Döner fiyatları fırladı, Almanya karıştı

Alman Meclisi, fiyatının yakında 10 euro'ya çıkması beklenen döneri gündemine aldı. Artan fiyatların tüketiciyi rahatsız ettiğini fakat buna rağmen üreticilerin de artan maliyetler nedeniyle geçimlerini sağlamakta zorlandığı belirtildi.

GİRİŞ 02.02.2024 09:45 GÜNCELLEME 02.02.2024 10:27
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Türkler sayesinde "Almanya'nın milli yemeği" haline gelen dönerin fiyatındaki artış ülkede kriz yarattı.

1970'lerde Almanya'ya giden Türkler tarafından yayılan döner ülkenin en popüler yemeklerinden biri haline geldi. Bugün sadece Berlin'de yaklaşık 1.600 olmak üzere Almanya genelinde 16 binden fazla büfe ve fast food dükkanında döner satılıyor.

DÖNER FİYATI ARTACAK

Son yıllarda malzemelerin fiyatlarındaki artış nedeniyle ülkede dönerin fiyatı da artış gösteriyor. Almanya'da et iki yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 18 daha pahalıyken, ekmek maliyetleri yaklaşık yüzde 24, domatesin toptan fiyatı ise yüzde 65'e varan oranlarda arttı. Sonuç olarak ortalama bir döner müşterilere 6 euro'nun biraz üzerinde bir maliyet getiriyor ancak Berlin'de fiyat 7 euro'yu geçmiş durumda.

Ancak bu seviyede bile sektör, özellikle de asgari ücretin son üç yılda saat başına 9,50 euro'dan 12,41 euro'ya yükselmesi nedeniyle başa baş gitmekte zorlandığını söylüyor. Ülkenin en büyük kebap eti üreticisi kısa süre önce bir dönerin doğal maliyetinin 10 euro olması gerektiğini öne sürdü.

HAYAT PAHALILIĞINI SEMBOLİZE EDİYOR

Bu konu, daha geniş anlamda hayat pahalılığına ilişkin endişeleri sembolize eder hale geldi. 2022 yılının sonlarında Şansölye Olaf Scholz, bir döner için 8 euro ödemek zorunda kalmaktan şikayet eden ve Şansölye'yi "Putin'le konuşmaya" çağıran bir adam tarafından televizyon kameraları önünde eleştirilmişti.

Bu hafta Berlin'den Yeşiller Partisi milletvekili Hanna Steinmüller, Federal Meclis'te konut bakanlığı bütçesiyle ilgili bir tartışma sırasında konuyu gündeme getirdi ve seçim bölgesindeki bir gençlik kulübünün üyeleri tarafından bu konuya değinmesi için kendisine yalvarıldığını söyledi.

Steinmüller, "Bunun buradaki (Federal Meclis'teki) pek çok insan için gündelik bir mesele olmadığını ve belki de bazı çevrelerde biraz küçümsendiğini biliyorum. Ama onlara en azından bu konuyu burada görünür kılacağımıza dair söz verdim." dedi.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 32
  • Murat 2 ay önce Şikayet Et
    400 gr döner. 10 avro olsa dahi turkiyeden ucuza gelir...turkiyede 100 gr döner 140 tl
    Cevapla
  • Murat 2 ay önce Şikayet Et
    100 gr..140 tl..turkiyede
    Cevapla
  • Turan Ağa 2 ay önce Şikayet Et
    Yemeyiz !
    Cevapla
  • Erhan 2 ay önce Şikayet Et
    Biz 5 Euro'ya yiyoruz
    Cevapla
  • Mehmet ülkü 2 ay önce Şikayet Et
    Sen euro mu kazanıyorsun,2000 euro aylıkta 10 euro, sen aylığını 150 tl ye böl
    Cevapla
  • İbiş 2 ay önce Şikayet Et
    Almanya daki döner 400 gram etle satılıyor.. 100 gram değil ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü