Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Güney Afrika hukuk ekibi Nobel Barış Ödülü'nü hak ediyor

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro 'Bugün Nobel Barış Ödülü'nü hak eden biri varsa o da Filistin halkını savunmak amacıyla Netanyahu hakkında soykırım suçundan şikâyette bulunan Güney Afrika hukuk ekibi olurdu.' dedi.

GİRİŞ 14.01.2024 10:13 GÜNCELLEME 14.01.2024 11:22
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Güney Afrika'nın Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına soykırım uygulamakla suçladığı İsrail'e karşı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) yaptığı şikâyeti X hesabı üzerinden alkışladı. Petro'ya göre bu girişim Nobel Barış Ödülü'nü hak ediyor.

- GÜNEY AFRİKA'NIN İSRAİL'E KARŞI UAD'DE AÇTIĞI "SOYKIRIM DAVASI"

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te UAD'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.

Güney Afrika, bu kapsamda UAD'den 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini istiyor.

Bu kararların arasında "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi" de bulunuyor.

Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlayacak.

Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir tarih bulunmuyor ancak UAD'nin önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

UAD'de açılan soykırım davasında ilk duruşma 11 Ocak'ta Güney Afrika heyetinin argümanlarını sunmasıyla başlamış, 12 Ocak'ta da İsrail heyeti savunmasını yapmıştı.

KAYNAK: HABER7, AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    aynen kardeş
    Cevapla
  • Abbas 3 ay önce Şikayet Et
    Kendini Müslüman olarak gösterenler nerede acaba? Dalga mı geçiyorlar yoksa yalandan mı Müslümanlar?
    Cevapla
  • BEŞİR NEZİR 3 ay önce Şikayet Et
    Kendini müslüman olarak isimlendirilen sahtakarlarin foyası ortaya çıkmış oldu ayrıca
    Cevapla
  • kim kimdir 3 ay önce Şikayet Et
    yok onu Biden yada netanyahuya verirler. çünkü barış böyle birşey!
    Cevapla
  • Ayazagalı 3 ay önce Şikayet Et
    Teşekkür ediyorum güneyin siyah incilerine... Adamların kardeşleri bogazlanıyor da korkudan sesleri çıkmıyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas'tan Türkiye'nin adımı hakkında açıklama:  Son derece önemli
Memur ve emeklilerin beklediği dört aylık enflasyon farkı netleşti