Lahey'de İsrail'in Filistin'i işgalinin hukuki sonuçlarına ilişkin duruşmalar‌ başladı

İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarını ele alacağı danışma görüşüne ilişkin duruşmalar başladı. Duruşmaya katılan 52 ülke arasında İsrail destekçisi ülkeler de bulunuyor.

GİRİŞ 19.02.2024 14:34 GÜNCELLEME 19.02.2024 14:53
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Hollanda'nı Lahey kentinde yer alan Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarını ele alacağı danışma görüşüne ilişkin duruşmalar, Filistin heyetinin sunumuyla başladı. Filistin heyetine Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki başkanlık etti.

SOYKIRIM YILLARDIR SÜREN CEZASIZLIĞIN SONUCU

Uluslararası Adalet Divanında konuşan Filistinli Bakan Maliki: "Gazze'deki soykırım on yıllardır süren cezasızlığın sonucu. İsrail'in cezasızlığına son vermek hukuki zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin BM tarafından vaat edilen haklardan mahrum bırakıldığını söyleyen Maliki "BM antlaşmasında tüm halkların kendi kaderlerini tayin etme hakkını güvence altına almış ve dünyayı sömürgecilik ve ırkçılıktan kurtarma sözü vermiştir. Ancak Filistinliler on yıllardır bu haktan mahrum bırakılmaktadır" şeklinde konuştu.

Maliki, duruşmanın başında yaptığı konuşmasında, İsrail’in Gazze'deki saldırıları nedeniyle bölgedeki insani krize işaret ederek, "Gazze'de yarısı çocuk 2,3 milyon Filistinli kuşatılmış ve bombalanmış, öldürülmüş, sakat, aç bırakılmış ve yerinden edilmişken karşınızda duruyorum." ifadesini kullandı.

Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da yaşayan 3,5 milyondan fazla Filistinlinin, topraklarının sömürgeleştirilmesine ve bunu mümkün kılan ırkçı şiddete maruz kaldığına dikkati çeken Maliki, "Filistin'de, hayatınızın tamamını mülteci olarak geçirebilir, onurunuzdan ve yaşamınızdan mahrum bırakılabilirsiniz." dedi.

SİYASİ BASKI ARTABİLİR

İsrail geçmişte bu tür görüşleri görmezden gelmiş olsa da, Gazze sağlık yetkililerine göre 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 29 bin Filistinlinin ölümüne yol açan Gazze'de devam eden savaş üzerindeki siyasi baskıyı artırabilir.

İSRAİL'E ŞOK

Jeruselam Post gazetesi duruşmalara katılması planlanan ülkeler arasında İsrail'in en güçlü destekçisi ABD, Çin, Rusya ve Mısır'ın yer aldığını duyurdu. Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı önünde Filistin bayraklarıyla gösteri düzenlendi.

İsrail'in Filistin işgaline ilişkin UAD duruşmaları Pazartesi günü başlayacakİsrail'in Filistin işgaline ilişkin UAD duruşmaları Pazartesi günü başlayacak

Tüm dünya onları konuştu: Tarihe böyle geçtilerTüm dünya onları konuştu: Tarihe böyle geçtiler

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 42
  • Selim 2 ay önce Şikayet Et
    Çin ve rusya sasırttı benı acıklamalarla uygulama farklı demekki
    Cevapla
  • Eyman 2 ay önce Şikayet Et
    Kuduz köpeği, katil olan sahibine şikayet etmek gibi bir şey: gaddar sahibi 'hoşt' diyebilir; ama ipini daha fazla da gevşetebilir. Ya Rabbim! Filistinli kardeşlerimizi bu ağır imtihandan kurtar, Müslümanlara rahmetinle hilafeti, birliği, beraberliği ve bu dağınıklıktan kurtulmayı nasip et! Bizleri acımasızların, merhametsiz Yahudi, Hristiyan ve müşriklerin insafına terketme
    Cevapla
  • Mehmet 2 ay önce Şikayet Et
    İnşallah, Rabbim bu siyonistlere en güçlü kullarını Türkleri gönderecek , hiç merak etme İsrail biz gelince senin hesabını keseceğiz Allah ın izniyle
    Cevapla
  • Elazigli 2 ay önce Şikayet Et
    Mısır inşaallah yok olursun
    Cevapla
  • Şükrü 2 ay önce Şikayet Et
    Kafirden medet umduğunuz müddetçe onların kölesi kalmaya mahkumsunuz demektir. Müslüman lar Kendi göbeğini kesmek zorunda. Yoksa zulüm katmerleşir. KARABAĞ VE diğerleri gibi. Burdan sesleniyorum. ACİL İSLAM DEVLETİ HAREKET E Geçmesi lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe