14 yıllık esaretleri son buldu

ABD tarafından Guantanamo Hapishanesi'nde 14 yıl tutulan ve ardından ev hapsine alınan Molla Abdul Zahir Saber ve Abdul Kerim adlı iki Afganistan vatandaşı, başkent Kabil'e ulaştı.

GİRİŞ 12.02.2024 13:02 GÜNCELLEME 12.02.2024 13:41
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

ABD'nin Guantanamo Hapishanesi'nde 14 yıl tutulan iki Afganistan vatandaşı, Umman'daki 7 yıllık ev hapsinin ardından Afganistan'ın başkenti Kabil'e ulaştı.

Aralarında Taliban yönetimi mensuplarının da bulunduğu onlarca kişi, salıverilen Molla Abdul Zahir Saber ve Abdul Kerim adlı iki Afganistan vatandaşını Kabil Havaalanı'nda karşıladı. Karşılamanın görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı.

2002'DE TUTUKLANDILAR

Afganistan geçici hükümetinin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Metin Kane, dün, 14 yıldır ABD'nin Guantanamo Hapishanesi'nde bulunan iki Afganistan vatandaşının, 7 yıldır ev hapsinde tutulduğu Umman'da serbest bırakıldığını duyurmuştu.

Molla Saber'in Mayıs 2002'de ABD güçlerince tutuklandığını, bir süre Afganistan'daki Begram Hava Üssü'nde tutulduğunu ve ardından Guantanamo'ya gönderildiğini kaydeden Kane, Abdul Kerim'in ise Ağustos 2002'de Pakistan güçlerince tutuklandığını ve bir süre sonra da ABD'ye teslim edilerek Guantanamo'ya nakledildiğini aktarmıştı.

Kane, söz konusu kişilerin 2017'de Guantanamo Hapishanesi'nden Umman'a nakledilerek son 7 yılını burada "seyahat yasağı ile gözetim altında" geçirdiğini belirtmişti. ABD yönetiminin, 11 Eylül saldırılarının ardından terör suçlamasıyla tutukladığı kişileri hapsettiği Küba'daki Guantanamo Hapishanesi sık sık kötü muamele ve işkence iddialarıyla gündeme geliyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Terör devleti, satılık ajanlarını, iyice eğittikten sonra Afganistan'a gönderiyor... O kadar önemli bir kişilik olsaydı terör devleti onu çoktan öldürmüştü... Kendi için kahramanlar üretiyor.
    Cevapla
  • Poyraz 2 ay önce Şikayet Et
    Nerden biliyorsun demek sende ABD ajanisin
    Cevapla
  • Asker 2 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru. Bir daha işgal edebilmesi için bir sebep yaratacak birileri lazım degilmi , al sana eğitilmiş kızıl sakallı bir ajannn
    Cevapla
  • Serdar 2 ay önce Şikayet Et
    Defol git ülkemden kuduz, Amerika katil,katil,katil,katil.
    Cevapla
  • Sade vatandas 2 ay önce Şikayet Et
    Biz de abd ye yardım ettik.
    Cevapla
  • Aydın 2 ay önce Şikayet Et
    Abd katil katil katil
    Cevapla
  • Yatırım Hesap 2 ay önce Şikayet Et
    ABD Terörist teröeist terörist
    Cevapla
  • xyzt 2 ay önce Şikayet Et
    afganistan medeniyetine önemli katkilari olacaktir eminim..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: İsrail'in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak