İran'dan son dakika ABD açıklaması! 4 ülke için BMGK'ya mektup!

İran, Kızıldeniz’de Yemen’deki Husiler tarafından ticari gemilere düzenlenen füze ve dron saldırılarından sorumlu olduğuna dair iddiaları reddetti.

GİRİŞ 06.12.2023 03:56 GÜNCELLEME 06.12.2023 09:58
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Son dakika İran haberleri: ABD ve İngiltere’nin, Kızıldeniz’de Yemen’deki İran destekli Husiler tarafından ticari gemilere düzenlenen füze ve dron saldırılarından İran’ı sorumlu tuttuğu açıklamalarının ardından İran’dan tepki geldi.

İRAN SUÇLAMALARI SERT BİR DİLLE REDDETTİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran'ın Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılara karıştığı yönündeki suçlamalarını reddederek, saldırılarla hiçbir ilgilerinin olmadığını söyledi. Kenani, "Daha önce de açıkça belirttiğimiz gibi bölgedeki direniş grupları, çocuk öldüren Siyonist rejimin savaş suçları ve soykırımlarıyla yüzleşmek ve bunlara karşılık vermek için İran İslam Cumhuriyeti'nden emir almıyor. Aksine bu gruplar kendi ilke ve öncelikleri ile ülkelerinin ve halklarının çıkarları doğrultusunda karar verip, hareket ediyorlar" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUK ÖLDÜREN SİYONİST REJİM'

Kenani, İran’a yönelik tüm suçlamaların amacının hedef şaşırtmak olduğunu belirterek, "Bu iddialar belirli siyasi amaçlarla ortaya atılıyor ve İngiliz yetkililerin bölgenin gerçeklerini tersine çevirme çabalarına işaret ediyor. Tüm bunlar aynı zamanda İngiliz yetkililerinin çocuk öldüren Siyonist rejim de dahil olmak üzere üçüncü taraflardan etkilendiklerini gösteriyor" dedi.

İngiltere’nin asılsız iddialarda bulunmak yerine işgalci Siyonist rejimin suçlarını kınamaları gerektiğini vurgulayan Kenani, İngiliz yetkililerinin çabalarını Siyonist rejimin Filistin vatandaşlarına, kadınlarına ve çocuklarına karşı işlediği savaş suçlarını durdurmaya ve insani yardımların uluslararası düzenlemelere ve sorumluluklara uygun olarak ulaştırılmasını kolaylaştırmaya harcamaları gerektiğini ifade etti.

İRAN'DAN BMGK'YA MEKTUP

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Emir Said Erivani, ABD, İsrail ve İngiltere'nin İran’a yönelik iddialarına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) mektup gönderdi. Erivani mektubunda, İran’ın bölgedeki ABD güçlerine yönelik herhangi bir eylem ve saldırıda bulunmadığı vurgusunu yaparak, "İran, işgalci ülke ABD'nin bu asılsız iddialarını, Suriye ve bölgedeki saldırganlığını ve uluslararası yasaların ihlallerini meşrulaştırmaya ve suç olmaktan çıkarmaya yönelik kasıtlı bir girişimi olarak görmektedir" ifadelerini kullandı.

ABD, İRAN'I SUÇLAMIŞTI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada, hafta sonu Kızıldeniz'de ticari gemilere yapılan saldırıların Husiler tarafından gerçekleştirildiğini ancak söz konusu saldırıların tamamen İran tarafından yönlendirildiğine inanmak için her türlü nedenlerinin olduğunu söylemişti.
Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı ticari gemileri hedef almaya başladıklarını duyurmuştu. Husiler, Kızıldeniz'de İsrail’e ait olduğu iddia edilen Galaxy Leader adlı gemiye el koymuş, iki ticari gemiye ise füze ve dron saldırısı düzenlemişti.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 120
  • İsmail 7 ay önce Şikayet Et
    İran bu
    Cevapla
  • Türk 7 ay önce Şikayet Et
    İsrail neyse Amerika'da o dur. . Amerikaninda İsrail'i de bayragini pacavralarini yakmak dinen sevap sayiliyor
    Cevapla
  • tirci 7 ay önce Şikayet Et
    iran zaten fitnenin başi amerikanin işbirlikçisi
    Cevapla
  • TOKİ 7 ay önce Şikayet Et
    Ezeli İslam aleminin düşmanı gavur iran devleti
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    ABD- İran tiyatrosu sahnede. Amerika'dan hiçbir farkın yok İran.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ın kuzeyine hava harekatı: Çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi
Trump'tan son dakika 3. Dünya Savaşı duyurusu: Seçimi kazanamazsak...