ABD, Husilerin gemisavar füzesini imha etti: Fırlatmaya hazırlanıyordu

ABD, Aden Körfezi'ne yönelen Husilere ait gemisavar füzeyi vurarak imha ettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, ABD güçlerinin, Husilere ait gemisavar füzesinin bölgedeki ABD gemilerine tehdit teşkil ettiğini tespit ettiği belirtildi.

GİRİŞ 20.01.2024 22:54 GÜNCELLEME 21.01.2024 10:13
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) X sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Husilerin gemisavar füzesinin fırlatmaya hazır konumda olduğu belirtilerek, ABD'nin sabah saatlerinde füzeye hava saldırısı düzenlediği ifade edildi. Saldırının "gemilere yönelik saldırıları engellemek ve seyrüsefer serbestisini korumak" için düzenlendiği kaydedilen açıklamada, ABD güçlerinin Husilere ait gemisavar füzesinin bölgedeki ABD gemilerine tehdit teşkil ettiğini tespit ettiği belirtildi.

Açıklamada, gemisavar füzenin vurularak imha edildiği aktarılarak, "Bu eylem uluslararası suları daha güvenli hale getirecek." ifadesi kullandı.

KIZILDENİZ'DEKİ DÜŞÜK YOĞUNLUKLU ÇATIŞMA

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü açıkladı.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu bildirdi.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • gurbetçi 3 ay önce Şikayet Et
    samimi olsalardı Kasım Suleymanin öcünü alırlardı. İsrail geliyor Suriyede iranlıları vuruyor ve Suriyeden bie tek füze atılmıyor israile, hende bu kaçıncı
    Cevapla
  • YAVUZ 3 ay önce Şikayet Et
    Ya bukadar alçaklik olmaz Rabiim gözünüzü kör etsin Bubiran düşmanliği sizi köt etmiş hiç bir zaman hakikati göremezsiniz çümkü sizin nütfenizde sorun var
    Cevapla
  • İSLAMİ VAHDET 3 ay önce Şikayet Et
    Konuşmalarında İran ve direniş eksenine yardım ve desteklerinden dolayı teşekkür etmektedirler. Bence olaya şaşı bakarsanız şaşı görürsünüz. DİRENİŞE VE DİRENİSE GÖNÜL VEREN DESTEKLEYEN HERKESE SELAM OLSUN.
    Cevapla
  • VAHDET BİRLİĞİ 3 ay önce Şikayet Et
    İRAN, ABD VE İSRAİL İLE DANIŞIKLI DÖVÜŞ YAPIYOR DİYENLERİN AKSİNE ONLARA KAN KUSTURUYOR. BAZILARI BUNU GÖREMİYECEK KADAR KASITLI KENDİLERİNİ KÖR ETMİŞ DURUMDALAR. 1979 İRAN İNKİLABI ÖNCESİ HER YER ABD, İNGİLİZ. İSRAİL VB GİBİ BATILI GÜÇLERİNİN HİZMETİNDE OLAN YERDİ. İSRAİLİ DURDURACAK KİMSE YOKTU. İSRAİL FİLİSTİNDE TOPRAKLARINI HIZLA BÜYÜTÜYOR VE LÜBNANI DA İŞGAL etmekteydi.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    İran yok edilmeden Ortadoğu'da barış olmaz. Amerika ve İsrail saldırganlıklarının cesaretini İran'nın tutumundan alıyor. Onlara altyapı ve gerekçe oluşturuyor.
    Cevapla
  • Bende misafirim 3 ay önce Şikayet Et
    Sayın arkadaşım.Çıbanın başı İTraİT’dir.Yok edilmedikçe kovalanmadıkça oraya BARIŞ gelmez.ABD çaldığı topraklarında bir küçücük bölümünü verip İTraİT devletini kurabilir ve SORUN kökten halledebilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!