Guterres, BMGK'nın Gazze için "tek ses olmasını" istiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze için "tek ses olmasını" istiyor.

Guterres, BMGK'nın Gazze için "tek ses olmasını" istiyor
Guterres, BMGK'nın Gazze için "tek ses olmasını" istiyor
GİRİŞ 19.02.2024 23:04 GÜNCELLEME 19.02.2024 23:05
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'de İsrail saldırıları devam ederken özellikle kadınlar için sağlık endişelerinin arttığına işaret eden Dujarric, "BM Nüfus Fonu (UNFPA) Gazze'de, 50 bin hamile kadın dahil herkesin aç olduğunu bildirdi." bilgisini paylaştı.

Dujarric, BM ve insani yardım ortaklarının tüm engellere rağmen Gazze Şeridi'ne gıda yardımı yapmaya devam ettiğini aktardı.

Cezayir'in yarın BMGK'da oylamaya sunmayı planladığı ve Gazze'de acilen ateşkes talep edilen karar tasarısına alternatif olarak ABD'nin bir karar tasarısı sunmasıyla ilgili Dujarric, müzakerelerin hala sürdüğünü ve çok fazla detaya girmek istemediğini söyledi.

Dujarric, Genel Sekreter'in taleplerinin çok açık olduğunu, Gazze'de acilen insani ateşkes, engelsiz insani yardım erişimi ve tüm esirlerin serbest bırakılmasını görmek istediğini anımsattı.

Guterres'in uzun zamandır ateşkes çağrısında bulunduğunu kaydeden Dujarric, "Genel Sekreter, BMGK'nın Gazze konusunda tek ses olmasını istiyor." dedi.

Dujarric, Genel Sekreter'in Refah'a yönelik saldırılar hakkında da açık bir şekilde uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, BMGK'nın alacağı kararların kendisinin öncelliklerini yansıtacağını umduğunu söyledi.

BMGK'DA İKİ KARAR TASARISI GÖRÜŞÜLECEK

AA'nın ulaştığı Cezayir'in yarın BMGK'da oylamaya sunmayı planladığı karar tasarısında, "tüm tarafların saygı duyacağı insani ateşkesin acilen sağlanması" talep ediliyor.

Tasarıda, aynı zamanda BMGK'da daha önce Gazze için kabul edilen iki kararın da uygulanması çağrısına yer veriliyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Cezayir'in karar tasarısını oylamaya sunacağını duyurmasının ardından, ABD'nin İsrail ile Hamas arasında rehinelerin serbest bırakılmasını ve çatışmalara en az 6 hafta ara verilmesini sağlayacak bir anlaşma üzerinde çalıştığını belirterek, Cezayir'in tasarısını veto edeceği sinyali vermişti.

Bunun ardından, bugün ABD, üye ülkeler tarafından müzakere edilmesi için yeni bir karar tasarısı sundu.

ABD'nin tasarısında "mevcut koşullarda Refah'a yönelik kara saldırısının sivillere büyük zarar vereceği ve yerlerinden edilmelerine yol açacağı" konusunda uyarı yapılıyor.

Bunun çok ciddi bölgesel ve güvenlik sorunlarına yol açacağı uyarısına yer verilen karar tasarısında, "Mevcut koşullarda bu saldırı gerçekleşmemeli." deniliyor.

ABD'nin tasarısında ilk kez "ateşkes" ifadesi kullanılarak, "Gazze'de tüm esirlerin serbest bırakılması halinde uygulanabilecek en kısa sürede geçici bir ateşkese destek veriyoruz." mesajı veriliyor.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 16
  • Gültepeli bjk 2 ay önce Şikayet Et
    Ula dünya körr gözler sınır kapılarını açın kadın çoluk çocuk ölüyolar lan görün artık
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    müslümanları gaza getirme oyunları bunlar, bm nin oyuna gelinmemeli...israil abd yazar, bunlar uygular, müslümanları oynatırlar...müslüman ülkeleri kendi bm sini kurmalıdır...müslümanların bm binası ankara da oluşturulabilir...böyle olması müslümanların oyuna gaza getirilmemesi için şarttır...
    Cevapla
  • Ali İNSAN 2 ay önce Şikayet Et
    GUTERRES her Devletten 100 asker istiyerek bir BARIŞ GÜCÜ Kurmaya ÇALIŞMALI
    Cevapla
  • mesela 2 ay önce Şikayet Et
    Bizleri savaşın durması için gavur birliklerine muhtaç eden İslam yöneticilerini Allaha havale ediyorum
    Cevapla
  • Nedim 2 ay önce Şikayet Et
    Ha Abd ha BM Amerika’dan kurulmuş bir kurum Amerika’nın işine yarıyor başka kime yaradı bugüne kadar tel bir devlet gösterin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi