Donald Trump ABD başkanlık adaylığından men edildi

Son dakika haberi: Donald Trump, anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Colorado Yüksek Mahkemesi tarafından başkanlık adaylığından men edildi

GİRİŞ 20.12.2023 07:46 GÜNCELLEME 20.12.2023 09:14
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçim süreci yaklaşırken Colorado eyaletinin en yüksek mahkemesinden gelen karar kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

PUSULADA ADI YER ALMAYACAK

Tamamı Demokrat eğilimli yargıçlardan oluşan Colorado Yüksek Mahkemesi, 3'e karşı 4 "evet" oyuyla, Trump'ın gelecek yıl yapılacak başkanlık seçim yarışında Colorado eyaletindeki oy pusulalarında yer alamayacağına hükmetti.

Karara göre, 5 Mart 2024'te Colorado'da yapılacak ve Cumhuriyetçi aday adaylarının yarışacağı ön seçimlerde Trump'ın adı oy pusulalarında olamayacak.

Mahkeme, 6 Ocak 2021 günü yapılan Kongre baskınında Trump'ın eylemlerinin "başkaldırı ve isyan" suçlarına karşılık geldiğini ve bu suçların Anayasanın 14. maddesinin 3. fıkrasında tanımlanan "federal bir göreve gelemeyeceği" şeklindeki duruma uyduğuna hükmetti.

ABD tarihinde ilk kez Anayasanın söz konusu "başkaldırı ve isyan" maddesi, bir başkan aday adayının yarışa giremeyeceğine ilişkin bir gerekçe olarak kullanıldı.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ NE OLACAK?
Karar, Trump tarafından ABD Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak. ABD AYM’si karar verene kadar Colorado kararı uygulanmayacak.

TRUMP'TAN İLK TEPKİ

Söz konusu kararın ardından Donald Trump, "ABD Anayasa Mahkemesi’ne güvenim tam. Joe Biden, demokrasi için bir tehdit. Yargı güçlerini seçimlere müdahale için silah olarak kullanıyorlar çünkü anketlerde onları çok fena yeniyoruz." açıklamasında bulundu.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 72
  • HIDIR BUDUR 4 ay önce Şikayet Et
    İSRA SURESİ 16NCI AYET: Biz bir memleketi helâk etmek istediğimiz zaman, VARLIKLI ŞIMARIKLARINI İDARECİ YAPAR (TRUMPT?) , iktidara getiririz. İlâhi emirleri emrettiğimiz halde, onlar doğru ve mantıklı düşünmeyi terkederler. (ABD GAZZE;Golan ve Kudüs kararları?) Kur’ân’a itibar etmedikleri için, O MEMLEKET HALKI GEREKÇELİ OLARAK CEZAYA MÜSTEHAK OLUR. BİZ DE ORAYI DARMADAĞIN EDERİZ
    Cevapla
  • Tahmin tahmin 4 ay önce Şikayet Et
    Bir siyahi lider ABD başkanı olacak 2024
    Cevapla
  • Ruhkalp 4 ay önce Şikayet Et
    Abd de secimler yahudi lobilerinin hezimete ugramamadi icin .hazirlik yapiliyor eger beiden secilmezse israil yok olacak yahudi ler bunj icin tramp gibi lerini sectirmemek jcin oyun oynuyorlar .bunun sonucu abd 2024 de dagilma esigine geliyor
    Cevapla
  • Gündeme gelsin 4 ay önce Şikayet Et
    Siyonizm faaliyeti ve mensupları terör örgütü statüsüne alınmalıdır alınması için girişimlere başlanmalıdır
    Cevapla
  • afacan 4 ay önce Şikayet Et
    direk darbe diger moruk kazansin diye ne var ise deniyorlar usa iki parti yerine cok parti olsa bu olmaz idi bir de demokrasi var derler iki partili devlet mi olur ayni cin gibi cin komunist ise bunlar ne ayni sisten usa da var bence adama tuzak kuruyorlar sadece hedef diger taraf kazansin diye bu biraz geri zekali olsa yapilan direk darbe
    Cevapla
  • Cenk 4 ay önce Şikayet Et
    Muz cumhuriyeti Amerika’da darbeler silsilesi bitmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı