F-35'e dev rakip! 5. nesil savaş jeti FC-31 görücüye çıktı

ABD yapımı F-35'in muadili olarak tasarlanan Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı "FC-31", Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) tanıtıldı.

GİRİŞ 12.02.2024 20:22 GÜNCELLEME 13.02.2024 17:17
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı "FC-31", Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) tanıtıldı.

Çin Havacılık Sanayi Şirketine (Avic) bağlı Shenyang Hava Aracı Şirketince geliştirilen uçak, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş jetlerinin muadili olarak tasarlandı.

ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Fuarda, potansiyel alıcılara tanıtılan geliştirme aşamasındaki savaş jetinin, yüksek hız ve manevra kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özelliğine sahip olması planlanıyor.

F-35'ler 1,6 Mach (saatte 1960 kilometre) azami hıza sahipken; FC-31'in 1,8 Mach (saatte 2205) kilometre azami hıza sahip olması hedefleniyor.

Öte yandan 1240 kilometre muharebe menziline sahip F-35'lere kıyasla, FC-31'in 1207 kilometre ile biraz daha düşük menzile sahip olacağı öngörülüyor.

ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçağı

"Shenyang J-31" adıyla da anılan uçak, henüz Çin ordusunun envanterine girmedi.

ORTA DOĞU'DA POTANSİYEL ALICILAR

Uzmanlar, yeni nesil uçağın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Kızıldeniz'deki gerilimler nedeniyle bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir dönemde, Orta Doğu alıcıların ilgisini çekebileceği değerlendirmesini yapıyor.

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Zaheer Ahmad Baber, geçen ay yaptığı açıklamada, Pakistan'ın Hava Kuvvetlerini modernleştirme çalışmaları kapsamında Çin'den FC-31 savaş uçaklarını almayı planladığını bildirmişti.

Ancak ABD'nin Rusya ve Çin ile savunma anlaşmalarını gerekçe göstererek bölge ülkelerine F-35 satışını durdurması, Çin'in önündeki önemli bir engel olarak görülüyor.

Savaş uçağı filosu büyük ölçüde ABD yapımı uçaklardan oluşan Suudi Arabistan'ın bu sebeple Çin seçeneğini değerlendirip değerlendirmeyeceği belirsiz görülüyor.

ABD Başkan Joe Biden, önceki Başkan Donal Trump döneminde Birleşik Arap Emirlikleri ile F-35 satışı konusunda varılan anlaşmadan vazgeçmişti. Washington'ın kararında, ülkenin Çin ile yakın ilişkileri nedeniyle savaş uçağının teknolojik sırlarının Pekin'in eline geçmesinden duyduğu endişenin etkili olduğu iddia edilmişti.

Biden yönetimi, Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasının ardından Türkiye'yi de F-35 programından çıkarmıştı.

Türkiye'nin savaş uçağı KAAN

Bu arada Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretimini planladığı milli muharip uçağı KAAN'ın da bölge ve bölge dışı ülkeler açısından yeni nesil savaş uçağı tedarikinde önemli bir seçenek olacağı öngörülüyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 104
  • Sabırsız_Emekli 2 ay önce Şikayet Et
    hadi be kardeşlerim... uçurun bizim Kaan'ı artık
    Cevapla
  • Turgay 2 ay önce Şikayet Et
    Bu ülke 100 yıldır uyutulmuş, insanlar uyutulmuş, halen bunu göremeyen veya gördüğünü inkar eden insanlar var. Bu devlet hepimizin, siyasetciler gelir gider, ama siyaset devletin gelişmesi için yol belirler. Düne kadar bizi aldatan siyasetçiler ve onları başa getirenler bugün bu yapılanlara karşı çıkıyorlar üstüne üstün geçer gibi yazılar yazıyorlar. Siz neyin hayalini yaşıyorsunuz.
    Cevapla
  • enes 2 ay önce Şikayet Et
    sonsuz bütçe ingiliz desteği hazı F16 motoru hala kaan ı uçuracağız. düşman bizin keyfimizi beklemiyor
    Cevapla
  • A. ER 2 ay önce Şikayet Et
    Kardeşim bu AMERİKAYA Güvenilmez kongeresindende geçse yarın f35 de olduğu gibi sen suriyeye harekat yaptın vermiyorum dedi ne yapacaksın bunlar domuz yiyici KENDİN YAPACAKSIN adam 60 sene sana hava savunmasız bırakmış boşunamı herşey bilinçli
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Havelsan, Roketsan,Aselsan. Bunlar 1970 li yıllardan başlayıp kurulan ve Türkiye’nin savunma sistemleri için kurulmuş devasa kurumlar. Ülkenin seçkin mühendislerinin çalışıp her türlü envanteri üreten kurumlar. Her türlü füzeleri üreten, uçaklar, gemiler ve denizaltılar için her türlü yazılımları gerçekleştiren ve zamana uygun modernizasyonları yapan önemli kurumlardır.
    Cevapla
  • değil mi 2 ay önce Şikayet Et
    Çıkma ayın son Çarşambasına 23Milyar Dolar bağlanacağına, yerli savunma şirketleri daha çok desteklenmelidir.
    Cevapla
  • Tekin 2 ay önce Şikayet Et
    Silah almak ,sadece silah almak degildir,, aliyoruz ve tahut imzalayip taraf belli ediyoruzz,,bu stratejik hamlelerdir,,sadece abd ye yanaşmak bile milyardolarlik ticaret hacmi olarak geri donusu olucaktik,,biz bu konulardan snlamayiz pek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?
Volkswagen'i 5 yıl boyunca soymuşlar! Ne var ne yok gitmiş...