Rusya Avrupa'da savaş başlattı! İlk hedef Polonya ve İsveç!..

Rusya Avrupa'nın merkezine dev bir jammer-elektronik savaş cihazı (EWS) yerleştirdi. Cihaz Polonya ve İsveç'in GPS vericilerini etkisiz hale getirildi.

GİRİŞ 24.01.2024 07:05 GÜNCELLEME 24.01.2024 22:41
Bu Habere 165 Yorum Yapılmış

Cihaz Polonya ve İsveç'in GPS vericilerini etkisiz hale getirildi. 'Tobol' isimli cihazın daha önce de Starlink uydularını engellediği ortaya çıktı. NATO'nun ise karşı bir teknoloji ile cevap vermesi bekleniyor.

Küresel istihbarat gelişmelerine yer veren yayın organı Intelligence Online’da (IO) yayınlanan yazı Rusya’nın dev bir jammer-elektronik savaş cihazını (EWS) Avrupa’nın göbeğine yerleştirdiğini ortaya koydu. Rusya’nın Litvanya ile Polonya arasında, Baltık Denizi kıyısında yer alan Kaliningrad kentine yerleştirilen 'Tobol' sisteminin Avrupalı istihbarat örgütlerini “alarm durumuna geçirdiği” ifade ediliyor.Rusya’nın Kaliningrad kentindeki 'Tobol' kompleksinin uydu görüntüsü.

APARTMAN BÜYÜKLÜĞÜNDE RADAR

Rusya’nın en gizli askeri teknoloji projelerinden kabul edilen ‘Tobol önleme ve elektronik harp cihazının’ iki ayrı görevi yerine getirmek üzere tasarlandığı bilinmekte. Cihaz karadan ve havadan gelen tüm füzelere karşı etkin. Sistem diğer yandan savaş uçağı, İHA/SİHA’lar ya da helikopterler gibi araçların elektronik sistemlerini engelleyen ya da bozan bir yer istasyonuna da sahip. Ancak savaş cihazını Avrupa ülkeleri ve NATO için tehlikeli hale getiren özellik ise Tobol’un uzaydaki uyduların veri akışını bile engelleyebilecek gelişmiş radar, önleme ve bozma ‘elektronik statik sistemlerine’ sahip olması. Kaliningrad kenti limanı başta olmak üzere kentin farklı noktalarına yerleştirilen uydu bağlantılı kürelerin görevi Batı’nın uydu iletişimini bozmak ve engellemek. Tobol sisteminin radar küresinin ise neredeyse bir apartman büyüklüğünde olduğu ifade ediliyor.

STARLINK UYDULARINI BOZDU

Rusya, Tobol sistemini ABD’li milyarder iş insanı Elon Musk’ın SpaceX projesi kapsamında dünyanın farklı bölgelerine internet erişimi sağlayan Starlink uydularına karşı da kullandı. ABD merkezli Washington Post gazetesinin verdiği bilgilere göre 2023 Nisan ayında Rusya GPS sinyallerine erişerek Starlink uydularının dünyaya internet erişimini yaklaşık 20 gün kadar kesintiye uğrattı. Pentagon’dan sızdırılan belgeler sayesinde varlığı öğrenilen Tobol sisteminin Rusya’da ‘14Ts227’ adıyla kodlandığı da ortaya çıkmıştı.

ABD CEVAP VERECEK

Pentagon belgeleri ABD’nin askeri uydularından Kiev’e gönderilen ve Ukrayna’nın Rusya’ya karşı SİHA saldırıları için planlama yapmasına yardımcı olan görüntü sinyallerinin de Tobol tarafından “büyük oranda etkisiz hale getirildiğini” ortaya koymakta. Belgelere göre ABD uydularının sinyallerini “düşük frekansa çekerek” Tobol saldırılarından kurtulma çabaları da beklenen sonucu vermedi. Rusya bu kez de uydu sinyallerini yer alıcı istasyonlarına ulaşırken yakaladı. ABD’nin Tobol karşısında yeni bir askeri teknoloji uygulamayı planladığı da iddia edilmekte.

7 BÖLGEYE YERLEŞTİRİLDİ

ABD merkezli Güvenli Dünya Vakfı verilerine göre Rusya’da yedi büyük Tobol kompleksi bulunuyor ve bu savaş komplekslerinin tamamı Rusya'nın Batı uydularını takip eden uzay gözlem istasyonları ile aynı bölgelerde yer alıyor. Bu bölgeler arasında Moskova, Sibirya ve Ukrayna'nın doğusu da yer almakta. SWF’nin Rusya’dan elde ettiği bilgilere göre sistemin baş tasarımcısı Vladimir M. Vatutin, Tobol’un “yüzde 90 oranında uydu verilerini engelleyebildiğini” iddia etmekte.

DONETSK’İ KİTLEDİ

Rusya’nın Tobol’u Ukrayna'da ise ilk kez geçtiğimiz Temmuz ayında denediği biliniyor. Washington Post’un elde ettiği bilgilere göre mobil Tobol sistemi Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesine yerleştirilmiş durumda. Donetsk bölgesini savunan Ukrayna birliklerinin komutanı Albay Pavlo Palisa da bölgedeki Tobol faaliyetleri dolayısıyla havadan hiçbir saldırı ve iletişim gerçekleştiremediklerini ifade etmekte.

AVRUPA DİKEN ÜSTÜNDE

IO ise Rusya’nın Tobol’u Polonya’ya karşı da kullanmaya başladığı bilgisini vermekte. Elde edilen bilgilere göre Kaliningrad'da konuşlanmış sistem 18 Ocak günü faaliyete geçirildi ve bu tarihte Polonya’nın yarısında GPS verileri belirli bir süre için engellendi. Rusya’nın Avrupa’daki elektronik savaş faaliyetlerine hız vermesi dolayısıyla Avrupalı istihbarat örgütlerinin karşı önlem planladıkları da ifade edilmekte.

KAYNAK: HABER GLOBAL
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 165
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Yorumlara gel. Savaş çıkaranlar. Savaş çığırtkanlığı yapanlar, Türkiyenin Yunanistan i almasını isteyenler, Dünya Savaşı dileyenler. Ulan çocuğunuz kardeşiniz aileniz sevdiğiniz yokmu sizin? Ölen bir insan hangi milliyetten olursa olsun acisinin farklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Ailenden birinin, yakının paramparça cesedini görmek.. Savaş son çaredir. Kalpleriniz körelmiş sizin.
    Cevapla
  • Das 3 ay önce Şikayet Et
    Ben anlamadim su rusyayi ya Ukraine de nazi yok naziler almanyada yasiyor niye almanyaya saldirmiyor
    Cevapla
  • Takipçi 3 ay önce Şikayet Et
    Ne alaka?
    Cevapla
  • BÜYÜK TÜRKIYE 3 ay önce Şikayet Et
    Kim ne yaparsa ne üretirse üretsin. Biz karşılık çalışmalar yaparak önümüze/yarınlara bakalım gardaşlar
    Cevapla
  • s .uysal 3 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın başına İsrail ve onların soyundan gelenlerce yönetilen Abd bela Düşmanımın düşmanı dostumdur.Kuzeydekiler tarihten gelen eski düşman o zaten belli... açık düşman onu yıllardır biliyoruz.Nato müttefikimiz Abd yıllardır bizim düşmanımız olan terör örgütleriyle kol kola bu nasıl müttefik!Bu nasıl sinsilik!
    Cevapla
  • gandalf 3 ay önce Şikayet Et
    savaşı Avrupalılar başlattı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim