması önemli. Küresel Güney ülkeleriyle yakınlaşma, Akdeniz'de istikrar aynı zamanda Avrupa'nın da çıkarınadır. Bu, Küresel Güney olarak adlandırılan ülkelerin, Avrupa'nın siyasi pozisyonunda çifte standart uygulandığını görmemeleri açısından da önemli." ifadelerini kullandı.

Sanchez, "Avrupa, uluslararası boyuttaki bu krizden çok daha güçlenmiş ya da çok daha izole olmuş şekilde çıkabilir." uyarısında bulundu.

Avrupa'da İspanya gibi düşünen ülkelerin de var olduğunu aktaran Sanchez, (Almanya'yı kastederek) tarihi sebeplerden dolayı diğer tarafa daha yakın olan ülkelerin de bulunduğunu söyledi.

Sanchez, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dünkü "Gazze'de hiçbir şekilde Filistin yönetiminden yeni bir idarenin olmayacağı" ifadesini anımsatarak şu değerlendirmede bulundu:

"O zaman çözüm nerede? Bu bombalama bittikten sonra İsrail'in planı ne? Uluslararası toplum, erdemi bir zorunluluk haline getirmeli ve her 4-5 yılda bir tekrarlanan bu savaşın, çatışmaların kesin çözümüne yönelik açık bir kapı göstermeye çalışmalıdır. Bu yüzden iki devletli çözümün önemli olduğunu düşünüyoruz. Zaten Avrupa ve Batı dışında dünyanın geri kalanı, 130'dan fazla ülke Filistin devletini tanıyor."

İSPANYA VE İSRAİL ARASINDA DİPLOMATİK KRİZ

İspanya Başbakanı Sanchez'in Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile birlikte 23-24 Kasım tarihlerinde İsrail, Filistin ve Mısır'ı kapsayan ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar, İsrail tarafından tepki çekmişti.

Sanchez, "Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği'nin artık Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Buna değer ve önemli olan bir şey. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız ama AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır." şeklinde konuşmuş ve "İsrail'in kendini savunma hakkının, aralarında binlerce çocuğun da olduğu Gazze'deki masum sivillerin öldürülmesini içermediğini, Filistin'de yüzbinlerce insanın çektiği korkunç acıların dehşet verici olduğunu" söylemişti.

İspanyol televizyonu RTVE'ye 30 Kasım'da verdiği demeçte Sanchez, "İsrail'in sistematik bir şekilde Filistin'in topraklarını, Batı Şeria'yı işgal ettiğini gördük. Şimdi de Gazze'de olanları görüyoruz. İzlediğimiz görüntüler ve özellikle kız ve erkek çocukların ölümleri, İsrail tarafından uluslararası insan haklarının yerine getirilmesinde açıkçası bende şüphe bırakıyor." ifadelerini kullanmış ve bu açıklamalardan sonra İsrail, Madrid Büyükelçisi'ni istişare için merkeze çağırmıştı.

Hamas tarafından dün yapılan bir açıklamada ise "İspanya'dan pozisyonunu netleştirmesi ve Filistin'e destek de Avrupa'da diğer ülkelere liderlik etmesi" istenmişti.

 

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 147
  • Özgür Filistin 4 ay önce Şikayet Et
    Ispanya bir Islam ülkesi gibi konuşuyor 2 miliyar Islam ülkeleri ise yahudi çıkarları için susuyorlar yazık
    Cevapla
  • Ali çelikkol 4 ay önce Şikayet Et
    İsrail Gazzede yalnızca Gazzelileri değil bütün insanlığı öldürdü......
    Cevapla
  • Murat 4 ay önce Şikayet Et
    Bence tam tersine ölen zihinleri tekrar canlandırdı
    Cevapla
  • Basiret 4 ay önce Şikayet Et
    Allah hidayetini artırsın insan ruhu taşıdığın besbelli Pedro Sanchez, mevla sizin gibilerin batı da sayılarını artırsın.
    Cevapla
  • ereenn 4 ay önce Şikayet Et
    itrailse senelerdir hapsedilen filistinli muslumandan bahseden yok, tek bildjkleri bir dogru bir yanlis konusmak bu da en asil davranislari, asla cikip butun dogrulari catir catir konusamazlar...
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Aferin İspanya. Avrupada dik duran tek ülke
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...