ABD'yi uyarmışlardı: Husilerden füze yağmuru

Gazze'deki savaşın sıçradığı dünyanın en önemli ticaret yollarından Kızıldeniz'de tansiyon giderek yükseliyor. ABD ordusu, Yemen'deki İran destekli Husilerin, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde "çok sayıda" balistik füze ateşlediğini bildirdi.

GİRİŞ 07.02.2024 09:33 GÜNCELLEME 07.02.2024 09:43
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

ABD, Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından Kızıldeniz'in Güneyi ve Aden Körfezi'nde "çok sayıda" balistik füze saldırısı gerçekleştirildiğini açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, "6 Şubat'ta Arabistan yerel saatiyle yaklaşık olarak, sabah 01.45'ten akşam 04.30'a kadar, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden Güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne doğru 6 gemi savar balistik füze (ASBM) ateşlendi" ifadesine yer verildi.

ASBM'lerden üçünün, Aden Körfezi'nden geçen Marshall Adası bayraklı, Yunanistan'ın sahibi olduğu ve işlettiği dökme yük gemisi MV Star Nasia'yı vurmaya çalıştığı belirtildi. Füzelerin, sabah 03.20 civarında Yunanistan'a ait geminin yan tarafında "küçük hasara yol açtığı, saldırının herhangi bir yaralanmaya neden olmadığı" bildirildi.

CENTCOM açıklamasında, öğleden sonra 14.00 civarında başka bir füzenin geminin yakınına düştüğünü, 16.30 sularında ise aynı gemiye yönelik bir diğer füze saldırısının ABD'ye ait USS Laboon (DDG 58) adlı savaş gemisi tarafından engellendiği bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca Husilerin, diğer 3 füze saldırısında, Güney Kızıldeniz'de faaliyet gösteren Barbados bandıralı, İngiltere'ye ait bir kargo gemisini hedef aldığı, geminin yakınında bir bölgeye düşen füzelerin "herhangi bir hasar veya yaralanmaya neden olmadığı" kaydedildi.

SALDIRILARI ARTIRMA TEHDİDİ

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, dün İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve ablukası sona ermediği sürece Kızıldeniz'deki saldırılarını artırma tehdidinde bulunmuştu. El-Husi, "Saldırganları (İsrail'i) Gazze'ye yönelik saldırılarını ve kuşatmayı durdurmaları konusunda uyarıyoruz, aksi takdirde gerilimi daha da tırmandırmaya çalışacağız" diye konuşmuştu.

Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da drone ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze droneları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 17
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    İşin arkasinda irandan daha fazla Çin var.
    Cevapla
  • Aruk 2 ay önce Şikayet Et
    Ancak yorum yaparsınız atın cadde sizin
    Cevapla
  • Kerem 2 ay önce Şikayet Et
    Birkaç yemenli arap dünyanın en güçlü ordusuna kafa tutabileceğini sanıyor. ABD ordusunu geçtim, Türk ordusuna tek bir çizik dahi atamazlar. Yük gemilerini vurma kabiliyetinden bile yoksunlar.
    Cevapla
  • SEDAT 2 ay önce Şikayet Et
    Kafa tutuyorya helal olsun korkak müslüman devletler gibi sessiz kalmaktansa gövde gösterisi yapıyor helal olsun Yemen'e
    Cevapla
  • Taskin deniz 2 ay önce Şikayet Et
    Sen kimin tarafının bunlar melekler tarafından kayda geçiyor hakkınızda cehennemde kullanılacaktır.: -)
    Cevapla
  • Muhammed Alparslan 2 ay önce Şikayet Et
    Mesele orada birkaç Yemenli Arap kardeşimin diğer Müslüman ülkeler gibi sessiz kalmayıp zulme ortak olmamasıdır. Herkes kendine yakışanı yapar. Hz İbrahim Aleyhisselam kıssasındaki karınca gibi mesele tarafımız belli olsun herkes gücünün yettiğince helal olsun Yemen'e Ya ALLAH Bismillah ALLAH -u Ekber
    Cevapla
  • Lale 2 ay önce Şikayet Et
    Türk ordusu ne alaka, ikincisi birkaç Yemenli Arap değil onlar bir Arap kıtası artı İran
    Cevapla
  • Gazzeli Çocuk 2 ay önce Şikayet Et
    Sanırım Amerikalı bir Siyonistsin..
    Cevapla
  • Ebu ubeyde 2 ay önce Şikayet Et
    Burda bile ırkçılık yapma gayretindesin.senin o cok büyüttüğün hayran olduğun abd bi kaç bin mucahitle uğraşamadı bay ırkçı
    Cevapla
  • Cihad 2 ay önce Şikayet Et
    Bakıyorum Yorumcular Yemen'e atıp Tutuyorlar Zerre kadar Cesaretiniz varsa Sizde bir kaç Füze atsanıza
    Cevapla
  • Ebu ubeyde 2 ay önce Şikayet Et
    Onu yapacak yürek varmıki,anca ırkçılık,kâfir hayranlığı yapsın lar.herkes yaptığını ahirette görür,biz ne yaptık acaba itrail yardım etmekten başka.hic bişey yapamıyorsanız eleştirmeyin,bi işe yarayın dua edin.tabi müslümansanız
    Cevapla
  • Kerem 2 ay önce Şikayet Et
    Gerçekler acıtır, birkaç bin yemenli arap dünyanın en güçlü ordusuna kafa tutabileceğini sanıyor. ABD ordusunu geçtim, Türk ordusuna tek bir çizik dahi atamazlar
    Cevapla
  • mert 2 ay önce Şikayet Et
    "çok sayıda" balistik füze ateşlemek önemli degil önemli olan ateşlenen füzelerin hedeflere zarar vermesidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!