Eurovision'da gündem İsrail boykotu

İsrail basınında yer alan haberlerde, İzlanda ve Finlandiya’nın İsrail'in katılması halinde Eurovision'u boykot etmeyi değerlendirdiği belirtildi.

Eurovision'da gündem İsrail boykotu
Eurovision'da gündem İsrail boykotu
GİRİŞ 29.01.2024 23:52 GÜNCELLEME 29.01.2024 23:53
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 115 gündür devam ederken, İsrail basınında yer alan haberlerde, İzlanda ve Finlandiya’nın İsrail'in katılması halinde Eurovision'u boykot etmeyi değerlendirdiği belirtildi. İzlanda ve Finlandiya’nın Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) mayıs ayında İsveç’te düzenlenecek olan yarışmaya İsrail’in katılımına izin vermesi nedeniyle boykot kararını değerlendirdiği aktarıldı.

RUSYA İKİ YILDIR YARIŞMAYA KATILAMIYOR

İzlanda, Finlandiya, Hollanda ve Norveç, 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'nın yarışmaya katılmasına izin verilmesi halinde yarışmayı boykot etmekle tehdit etmiş ve Rusya son iki yıldır üst üste yarışmaya katılmamıştı.

İZLANDAYI FİLİSTİN DOĞUMLU SANATÇI TEMSİL ETMEK İSTİYOR

Filistin doğumlu 30 yaşındaki Bashar Murad, İzlanda'yı "Vestrio Villt" (Vahşi Batı) adlı şarkısıyla Eurovision'da temsil etmek istiyor. Murad, Mart ayında İzlanda'da yapılacak Eurovision ön elemelerinde diğer ülkelerden dokuz sanatçıyla karşı karşıya gelecek.

Geçtiğimiz aylarda İzlanda'da İsrail'in katılımını protesto etmek amacıyla yerel kamu yayın grubuna yarışmadan çekilmesi çağrısında bulunan çok sayıda gösteri düzenlendi.
Buna cevaben yayıncı kuruluş, Mart ayındaki ön yarışmayı kazanan kişinin, yayın grubunun başkanlarıyla birlikte, bu yıl İsveç'in Malmö kentinde düzenlenecek olan finale katılıp katılmayacağına karar vereceğini duyurdu.

 AVRUPA YAYIN BİRLİĞİ (EBU): İSRAİL'E YASAK OLMAYACAK

Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise İsrail'in yasaklanmasının söz konusu olmadığına karar vermişti. EBU'dan geçen hafta yapılan açıklamada, "Bu hükümetler için değil, yayıncılar için bir yarışmadır ve İsrailli yayıncı 50 yıldır katılmaktadır" denildi.

LÜKSEMBURG ADINA YARIŞIYOR KARDEŞİ İSRAİL ORDUSU’NDA

İsrail doğumlu 23 yaşındaki Tali Golergant'ın da Malmö'deki finallerde Lüksemburg'u temsil edeceği açıklandı. 31 yıllık bir aradan sonra Eurovision'a dönen küçük ülkenin ön eleme yarışmasını İsrailli Tali kazandı. Kardeşi İsrail Savunma Kuvvetleri'nde görev yapan ve şu anda Gazze'de savaşan Tali'nin Eurovision şarkısının ismi ise "Fighter" oldu.

FİNLANDİYALI SANATÇILARDAN ÇAĞRI: İSRAİL, EUROVİSİON'DAN MEN EDİLSİN

1400’den fazla Finlandiyalı sanatçı, İsrail’in bu yıl İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaması için imza topladı. İmza metninde Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları nedeniyle Rusya’nın men edildiği hatırlatıldı.

Sanatçılar ve müzik endüstrisinde çalışan 1400 kişi, İsrail’in mayıs ayında İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek olan yarışmadan çıkarılmaması halinde Finlandiya Yayın Şirketi’nin (Yle) yarışmayı boykot etmesi ve Finlandiya’nın yarışmaya şarkıcı göndermemesi gerektiğini söylüyor.

İmza metninde “Savaş suçları işleyen ve işgali sürdüren bir ülkeye, müzik adına imajını parlatması için halka açık bir alan tanınması değerlerimize uygun değildir. Aynı zamanda diğer katılımcı ülkeler de İsrail’in politikalarına destek vermiş oluyorlar” deniliyor.

Metne imza atanlar arasında Olavi Uusivirta, Paleface ve 2011 yılında Finlandiya’yı Eurovision’da temsil eden Axel Ehnström de bulunuyor. Geçtiğimiz ay İzlanda Besteciler ve Söz Yazarları Derneği, üyelerine İsrail yarışmadan men edilmediği sürece Eurovision’a katılmamalarını söyledi.

Eurovision Şarkı Yarışması’ndan bir sözcü, “Eurovision Şarkı Yarışması, Avrupa ve Ortadoğu’daki kamu hizmeti yayıncıları için bir yarışmadır. Hükümetler için değil, yayıncılar için bir yarışmadır ve İsrail kamu yayıncısı 50 yıldır yarışmaya katılmaktadır” ifadelerini kullandı.

İsrail’in kamu yayıncısı Kan’ın “yarışma kurallarını karşıladığını” belirten sözcü, “Eurovision Şarkı Yarışması, dünya çapındaki izleyicileri müzik yoluyla birleştiren, siyasi olmayan bir etkinlik olmaya devam ediyor” diye de ekledi.

KAYNAK: İHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 76
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    Şeriat isteriz. Şeriat ALLAHIN KANUNLARI ve ALLAHIN ADALETİNİN TAHSİS EDİLİP, UYGULANMASIDIR.. iyi insanlar Şeriat tan kormaz. Kötü insansan korkman normal... Şeriat ALLAHIN KANUNLARI, KAİNATTAKİ EN İYİ EN MEDENİ EN ADİL EN DOĞRU EN DÜRÜST EN İDEAL KANUNLARDIR..
    Cevapla
  • Uyarıcı 2 ay önce Şikayet Et
    Sen mi karar veriyorsun, nerede yaşayacağıma... haram ve helale Sen mi karar veriyorsun..
    Cevapla
  • Cino 2 ay önce Şikayet Et
    Ne büyük yaptırım çağrısı ya, helal olsun size. Siz gerçekten insan haklarının yılmaz bekçisi, demokrasinin merkezi batı uygarlığısınız.
    Cevapla
  • FİNANS CAPITAL 2 ay önce Şikayet Et
    FİFA ve Platini daha önce aynı konuda bir şeyler yapmayı denedi...İtibarsızlaştırıldılar!!
    Cevapla
  • Cccan 2 ay önce Şikayet Et
    Ukrayna veya İsrail kazanır belli. Tamamen şov
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza