Gazze ölüyor: Filistin'den dünyaya yardım çığlığı

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana aylardır bombaladığı Gazze’de halk açlık ve susuzlukla boğuşuyor. Filistinlilerin yüzde 45'i şiddetli açlık çekiyor...

GİRİŞ 26.01.2024 14:05 GÜNCELLEME 26.01.2024 22:43
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana aylardır bombaladığı Gazze’de halk açlık ve susuzlukla boğuşuyor. Su vanalarını kapatan, tarlaları bombalayan ve kente gıda girişlerini engelleyen İsrail, 24 binden fazla insanın ölümünden de sorumlu tutuluyor.

Önceki aylarda daha çok Gazze'nin kuzeyine saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu, geçen aydan itibaren daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği orta ve güneydeki bölgelere doğru saldırılarını genişletti.

AÇLIK VE SUSUZLUK EN BÜYÜK SORUN

Saldırılar nedeniyle 1,9 milyon Filistinli yerinden oldu. Filistinliler kuzeyden güneye göç etti. Yüzbinlerce insanın toplandığı güneyde ise soğuk hava şartlarının yanında açlık ve susuzluk en büyük sorun.

Dünyanın gözleri önünde yaşanan bu drama bir çözüm bulunmuyor. İsrail, kente yardımların girmesine engel oluyor.

GAZZE'DEKİ FİLİSTİNLİLERİN YÜZDE 45'İ ŞİDDETLİ AÇLIK ÇEKİYOR

İsrailli yetkililer Gazze'de "gıda sıkıntısı" olmadığını iddia etse de başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları bölgede yaşanan açlığı gözler önüne seriyor.

Yerinden edilen ve kalacak yer olmadığı için derme çatma çadırlarda hayat mücadelesi veren Gazzeliler, İsrail saldırılarının yanı sıra açlıkla da mücadele ediyor.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze’deki nüfusun yüzde 45'inin şiddetli açlık çektiğini belirterek, bazı bölgelerde 10 aileden 9'unun hiçbir şey yemeden bir günü geçirdiğini vurgulamıştı.

1,3 MİLYON FİLİSTİNLİ AÇLIKTAN ÖLEBİLİR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve tam ablukası devam ederken, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon kişiden 378 binin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Söz konusu 378 bin kişinin aşırı gıda eksikliği, açlık ve tükenmişlik anlamına gelen 5’inci aşamada olduğunu belirten OCHA, 939 bin kişinin ise acil durum anlamına gelen 4’üncü seviyede olduğunu aktardı.

İsrail’in Gazze’ye insani yardım ve gıda girişini engelleyerek insanlığa karşı suç işlediği belirtiliyor.

"YİYECEK VE SUYUMUZ YOK İNSANLAR SADECE BİZİ İZLİYOR"

Gazzeliler ekmek yapabilmek için ihtiyaçları olan una erişmekte büyük sıkıntı çektikleri için hayvanların yediği tahılları öğüterek un elde ediyor ya da ot toplayarak hayatta kalmaya çalışıyor

Cibaliye'deki çarşıda alışveriş yapan Gazzeliler bölgedeki insani durumu anlattı. Filistinli adam: "Yiyecek yok, su yok, hepimiz açız, ekmek yapabilmek için unumuz bile yok, en azından un olmalı, en temel ihtiyaç bu. Çocuklarımız aç, insanlar sadece bizi izliyor, yardım eden yok." dedi.

KIZILAY'DAN GAZZE'YE YARDIM

Gazze'de yardım çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay, yardım gemileriyle insani yardımlarına devam ediyor. Kızılay, 1510 ton insani yardım malzemesini taşıyacak olan 3'üncü gemi, geçtiğimiz hafta Mersin Limanı'ndan denize açıldı.

DENİZ FENERİ, GAZZE'YE YARDIMLARI ULAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Gazze'deki yardımlarına devam eden Deniz Feneri Derneği, kumanya, tıbbi yardım ve giyim yardımlarını sürdüyor. Gazze'deki Filistinli sivillere nasıl ulaşıldığını da paylaşan Deniz Feneri Derneği, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze halkına yardımları ulaştırıyor.

İHH'DAN FİLİSTİN'E 9 TIR GÖNDERİLDİ

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Filistin'de insani yardım projeleri yaparak binlerce insana destek oldu.

İHH'den yapılan açıklamaya göre, vakıf geçen yıl Filistin'de yürüttüğü insani yardım faaliyetleri kapsamında, 14 bin 595 aileye gıda paketi, 219 bin 865 kişiye ise sıcak yemek dağıttı.

Birçok farklı alanda da insani yardım projelerini hayata geçiren vakıf, ayrıca Filistin'e 1033 tanker içme suyu ulaştırdı. Vakıf, biri tıbbi ürünler, 8'i de yiyecek ve barınma malzemeleri taşıyan 9 tırı Filistin'e gönderdi.

