Rus vekil: Baykar fabrikası bizim için meşru hedef

Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Dmitry Belik, Ukrayna'da inşa edilen Baykar fabrikasının Rusya için meşru bir hedef olduğunu söyledi.

GİRİŞ 12.02.2024 11:39 GÜNCELLEME 12.02.2024 12:05
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Dmitry Belik, Ukrayna'da inşa edilen Baykar fabrikası hakkında konuştu.

"Bu tesisin inşası Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri hiçbir şekilde etkilemeyecektir." diyen Rus vekil Belik, "Bir; iki yıl önce Kiev'e verilen Bayraktarların sayısı oldukça fazlaydı ama bugün ön saflarda aktif kullanımını göremiyoruz. İki; bizim için Ukrayna topraklarında herhangi bir askeri teçhizat üretimi yapan tesis meşru hedeftir. Ve üç; bu tesisin veya Bayraktar üretiminin çatışmaların gidişatını etkileyeceğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE PRAGMATİK DAVRANIYOR"

Türkiye'nin böyle bir adım atmasını "pragmatik hamle" olarak yorumlayan Belik, "Türkiye tarafına gelince; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deneyimli bir tüccar olarak Bayraktarları sattığını ve Türk Akım yoluyla Avrupa'ya giden Rus gaz tedarikinden gelir elde ederek ülkesinin çıkarlarını koruduğunu görüyoruz. Bu, pragmatik bir yaklaşım. Bu politika tamamen Türkiye'nin iç meselesidir. Bizim kendi amaçlarımız ve hedeflerimiz var." diye konuştu.

"BU FABRİKA İLİŞKİLERİMİZİ ETKİLEMEZ"

Rusya'nın söz konusu fabrika inşasını engellemesinin mümkün olmadığını ifade eden Belik, "Şunu bir kez daha vurgulamak isterim; eğer bu tesis askeri teçhizat üretecekse o zaman bunu meşru bir hedef olarak görürüz. Bundan sonra ne olacak, hep birlikte göreceğiz. Türk tarafı bu tür fabrikalar kurmak isterse ve bu onlar için karlı ise, onları yasaklayamayız. Tekrar ediyorum; bu durum ilişkilerimizi etkilemeyecektir. Çünkü Türkiye ile ilişkilerimiz çok yönlü. Türk meslektaşlarımızla Suriye, Orta Doğu ve diğer tartışmalı meselerde ortak bir zemin bulduk." dedi.

Baykar'dan Suudi Arabistan'da üretim hamlesiBaykar'dan Suudi Arabistan hamlesi: Ukrayna'daki fabrika da 1 yıla bitecek

UKRAYNA'YA BAYRAKTAR FABRİKASI

Baykar'ın CEO'su Haluk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 500 kişiye istihdam sağlayacak ve yılda yaklaşık 120 adet İHA üretecek fabrikanın inşasına başlandığını belirterek, "Fabrikamız inşa ediliyor. İnşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var." demişti.

Baykar firmasının Ukrayna'da fabrika açmasının en büyük nedeni, İHA'lar ve insansız savaş uçağı için üretilen/üretilecek motorlar.

Yerli motor üretim çalışmaları devam etse de Baykar şirketi şu anda İHA ve insansız savaş uçağı motoru için Ukrayna menşeli "Ivchenko Progress" ve "Motor Sich"le çalışıyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 62
  • ufuk 2 ay önce Şikayet Et
    Baykar bile bile yades yapmaz herhalde....
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    İsraili dikkate alın derim bence.
    Cevapla
  • Yaşlı Kurt 2 ay önce Şikayet Et
    Bundan daha normal ne olabilirki. Anormal olan Ukraynaya Fabrika kurmak...
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Adam son derece haklı. Biz olsak aynısını düşünürdük.
    Cevapla
  • okancan 2 ay önce Şikayet Et
    bence adamlar çok haklı, Rusya ile ilişkileri bozmamak lazım. başka yermi yok tamam bazı parçaları oradan ithal ediyor olabilirsiniz.. ama tutupta ateşe benzinle gitmeye gerek yok şuan... hele abd ile zaten aran bozuk iken Rusya ilede bozmamak lazım bence.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü