Rusya: Ukraynalı esirleri taşıyan uçak Patriot'la düşürüldü

Rusya Soruşturma Komitesi, Belgorod Bölgesi'nde düşen ve 65 Ukraynalı asker esir toplamda 74 kişiyi taşıyan İl-76 askeri nakliye uçağının Patriot sistemleriyle vurulduğunü öne sürdü.

GİRİŞ 01.02.2024 16:38 GÜNCELLEME 01.02.2024 16:38

Ukraynalı esirleri taşıyan ait İl-76 tipi askeri nakliye uçağının Rusya’nın Belgorod Bölgesi’nde düşmesine ilişkin Rusya Soruşturma Komitesi’nden yeni açıklama geldi.

Komite, uçağın Ukrayna tarafından vurulduğunu savunarak, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin, Belgorod Bölgesi’nde İl-76 uçağını vurduğu silahın türü belirlendi. Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Belgorod hava sahasında gerçekleştirilen bir terör eylemiyle ilgili ceza davasını soruşturmaya devam ediyor. 24 Ocak 2024'te, Ukrayna'nın Harkov bölgesindeki Liptsy köyünden Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerlerinin, Rus Hava Kuvvetleri'nin İl-76 askeri nakliye uçağına uçaksavar füzesi sistemi kullanarak iki füzeyle saldırdığı tespit edildi." denildi.

Onlarca Ukraynalı esiri taşıyan uçak Rusya'da düştüOnlarca Ukraynalı esiri taşıyan uçak Rusya'da düştü

Açıklamanın devamında Rusya Soruşturma Komitesi uzmanlarının uçağın düştüğü bölgede yaptığı incelemede Patriot sistemlerine ait roketler üzerinde inceleme yaptığı da belirtilerek, "Olay mahallinde yapılan inceleme sırasında uçağın saldırıya uğradığı bölgenin (uçağın düştüğü bölgenin) 1,8 km kuzeydoğusunda ve 4,8 km güneydoğusunda üzerinde İngilizce yazılar ve işaretler bulunan iki füzenin gövdesinden 116 parça ve mekanizması tespit edildi." ifadeleri kullanıldı.

Füze parçalarının üzerinde yazılan kodlar ve yazılara dair teknik bilgiler aktarıldı. Açıklamanın sonunda, "Soruşturma sırasında yapılan incelemelerin sonuçlarına göre, olay yerinden ele geçirilen parçalar tasarım ve geometrik özelliklerine ve mevcut işaretleme tanımlarına göre Raytheon ve Hughes şirketleri tarafından geliştirilen ve Raytheon'da üretilen ABD Patriot sistemlerinin MIM-104A uçaksavar güdümlü füzesinin tasarımının unsurlarıdır." denilerek uçağın Patriot sistemleri ile vurulduğu vurgulandı.

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan esir takası anlaşması çerçevesinde geçtiğimiz 24 Ocak tarihinde Rusya’nın Belgorod Bölgesi’nde uçuş yapan İl-76 tip Rus askeri nakliye uçağı düşmüş ve uçağın içindeki 65’i Ukraynalı esir 74 kişi ölmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam yaptığı açıklamada uçağın Ukrayna tarafından ABD’nin ürettiği Patriot sistemleriyle vurulduğunu iddia etmişti.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!