İsrail'e soykırım davası! Türkiye'den peş peşe açıklamalar

Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail aleyhine açılan "soykırım" davasında ihtiyati tedbir kararı vermesine ilişkin Türkiye'den peş peşe açıklamalar geldi.

GİRİŞ 26.01.2024 16:28 GÜNCELLEME 26.01.2024 19:44
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığından UAD'nın kararı hakkında, "Uluslararası Adalet Divanı'nın açıkladığı tedbirlerin, Filistin'de akan kanın durdurulması için çok önemli bir fırsat teşkil ettiğini düşünüyoruz. Adalet Divanının İsrail'in Filistin halkına saldırılarına ilişkin açıkladığı ihtiyati tedbir kararının İsrail tarafından derhal ve tam olarak uygulanmasını bekliyoruz" açıklaması yapıldı. 

KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail aleyhine açılan "soykırım" davasında ihtiyati tedbir kararı vermesine ilişkin "Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

"İLK ADIM OLMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Adalet Divanının kararına yönelik şunları kaydetti:

"Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir.TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Lahey'deki karar hakkında açıklama

"BU ELİ KANLI KATİLLERE HAK ETTİKLERİ CEZALARI VERMELİDİR"

Şimdi, acilen tüm dünya Gazze'de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze'ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir. Bu davaya öncülük eden Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, davayı yerinde takip eden milletvekillerimize ve bu mücadeleyi omuzlayan hukukçulara insanlık adına teşekkür ediyorum.

'ULUSLARARASI MEKANİZMA İVEDİLİKLE HAREKETE GEÇMELİ'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

İsrail’in BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davada, Uluslararası Adalet Divanının ihtiyati tedbir kararı vermesi, Filistin’de akan kanın durdurulması ve insanlık suçunun sona erdirilmesi açısından olumludur.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanının aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir. 

7 Ekim’den bu yana 11 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 26 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 64 binin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan İsrail, tedbir kararını acilen yerine getirerek saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. 

Kararın uygulanması için uluslararası mekanizmanın da ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir.Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

BAKAN GÖKTAŞ: SOYKIRIMIN HESABINI HUKUK, TARİH VE HAKİKAT ÖNÜNDE VERECEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Uluslararası Adalet Divanının İsrail'in soykırım suçuyla yargılanmasına yönelik kararının umut verici olduğunu ve İsrail'in insanlık suçuna son vererek insani yardımların önünü açması gerektiğini bildirdi.

Bakan Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in soykırım suçuyla yargılanmasına yönelik ara kararı umut vericidir. İsrail ihtiyati tedbir kararına acilen uymalı, durmaksızın gerçekleştirdiği insanlık suçuna bir an önce son vermeli ve insani yardımların önünü açmalıdır. Yitirilen canların, altüst olan hayatların ve başta çocuklar olmak üzere Filistinli kardeşlerimizin psikolojilerinde oluşan yaraların telafisi mümkün olmayacak. Ama bugün insanlık adına tekrar ümitvar olduğumuz gün olarak tarihe kazınacak. Çok geç kalınmış olsa da İsrail, Gazze'de yürüttüğü soykırımın hesabını hukuk, tarih ve hakikat önünde verecek."

"SON DERECE ÖNEMLİ BİR GELİŞME"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesinde yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almıştır.

Uluslararası Adalet Divanı’nın kararı, İsrail katliamlarının uluslararası hukuk bağlamında soykırım çerçevesinde ele alınması bakımından son derece önemli bir gelişmedir.

Uluslararası Adalet Divanı’nın kararının Filistin halkı için adalet isteyen başta Filistinliler olmak üzere tüm İnsan Hakları savunucularının talep ettiği adaletin sağlanmasına vesile olmasını diliyoruz.AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail kararını açıkladıUluslararası Adalet Divanı, İsrail kararını açıkladı

UAD'nin İsrail kararı sonrası Filistin ve Güney Afrika'dan açıklamaUAD'nin İsrail kararı sonrası Filistin ve Güney Afrika'dan açıklama

İsrailli bakandan UAD kararına tepki: Şapşal Laheyİsrailli bakandan UAD kararına tepki: Şapşal Lahey

"YAPTIKLARI ZULMÜN HESABINI VERECEKLER"

umhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Uluslararası Adalet Divanı’nın bugün verdiği kararla İsrail'in, Gazze'de yaptığı soykırımdan dolayı yargılanacağı kesinleşti.İnsanlık vicdanında çoktan hüküm giyenler, yaptıkları zulmün hesabını uluslararası mahkemeler önünde de verecektir. İsrail'in soykırımdan yargılandığı sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Kalıcı ateşkesin sağlanması ve ardından bölgede kalıcı barış, istikrar ve huzurun yolunu açacak bağımsız bir Filistin devletinin vücut bulması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Bu tarihi karara imza atan Uluslararası Adalet Divanı'na, yargı sürecini başlatan Güney Afrika'ya ve sürece her platformda büyük destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Hamdi 3 ay önce Şikayet Et
    Durdur yaptıkları yanına kar kalsın olmaz idam ver idam ve abd İngiliz köpekleri de yardımdan idam edilmeli
    Cevapla
  • Erzincanli 3 ay önce Şikayet Et
    Ekonomik ilişkiler On E minute devrinde katlanmış.. ört ki ölem..
    Cevapla
  • Muhsin 3 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR. BÜTÜN KAİNATLARI YARATAN ALLAHTIR. RAHMAN VE RAHİM OLAN YÜCE ALLAHIN EŞİ, BENZERİ, DENGİ YOKTUR. ALLAH GERÇEKTEN VARDIR... ALLAHIM, beni ve ailemi ve neslimi DOSTLUĞUNA KABUL ET. YALVARIYORUM... ALLAHIM
    Cevapla
  • Adil 3 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR. BÜTÜN KAİNATLARI YARATAN ALLAHTIR. RAHMAN VE RAHİM OLAN YÜCE ALLAHIN EŞİ, BENZERİ, DENGİ YOKTUR. ALLAH GERÇEKTEN VARDIR... ALLAHIM, beni ve ailemi ve neslimi DOSTLUĞUNA KABUL ET. YALVARIYORUM... ALLAHIM
    Cevapla
  • iyidere 3 ay önce Şikayet Et
    Kararlar yeterli değil orada albuka var normal yolla giren çıkan israail kontrolünde egemenlik hakları gasp edilmiş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı
Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması