Salih el-Aruri suikastiyle ilgili BM'den ilk açıklama!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'nin öldürülmesinin ardından bölgedeki tüm taraflara azami itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

Salih el-Aruri suikastiyle ilgili BM'den ilk açıklama!
Salih el-Aruri suikastiyle ilgili BM'den ilk açıklama!
GİRİŞ 02.01.2024 23:42 GÜNCELLEME 04.01.2024 16:06
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'nin öldürülmesinin ardından bölgedeki tüm taraflara azami itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Florencia Soto Nino, günlük basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yaptı.

Gelişmelerin "çok endişe verici" olduğunu aktaran Nino, durumun Genel Sekreter'in de daha önce uyardığı "bölgeye yayılma riskini" ortaya koyduğunu belirtti.

Nino, saldırıyla ilgili henüz tüm detayların netleşmediğini belirterek, "Genel Sekreter, tüm taraflara azami itidal ve acilen bölgesel gerginliği azaltma çağrısında bulunuyor." ifadesini kullandı.

Guterres'in daha önce çatışma sürdükçe tarafların "hatalı hesap yapma riskinin artacağına" dikkati çektiğini anımsatan Nino, bölgenin farklı yerlerinde bunun gerçekleştiğini dile getirdi.

Nino, uluslararası toplum üyelerine bölgede gerginliğin artmasını engellemek için yoğun çaba sarf etmeleri çağrısını yineleyerek, "Düşüncesizce atılacak ve bölgede şiddeti tetikleyecek adım istemiyoruz." dedi.

"TOPLUMUN YÜZDE 85'İ YERİNDEN EDİLMİŞ DURUMDA"

"Gazze'de yaklaşık 1,9 milyon Filistinli, yani toplumun yüzde 85'i yerinden edilmiş durumda." bilgisini paylaşan Nino, 2023'ün Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistinliler için en ölümcül yıl olduğunu belirtti.

Nino, BM verilerine göre 2023'te Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 507 Filistinlinin öldürüldüğünü, aynı dönemde Batı Şeria'da İsrailli işgalciler tarafından 1225 saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

"ZORLA YERİNDEN ETMEYE KARŞIYIZ"

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdikleri" yönündeki ifadelerine ilişkin ise Nino, "BM olarak zorla yerinden etmeye karşıyız. Nokta." dedi.

Nino, Genel Sekreter Guterres'in de bu konuda tutumunun çok açık olduğunu ve iki devletli çözümü desteklemeye devam ettiğini söyledi.

SALİH EL-ARURİ KİMDİR?

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, 19 Ağustos 1966'da Ramallah'ta doğdu.

İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurulmasına katkıda bulunan el-Aruri, 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi ve Lübnan'da yaşamaya başladı.

El-Aruri, Hamas'ın İsrail ile 11 Ekim 2011'de yaptığı, bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu.

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Kâfirler istemesede Allah nurunu tamamlayacaktır.. BU DÜNYA ANCAK OYUN VE EĞLENCEDEN İBARETTİR.
    Cevapla
  • DURSUN 3 ay önce Şikayet Et
    Bu beceriksizler meclisi kapatılmalı artık nasıl olsa bir işe yaramıyor
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    BM ve NATO abd nin kuklası boş konuşuyorsunuz
    Cevapla
  • .... 3 ay önce Şikayet Et
    bm de musluman varmiki adalet sunsun dunyaya?islam basa gecmedikce zulum bitmez dunyada..bm nin de karizmasi cizildi..usta saglam bi kac devlet ile abd gerek nukleer gerek atom ile yok edilecek..bunun baska cozumu yok kim ne derse desin
    Cevapla
  • Abdullah Türkiyeli 3 ay önce Şikayet Et
    Kağıttan örgüt BM. Hiçbir işe yaramaz. Hristiyan kulübü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Kulislerde kimin ismi öne çıkıyor?
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!