Geçen yıl yapılan Kurban Bayramı çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'nde 28, Batı Şeria'da ise 5 büyükbaş hayvan keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtan vakıf, kesimi yapılan 2 bin 520 hisseyi de dondurulmuş et olarak Gazze'ye ulaştırdı.

SADAKATAŞI DERNEĞİ'NDEN SICAK YEMEK DAĞITIMI

İsrail’in sistematik katliamlar gerçekleştirdiği Gazze’ye Sadakataşı Derneği, yardım ulaştırmaya devam ediyor. Dernek insani yardım çalışmaları kapsamında Han Yunus’ta 2 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdi.

Abluka altında olan Gazze’ye İsrail’in 7 Ekim’den itibaren başlattığı saldırılar nedeniyle bölgede yaşam durdu. Evlerin, ibadethane, okul ve hastanelerin bombalandığı Gazze’de Sadakataşı Filistinlilere düzenli olarak gıda kolisi, su ve sıcak yemek dağıtımları gerçekleştiriyor.

YERYÜZÜ DOKTORLARI GAZZE'NİN YANINDA

Yeryüzü Doktorları 7 Ekim’den bu yana doktorlarının ve sağlık personellerinin gerçekleştirdiği acil yardım müdahaleleriyle Gazze halkının yanında olmaya çalışıyor.

Ekipler, şehrin kuzeyindeki Şifa ve Endonezya Hastanesinde başladığı çalışmalarını bugün Refah bölgesindeki Kuveyt Hastanesinde sürdürüyor.

 

GAZZE'YE MEDİKAL DESTEK

Gazze’deki ekibin ve sağlık sisteminin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen medikal ve temel gıda malzemeleri Gazze’ye teslim edilmek üzere Mısır’da hazırlanıyor. Hazırlanan malzemeler, sınır bölgesinde görev alan Yeryüzü Doktoru Mohammed Ghaniem’in koordinesinde tedarik merkezinden hareket edecek yardım tırlarına yükleniyor. Refah sınır kapısından Gazze’ye geçiş yapan yardım tırları Yeryüzü Doktorları ekibi tarafından teslim alınıp Gazze halkına ulaştırılıyor.

İLAÇ VE TIBBİ MALZEME YARDIMI

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de yaraları sarmak için çalışırken, Mısır'daki deposundan kumanya, ilaç ve tıbbi malzeme gibi acil yaşam ürünlerini Refah Sınır Kapısı'na sevk etmeyi sürdürüyor.

Bölgedeki okullara ve hastanelere sığınan halka her gün 9 bin kişilik sıcak yemek ve 50 bin ekmek dağıtan İDDEF, sağlık hizmeti de veriyor. İDDEF'in Gazze'deki su arıtma tesisi aktif olarak en önemli hayati ihtiyacı sağlamaya devam ediyor.

HER GÜN YÜZLERCE GAZZELİYE SICAK YEMEK DAĞITILIYOR

Cansuyu, İşgalci israil'in hava bombardımanlarıyla vurduğu Gazze'deki faaliyetlerini partner kuruluşlar aracılığıyla sürdürüyor. Gazze Şeridi'ndeki hastane, okul, mülteci kampları ve camilere sığınarak hayatlarını idame ettirmeye çalışan binlerce Gazze'liye el uzatan Cansuyu Derneği, masum Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu pek çok başlıkta yardımlar yapıyor. Başta gıda yardımı olmak üzere çalışmalarını artırarak sürdürmeye çalışan Cansuyu Derneği, bölgenin en çok ihtiyaç duyduğu içme suyu ve sıcak yemek dağıtımlarını Gazze'nin farklı noktalarında bulunan yüzlerce Filistinliye ulaştırıyor.

 

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 98
  • Huysuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar yardım toplayan vakıf var insanlar aç yardımlar içeri girdiriliyormu? Girdirilemiyormu? Kime güvenelim yardım edelim
    Cevapla
  • Yozgatli 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen gazze de ki Müslüman kardeşlerimize yardım et ALLAH'ım...
    Cevapla
  • Pis yahudilet 1 yıl önce Şikayet Et
    En iyi yahudi ölü yahudidir hepsi geberse dünya da barış olurdu
    Cevapla
  • Yamyam yahudiler 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yahudiler kadar soysuz ırk yok hitler bunlara az bile yapmış bunlar yamyam ırk hayvan bile bunlardan daha üstün canlı turu
    Cevapla
  • Tarçın sayan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bitsin artık bu zulüm kurtulsun kardeşlerimiz diyoruz ama hiç kimse birşey yapmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Baklava kutusundan kırmızı deftere! CHP'li belediyede rüşvetin belgesi böyle ortaya çıktı
Silahlar yakıldı, şimdi yeni bir dil inşa etmenin günüdür