Yunan medyasında dikkat çeken 'Koridor' analizi: Türkiye tarihi bir intikam alıyor

Yunan Tanea gazetesi Türkiye'nin Kızıldeniz'de kritik boğazları devre dışı bırakan saldırılar sonrası Basra Körfezi’nden başlayıp Avrupa'ya ulaşacak 'Kalkınma Yolu Projesi’ ile tarihi bir intikam aldığını yazdı.

Yunan medyasında dikkat çeken 'Koridor' analizi: Türkiye tarihi bir intikam alıyor
Yunan medyasında dikkat çeken 'Koridor' analizi: Türkiye tarihi bir intikam alıyor
GİRİŞ 21.01.2024 17:01 GÜNCELLEME 21.01.2024 17:32
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni İpek Yolu" olarak tanımladığı, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi son yaşanan gelişmelerle jeopolitik dengeler için önemli bir koz olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Joe Biden'dan Yemen itirafı: Saldırıları durduramıyoruzABD Başkanı Joe Biden'dan Yemen itirafı: Saldırıları durduramıyoruz

Tanea gazetesinde Strateji Profesörü Athanassios G. Platias'ın "Jeopolitik domino taşları" başlıklı analiz yazısında soğuk savaş sonrası denge, Kızıldeniz'de dünya ticaretine ciddi ket vuran saldırılar ve Koridor savaşlarına ilişkin önemli değerlendirmeler yapılarak Türkiye'nin güçlenen eline dikkat çekildi.

 

"ABD'NİN DÜNYAYA DİKTE ETTİĞİ KURALLAR TEHDİT ALTINDA"

Milyarlarca insanın diken üstünde gerilimlere sahne olduğu günümüzü "Feci sonuçlarla birbirini tetikleyen çok başlı krizler çağına girmiş bulunuyoruz." sözleriyle tanımlayan yazıda "Jeopolitik risk, Soğuk Savaş'tan bu yana görülmemiş seviyelere yükseldi. Buna bir de Gazze'deki savaş eklendi ki bu tüm Orta Doğu ve Basra Körfezi ülkelerinin jeopolitik istikrarını dinamitleyecek gibi görünüyor. Ancak Kasım 2023'ten beri Husiler Kızıldeniz'de İsrail'e karşı deniz ticaretini hedef almaya başlayınca, denizlerin özgürlüğü ve ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra inşa ettiği liberal kurallara dayalı düzenin korunması söz konusu oldu." denildi.

Çin'den ABD'ye Kızıldeniz uyarısı! Gerilimi yükseltmeyinÇin'den ABD'ye Kızıldeniz uyarısı! Gerilimi yükseltmeyin

Son dakika.... Bölgede gerilim büyüyor: ABD ve İngiltere Yemen'in 5 şehrini vurdu!Son dakika.... Bölgede gerilim büyüyor: ABD ve İngiltere Yemen'in 5 şehrini vurdu!

Husiler, ABD'ye meydan okudu! Açık bir savaşa hazırlanıyoruzHusiler, ABD'ye meydan okudu! Açık bir savaşa hazırlanıyoruz

ABD'NİN DÜNYADA DENİZ HAKİMİYETİNİ SAĞLADIĞI 7 BOĞAZ

ABD'nin emperyalist hakimiyetinin ticaret ve enerji trafiğini sağlayan 7 boğaz üzerindeki kontrolüne dayandığı kaydedilen yazıda dünya ticaretinin %12'sinin ve Asya-Avrupa ticaretinin %40'ının döndüğü Kızıldeniz'deki 2 boğazın devre dışı bırakılmasının ne anlama geldiği şu şekilde ifade edildi;

Konteyner başına navlun oranları şimdiden %310 artarken, Afrika'nın Ümit Burnu üzerinden bypass edilmesi fazladan 12 günlük seyahat ve gemi başına bir milyon dolarlık yakıt maliyeti getirdi. Bu durum, pandemi, Ukrayna'daki savaş ve en önemlisi ABD-Çin ticaret savaşı nedeniyle zaten yük altında olan küresel tedarik zincirlerine zarar vermeye başladı. Bu da kaçınılmaz olarak enflasyonu arttırıyor ve küresel ekonominin büyüme oranlarını olumsuz etkiliyor.

"HİNDİSTAN-ORTA DOĞU-AVRUPA KORİDORU" RAYINDAN ÇIKACAK GİBİ

G20 Liderler Zirvesi'nde imzalanan Hindistan'ı Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) projesi için "Gerçekleştiği takdirde ticaret ve enerji tedarik zincirinde Yunanistan'ı bir merkez haline getirecek" denilen haberde yaşanan gelişmelerin projeyi rayından çıkarabileceği kaydedildi.

"HALİHAZIRDA TÜRKİYE'NİN PLANI UYGULANIYOR"

Yazıda İran destekli Husiler'in İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına misilleme olarak Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı ticari gemileri hedef almasının ardından Irak'ın Basra limanından İstanbul'a ve oradan da Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya uzanan Türkiye'nin Kalkınma Yolu Projesi'nin halihazırda uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı.

Dünyayı sarsan krizden Türkiye'ye fırsat doğduDünyayı sarsan krizden Türkiye'ye fırsat doğdu

Kızıldeniz'deki kriz, Türkiye'ye liderlik fırsatı veriyorKızıldeniz'deki kriz, Türkiye'ye liderlik fırsatı veriyor

"TÜRKİYE TARİHİ BİR İNTİKAM ALIYOR"

1869'da Süveyş Kanalı'nın açılması ve İpek Yolu'nun eski önemini yitirmesinin Osmanlı'nın çöküşünü hızlandırdığı hatırlatılan analizde "Türkiye şimdi Süveyş'in beklenen değer kaybıyla tarihi bir intikam alıyor." denildi.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 52
  • Kızıl Elma 1 ay önce Şikayet Et
    10 milyonluk Yunan devasa Osmanlı topraklarını işgal etmiş vaziyette, bunu bildikleri için korkuyor Yunan, savaşmadan Osmanlı topraklarını gasp ettiklerini biliyorlar, 10 milyonluk Yunan'a Atina yeterde artar bile, orada oynasınlar. Geri kalan topraklar Osmanlı'dan gelen hak ile Türkiye'ye aittir. Aynısı Bulgaristan-Adalar Denizi-Kıbrıs-Kuzey Suriye-Kuzey Irak içinde geçerli !!!
    Cevapla
  • Kul insan 3 ay önce Şikayet Et
    İflas etmiş ülkenin adı Yunanistan. İpleri Amerika İngiltere 'ye kaptıran Yunanistan eskisinden daha çok tehlikelidir. Türkiye 'nin zayıf noktasını bekleyen ingliz sinsi avcı
    Cevapla
  • Bilmek böyle 3 ay önce Şikayet Et
    RTE çatlasanız da patlamasanız olur DÜNYA LİDER i
    Cevapla
  • ALLAH dostu 3 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET ALLAH kimsenin yaptığını yanına bırakmaz ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR ALLAH MUTLAK BÜYÜKTÜR GÜÇ ve KUVVET SAHİBİDİR ALLAH MUTLAK GALİPTİR ALLAH MUTLAK YÜCEDİR ALLAH NURUNU tamamlayacaktır ALLAHIM ŞEHİT OLMAK İSTİYORUM YALVARIYORUM ALLAHIM
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    şu yunanistan gerçekten acınacak halde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Polis, Columbia Üniversitesi'ndeki Gazze Dayanışma Kampı'nı dağıttı
Denizlerdeki popülasyona katkı için 5 bin deniz patlıcanı üretildi