Fransa yine Afrika'yı karıştırıyor! Seçim ertelendi, sokaklarda gerilim tırmandı

Cumhurbaşkanı adaylarından Wade’nin Fransız vatandaşı olduğu ortaya çıkan Senegal’de ertelenen seçim dolayısıyla ülkede tansiyon yükseldi. Ülkede sokak eylemleri başladı.

Fransa yine Afrika'yı karıştırıyor! Seçim ertelendi, sokaklarda gerilim tırmandı
Fransa yine Afrika'yı karıştırıyor! Seçim ertelendi, sokaklarda gerilim tırmandı
GİRİŞ 04.02.2024 23:30 GÜNCELLEME 04.02.2024 23:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Batı Afrika ülkesi Senegal’de 25 Şubat'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesine karşı başkent Dakar'da protesto düzenlendi. Göstericiler, lastik yakarak bazı yolları trafiğe kapatırken, polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Çıkan olaylar neticesinde cumhurbaşkanı adayı Anta Babacar Ngom gözaltına alındı. Bir diğer aday Daouda Ndiaye ise polis tarafından darbedildiğini öne sürdü.

Eski Başbakan Aminata Toure, aracından iner inmez polis tarafından gözaltına alındığını ve Dakar'da bir polis karakoluna götürüldüğünü savundu.

‘FRANSA’ PARMAĞI VAR

Senegal'de son birkaç gündür Ulusal Meclis ile cumhurbaşkanlığı seçimi için aday listesini belirleyen Anayasa Konseyi arasında ciddi bir kriz yaşanıyordu.

Eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade’ın oğlu Karim Wade'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı, Fransız vatandaşlığından geç ayrılması nedeniyle Anayasa Konseyi tarafından kabul edilmemişti.

Wade'ın Fransız vatandaşlığından ayrılması 17 Ocak'ta Fransız resmi gazetesinde yayınlanmış, Anayasa Konseyi ise nihai aday listesini 21 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşmıştı.

SENEGAL TARİHİNDE İLK

Cumhurbaşkanı Sall, Ulusal Meclis ile Anayasa Konseyi arasındaki tartışmanın, Anayasa Konseyinin açıkladığı nihai aday listesinde yer alan bir ismin Fransız vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasıyla daha da derinleştiğini açıklamıştı.

Söz konusu adayın, "Cumhurbaşkanlığı için tüm adayların yalnızca Senegal vatandaşı olması gerektiği" yönündeki Anayasa'nın 28'inci maddesini ihlal ettiğine dikkati çeken Sall, bu şartlar altında seçimin güvenilirliğinin büyük ölçüde zarar gördüğünü ifade etmişti.

Sall, Ulusal Meclisteki gündemi de göz önünde bulundurarak, seçimleri düzenleyen kararnameyi yürürlükten kaldırdığını duyurmuştu. Böylece Senegal tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimi ertelenmiş oldu.

Seçimin ne kadar süreliğine ertelendiği ise açıklanmadı.

KAYNAK: AA, HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 7
  • Fatih Yılmaz 2 ay önce Şikayet Et
    Fransa itini bırakıp itinin dolayısıyla kendinin söz sahibi yapacak sistem inşa etme stratejisi güdüyor
    Cevapla
  • -Gözlemci 2 ay önce Şikayet Et
    Aslihu ve Neslihu
    Cevapla
  • -Gözlemci 2 ay önce Şikayet Et
    Sömürüyle geçiniyorlar boş durmayacaklar..
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Senegal kurtarılmış bölge. Orayı Mali Nijer ve Burkina Fasonun kaderine terk edilmek istenmiyor.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Bizim anayasamızda da böyle madde olmalı. Çünkü ileri bir tarihte gelir birisi aday olur mu olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."