Kıbrıs’ta tarihi karar: Geçitkale resmen Türk SİHA’larının üssü oldu

Doğu Akdeniz’e Türkiye mührü vuracak hamle resmiyet kazandı. KKTC’deki Geçitkale Havalimanı’nın Türk SİHA’larının konuşlanacağı merkez olmasına ilişkin karar KKTC Meclisi’nde onaylandı.

GİRİŞ 24.01.2024 15:55 GÜNCELLEME 25.01.2024 09:44
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi, Geçitkale Havalimanı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne tahsis edilmesini kararlaştırdı. KKTC’nin Mağusa kenti yakınlarındaki Geçitkale Havalimanı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımına tahsis edildi. Karar, KKTC Meclisi’nde oy birliğiyle alındı.

KKTC Meclisi’nde onaylanan protokole göre Geçitkale Havalimanı artık hem askeri üs hem de İHA ve SİHA merkezi olacak. Havalimanı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ilk üssü olma vasfını taşıyacak.

RUMLAR PANİKTE: 200 KİLOMETRELİK METAL KAFES!

Türkiye’nin Geçitkale’yi SİHA üssüne dönüştürmesinden rahatsız olan ABD ve Batı güdümündeki Güney Kıbrıs Rum bölgesi, medya üzerinden korku manşetleri atmıştı.

Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Offsite News, 29 Ocak 2023’te yayınladığı haberde, Türkiye’nin SİHA’larla bölgede “metal kafes” oluşturacağı belirtilmişti. Haberde, Türkiye’nin bu sayesinde Doğu Akdeniz’de 200 kilometrelik alanı kontrol edebileceği ifade edilmişti. Rumların KKTC’ye olası saldırısı durumunda bu üsten 3 dakika içerisinde hava müdahalesinin gerçekleştirilebileceği endişesine yer verilmişti.


“Milli Muhafız Ordusu: Topçuların ‘hedefinde’ Lefkoniko (Geçitkale) var” başlıklı haberde, KKTC yetkililerine “işgal makamları” şeklinde hadsiz ithamlar yöneltilmiş ve şu analizler yer almıştı:

  • Türkiye’nin Geçitkale Havaalanı’nı insansız hava araçlarıyla doldurduğu haberi son günlerde tartışılıyor. Askeri düzeyde Geçitkale Havaalanı’ndan IHA uçurmak her an Milli Muhafız Ordusunun Topçu sınıfının ateşi altında olacakları için son derece tehlikeli görülüyor.

  • Türkiye ve işgal makamlarının Geçitkale’de İHA’ların uçabileceği metal bir kafes oluşturacağından söz ediyor.

  • Yetkili kaynakların bize aktardığına göre bu üs, Türklerin tercihi olarak sadece barış zamanında kendilerine yardımcı olacak ve Türkler IHA üssü aracılığıyla Doğu Akdeniz’in güneyinde 200 kilometrelik bir yarıçapı kontrol edebilecekler.

  • Bununla birlikte savaş operasyonları sırasında Milli Muhafız Ordusunun topçuları bu İHA’lar uçmaya kalkıştıklarında bunları birçok kez vurabilir.

3 DAKİKADA MÜDAHALE

  • Kıbrıs Türk medyasında çıkan haberlere göre ‘Kıbrıslı Rumların bir saldırısı durumunda İHA’lar Geçitkale’den üç dakika içinde gelebilirken Adana’dan gelişler için daha fazla zamana ihtiyaç var.’ Yani bu nokta olası bir saldırıda hızlı müdahale imkanı da sunuyor.

Rumları panik sardı: Türk SİHA’ları Kıbrıs’ta uçarsa 200 bin kilometreyi kontrol eder!Rumları panik sardı: Türk SİHA’ları Kıbrıs’ta uçarsa 200 bin kilometreyi kontrol eder!

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 47
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Rahmetli erbakan hoca diyordu serçe büyüklüğünde ihalar yapıp en önemli yerlerine sızma yeteneğine sahip oluruz demişti eğer böyle ihalar yapılırsa abd nin uçak gemisine bile sıza bilinir.
    Cevapla
  • Selim 3 ay önce Şikayet Et
    yarası olan gocunurmuş..tarih Rumların kim olduğunu yazıyor..höt deseler al sana bir bot diyecekler.. Türkiyenin ileri hamlelerini hazmedemiyor bu kovboy yamakları..vs...
    Cevapla
  • MHP 38 3 ay önce Şikayet Et
    Bir söz vardır Halk dilinde. Rahat durana kimse bir şey yapmaz Rumlarda rahat Dursun o zaman
    Cevapla
  • Orhan0708 3 ay önce Şikayet Et
    Adamlar haklı... Topçuları bizi vurabilir. AMA EĞER TOPÇULARI KALIRSA... )))))
    Cevapla
  • Kare Murat 3 ay önce Şikayet Et
    Korkunun ecele faydası yok. Osmanlı ruhu ile 21nci yüzyıl egemenliğimiz hayırlı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe Beko kaybetti! Son düdükle ortalık karıştı
Gazze'ye havadan bırakılan yardım paraşütleri açılmadı! Çok sayıda ölü ve yaralı var