UAD'nin İsrail kararı sonrası Filistin ve Güney Afrika'dan açıklama

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad al-Maliki, UAD'de alınan kararlardan memnun olduklarını söyledi. Bakan al-Maliki, kararların bağlayıcılığına vurgu yaparak, İsrail dahil tüm devletlerin bu kararların uygulanmasını sağlamaya çağırdı.

GİRİŞ 26.01.2024 16:03 GÜNCELLEME 26.01.2024 16:44
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasında ihtiyati tedbir kararı aldı.

Mahkeme, İsrail'in "dosyanın reddi" talebini reddederek, soykırım davasının esastan görülmesine karar verdi.

Mahkeme, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları durdurmasına hükmederek, alınan kararların sahada uyguladığına dair 1 ay içinde de UAD'ye rapor sunma zorunluluğu getirdi.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail kararını açıkladıUluslararası Adalet Divanı, İsrail kararını açıkladı

FİLİSTİN'DEN AÇIKLAMA

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad al-Maliki, UAD'de alınan kararlardan memnun olduklarını söyledi. Bakan al-Maliki, kararların bağlayıcılığına vurgu yaparak, İsrail dahil tüm devletlerin bu kararların uygulanmasını sağlamaya çağırdı.

Güney Afrika'ya, attıkları bu cesur adımdan dolayı minnet duyduklarını ifade eden al-Maliki, "Soykırımı protesto eden, Filistinlilerin yaşam ve özgürlük haklarını savunmak için dünya çapında sokaklara çıkan milyonlarca insana da minnettarız. Filistin, soykırımın sona erdirilmesi, işlenen korkunç suçların hesabının sorulması ve dünya halkları olarak eşit insan hakları, adalet ve özgürlüğe yönelik kolektif haklarımızın korunması için müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edecektir. Bu, dünyanın kaybetmeyi göze alamayacağı bir insanlık mücadelesidir." diye konuştu.

DAVAYI AÇAN GÜNEY AFRİKA'DAN AÇIKLAMA

Güney Afrika hükümeti, UAD'nin aldığı kararı "uluslararası hukukun üstünlüğü adına kesin bir zafer" olarak yorumladı. UAD'ye hızlı kararı için teşekkür eden Güney Afrika hükümeti, ihtiyati tedbirleri memnuniyetle karşıladığını ve İsrail'in mahkeme kararlarının uygulanmasını engelleyecek bir harekette bulunmayacağını umduğunu belirtti.

Hükümet ayrıca, kararın Filistin halkı için adalet arayışında önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, Güney Afrika'nın Gazze'deki Filistinlilerin haklarını korumak için elinden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğini aktardı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 65
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Susan Filistin idaresi ötmeye başladı
    Cevapla
  • Mavi 3 ay önce Şikayet Et
    Allah Afrikalılardan biz Türklerden daha çok razı olsun bürün dünyada açlıkla susuzlukla yoksullukla uğraşırken bunca zengin müsluman ülkeler varken yoksulluğu kenara atıp zengini başka bir tarafa atıp masum insanlar için adalet arayan Afrika’ya Allah zeval vermesin müslümanım deyipte dolaşanlarıda bildiği gibi yapsın
    Cevapla
  • Mehmet 3 ay önce Şikayet Et
    Amin.
    Cevapla
  • Mehmet Tel 3 ay önce Şikayet Et
    Teorikler Güney Afrika cumhuriyeti İslam ülkeleri kafanızı kuma kömekten vaz geçin Allah nurunu kiminle tamamlayaçağı beli olmaz umurunuzdaysa
    Cevapla
  • Dervaz 3 ay önce Şikayet Et
    Sizinle gurur duyuyorum Güney Afrika helal olsun yiğitler
    Cevapla
  • Fatih 3 ay önce Şikayet Et
    Güney Afrika devletini tebrik ediyorum.Allah dinine fasiklada hizmet ettirir.Allah onları İslam'la müşerref kılsın inşallah Keşke İslam ülkeleri de halkı Müslüman olan ülkelerde aynı cesareti gosterebilseydi. Yazik sınavı veremediler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel anketinden çarpıcı sonuç çıktı!
TFF bunu da yaptı! Kadın hakeme büyük saygısızlık