ABD ve İngiltere Yemen'e saldırdı! Rusya ve Çin'den peş peşe mesajlar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarını kınayarak “Uluslararası hukuka göre (saldırılar) bunlar gayrimeşru.” dedi. Saldırılara ilişkin Çin'den de açıklama geldi.

GİRİŞ 12.01.2024 18:09 GÜNCELLEME 12.01.2024 18:09
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Peskov, başkent Moskova'da, gazetecilerin ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD’nin Yemen’deki Husiler aleyhine sunduğu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kabul ettiği karar tasarısını eleştiren Peskov, “BMGK’nin 11 üyesi bunu kabul ederken Rusya dahil 4 ülke çekimser kaldı. Biz çekimser kaldık çünkü saldıran ülkeler eylemlerine uluslararası hukuki zemin yaratmaya çalıştılar. Kabul edilen kararın saldırı hakkı tanımaması nedeniyle de bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı.” diye konuştu.
 

ABD ve İngiltere Yemen'e saldırdı! Erdoğan'dan açıklama: Değişik haberler alıyoruzABD ve İngiltere Yemen'e saldırdı! Erdoğan'dan açıklama: Değişik haberler alıyoruz

Peskov, saldırıları kınadıklarını belirterek "Uluslararası hukuka göre bunlar gayrimeşru. Bizim duruşumuz bu şekilde.” ifadelerini kullandı.

Husilerin uluslararası ticari gemilere yönelik saldırılarına ilişkin de Peskov, “Husilere defalarca bu tür uygulamalardan vazgeçmeleri çağrısında bulunduk ve bunların son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.



BİR AÇIKLAMA DA ÇİN'DEN!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, başkent Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında konuyla ilgili sorulan soruya verdiği yanıtta, ilgili taraflara sükunet ve itidal çağrısı yaptı.

Kızıldeniz'in uluslararası mal ve enerji ticareti için önemli bir rota olduğunun altını çizen Sözcü Mao, "Umarız, tüm ilgili taraflar bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanmasında yapıcı ve sorumlu rol oynar. Bu, tüm uluslararası toplumun çıkarına olacaktır." dedi.



HUSİLERE AİT HEDEFLERİ VURMUŞTU

Amerikan ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki bazı noktalara hava saldırısı düzenlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada; Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da saldırıya destek verdiğini bildirmişti.

ABD medyasındaki haberlerde ABD ve İngiltere ordu kuvvetlerinin en az 12 Husi hedefini vurduğu, saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle yapıldığı belirtilmişti.

KIZILDENİZ'DE YAŞANANLAR

Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atıyor.

Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizinin" başlayacağına ilişkin endişeleri artırıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 78
  • Baba Tanga 3 ay önce Şikayet Et
    Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak Amerika BD uçak gemisi batacak
    Cevapla
  • Baba Tanga 3 ay önce Şikayet Et
    Amerika Birleşik Devletleri uçak gemisi batacak ve batirilmalıdır
    Cevapla
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Husilere yapılan saldırı yasal değildir.Keyfidir.
    Cevapla
  • hakyol İslâm 3 ay önce Şikayet Et
    abd İngiltere ne zaman istihbarat yaptı da mühimmat deposu nu komuta merkezi gibi önemli yerleri vurabilir
    Cevapla
  • Ts klap 3 ay önce Şikayet Et
    Bahreyn devletmiki biden onuda saymış abd nin israilin uydusu satılık ruhsuz bir oluşum abd saldır co diyor bahreyn bae suud onlarda emredersin deyip koşuyorlar onursuzlar bu ingiliz uşağı altı körfez beyliklerini toptan yok edeceksin bunlar değilmi ingiliz abd ekonomisini finanse eden hainler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!