BM, Ukrayna savaşındaki sivil kaybı açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna-Rusya savaşının ilk gününden bu yana 10 bin 382 kişinin öldüğünü, 19 bin 659 kişinin de yaralandığını söyledi.

BM, Ukrayna savaşındaki sivil kaybı açıkladı
BM, Ukrayna savaşındaki sivil kaybı açıkladı
GİRİŞ 07.02.2024 08:38 GÜNCELLEME 07.02.2024 08:38
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

DiCarlo 3 Şubat'ta, Ukrayna'nın Luhanks bölgesinde, Rusya'nın kontrolü altındaki Lysychansk kasabasına yapılan ve 28 kişinin hayatına mal olan saldırı sonrası Moskova yönetiminin isteği üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyine hitap etti.

Ukrayna kontrolü altındaki bölgelerde son bir kaç haftadır Rus saldırılarının yoğunlaştığını belirten DiCarlo, "Geçtiğimiz hafta şiddet olaylarında önemli bir artış yaşandı ve başta Zaporojya bölgesi olmak üzere 570'ten fazla yerleşim yeri hedef alındı. Saldırılarda 12 sivil öldü, 60 kişi de yaralandı." ifadelerine yer verdi.

DiCarlo, Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) verilerine göre Ukrayna'da, 579'u çocuk olmak üzere 10 bin 382 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1285'i çocuk 19 bin 659 kişinin de çeşitli şekillerde yaralandığı bilgilerini paylaştı.

Genel Sekreter Yardımcısı, Ukrayna'da 2023 genelinde azalma eğilimine giren sivil kayıpların aralık ayından itibaren "önemli ölçüde tekrar artmaya başladığına" dikkat çekti. Dicarlo, "Nerede olursa olsun sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu bir kez daha vurgulamalıyım. Bunlar kabul edilemez ve derhal durdurulmaları gerekir." sözlerine yer verdi.

Söz konusu savaşın yaklaşık 2 hafta sonra üçüncü yılına girileceğini anımsatan DiCarlo, milyonlarca Ukraynalının ülkesini terk etmesine yol açan bu savaşın "sonuna yaklaşıldığına dair" henüz bir belirti bulunmadığını kaydetti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Hacı Şaban 2 ay önce Şikayet Et
    Gazzedeki 3 aydaki Şehid sayısı Ukrayna'da 3 yılda savaşta ölenlerin 3 katından fazla
    Cevapla
  • erbatug 2 ay önce Şikayet Et
    Filistin de ölenlere Allah rahmet eylesin insAllah
    Cevapla
  • B.Ali 2 ay önce Şikayet Et
    Bu rakamlar aslında siyonistlerin ne kadar vahşi olduğunun farklı bir delilidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?
Özel hastanede yenidoğan vurgunu