ABD Büyükelçiliğinden F-16 açıklaması

ABD Büyükelçiliği "İsveç'in üyeliği sonrası satış bildirimi Kongre'ye gidecek" açıklamasını yaptı.

GİRİŞ 25.01.2024 10:26 GÜNCELLEME 25.01.2024 14:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç gün içinde İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin nihai imzayı atacağını tahmin ettiğini ve bunun ABD Kongresi'nin İsveç'e F-16 savaş uçağı satışını onaylaması yönünde adımlar hızlandıracağını söyledi.

Reuters'ın haberine göre Perşembe günü yapılan özel röportajda Büyükelçi Jeff Flake, resmi onay belgesi Washington'a ulaştığında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın derhal Kongre'ye F-16 satışına ilişkin bildirimi göndereceğini söyledi.

Reuters'ın belgelerin gönderilmesi sürecinin 'birkaç gün içinde' gerçekleşmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna Flake "Evet, bekliyorum. Türkiye'de Meclis harekete geçtiğine göre Türkiye'nin beklemesi için hiçbir neden göremiyorum. Dolayısıyla bu Washington'a iletilir iletilmez, F-16 satışlarına ilişkin Kongre'ye gerekli bildiriminin gerçekleşmesini bekliyorum" dedi.

BIDEN'IN KONGRE'YE MEKTUBU

ABD Başkanı Joe Biden dün, Kongre'ye bir mektup yollayarak, İsveç'in NATO'ya üyeliğiyle ilgili Türkiye'deki süreç tamamlanır tamamlanmaz Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına ilişkin resmi bildirimi Kongre'ye göndereceğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16'ların satışına ilişkin güncel durumu değerlendirdi.

Yetkili, açıklamasında, "Başkan Biden, bugün Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitelerinin başkan ve üyelerine, Türk Parlamentosu'nun İsveç'in NATO'ya giriş protokollerini onaylamasını memnuniyetle karşılayan ve (Türkiye'deki) bu süreç tamamlanır tamamlanmaz yönetiminin Türkiye'ye F-16'ların satışı konusunda Kongre'ye resmi bildirim yapma niyetini ifade eden bir mektup gönderdi." ifadelerini kullandı.

ABD'li yetkili ayrıca, "Başkan, Kongre'yi, F-16'ların satışını geciktirmeden süreci ilerletmesi konusunda teşvik etti." değerlendirmesini de yaptı.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Ahmet 3 ay önce Şikayet Et
    Ya kongre satışı onaylamazsa ne olacak amerikan başkanı ben istiyorum ama kongre onaylamıyor kusura bakmayın diyecek ben olsam onaylamam o uçaklarıda almam 20 milyar dolar cebimde kalır Kaan'ı yapmak için gece gündüz çalışırım.
    Cevapla
  • ata 3 ay önce Şikayet Et
    macaristan ın onayını reis bekletiyor satış onaylanmazsa yine isveç e nato yok
    Cevapla
  • Yaman I 3 ay önce Şikayet Et
    Ülke cikari önceliklidir, F35 icin ödedigimiz parayi simdi F16 sayabiliriz, romantik takilacak olursak parada gider F16 da alamayabilirdik. Isvecin Natoya girip girmemesi bizi ilgilendiren durum degil.
    Cevapla
  • Durağı Olmayan Yol 3 ay önce Şikayet Et
    çoook merak ediyorum kongrede çıkmadığında Reis bunu kararını nasıl değerlendirecek ikinci bir Yunanistan başımıza bela etmiyelimde
    Cevapla
  • mta 3 ay önce Şikayet Et
    yalan her zaman olduğu gibi yalaaan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...