BM raportörlerinden İsrail'e soykırım suçlaması

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ve Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, İsrail'i Gazze'de sivilleri aç ve evsiz bırakarak soykırım suçu işlemekle suçladı.

GİRİŞ 10.01.2024 14:25 GÜNCELLEME 10.01.2024 14:57
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X hesabından, Gazze’deki nüfusun yüzde 45'inin şiddetli açlık çektiğini belirterek, bazı bölgelerde 10 aileden 9'unun hiçbir şey yemeden bir günü geçirdiğine işaret etti.

Albanese, "Bu durum soykırım suçlamalarını ağırlaştırıyor çünkü aç bırakmak yoluyla fiziksel yıkım sağlanabilir. İsrail, bunun abartı olduğunu söylüyor. O halde neden medya mensupları ve insan hakları gözlemcileri Gazze'ye giremiyor?" ifadesini kullandı.

Francesca Albanese

BM Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal da X hesabından uydu görüntülerine göre Gazze'deki evlerin yaklaşık yüzde 56'sının yıkıldığını veya hasar gördüğünü vurgulayarak, yüzde 82 oranında tahrip olan Gazze'nin kuzeyinin en ağır hasarı alan bölge olduğunu belirtti.

Rajagopal, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) bunu, Güney Afrika tarafından daha önce belgelenmiş kanıtlarla birlikte "soykırım kanıtı" olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Balakrishnan Rajagopal

1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle Soykırımın Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık'ta UAD'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.

Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken yarınki duruşmada Güney Afrika avukatları, 12 Ocak'ta ise İsrail avukatları Divan hakimlerine ihtiyati tedbirlerin gerekliliğine ilişkin sunumlarını yapacak.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • çağrıbey 3 ay önce Şikayet Et
    zalimler istemese de mazlumlar kazanacak tir inşallah
    Cevapla
  • Fatih 3 ay önce Şikayet Et
    Yaw bunların hepsini zaten 7 ekimden beri söylüyoruz sizin tvler karşısında yaptığınız kınamaları bizde yapıyoruz sizler yetkililer neden somut adım atmıyorsunuz orada insanlar çaresiz Allahtan korkun yaw israilin anladığı dilden cevap verin
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Bu ne vicdansız batı ve bütün dünya empati yapan yok hep bana diyorlar
    Cevapla
  • hhüseyin 3 ay önce Şikayet Et
    çok yüksek tazminatlar alınacak, istila ettikleri yerleri derhal boşaltacaklar
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    1947 den beri silahsız filistini öldüre öldüre bitirdiniz hani nerde dünyada adelet hem yerinden ediyorsunuz hemde soykırım yapıyorsunuz bumudur insan hakları kahr olsun siyonistler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik