Gazze açlık ve hastalıklarla boğuşuyor

İsrail’in 4 ayı aşkın süredir saldırılarına devam ettiği, Birleşmiş Milletler’in ise kıtlığın eşiğinde olduğunu duyurduğu Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Filistinli siviller açlıkla ve hastalıkla başa çıkmaya çalışıyor.

Gazze açlık ve hastalıklarla boğuşuyor
Gazze açlık ve hastalıklarla boğuşuyor
GİRİŞ 22.02.2024 22:21 GÜNCELLEME 22.02.2024 22:22
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Tam abluka altındaki bölgede yüz binlerce Filistinli aylardır insani yardıma muhtaç durumda hayatta kalmaya çalışırken İsrail, gıda tedarikini giderek kısıtlıyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM), açlık sebebiyle yaşanan yağma olaylarının yüzünden yardımları askıya almak zorunda kaldı.

AÇLIK YÜZÜNDEN YAĞMA

BM Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze’de güvenli ortam sağlanana kadar bölgenin kuzeyine yönelik gıda yardım sevkiyatını askıya aldığını duyurdu. Karara BM yardım konvoyunun “açlık sorunu çeken kişilerce yağmalanması” gerekçe gösterildi.

Kurum, hafta başında kuzeye gıda taşıyan kamyonların “aç insan kalabalığı tarafından silahlı saldırıya uğradığını ve şoförlerin dövüldüğünü” belirtti. Bölgeden gelen görüntülerde onlarca kişinin un taşıyan kamyona tırmandığı, çocukların ise yere dökülen unları toplamaya çalıştığı görüldü.

Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda ise sokağa dökülen öfkeli kalabalık, “Yemek istiyoruz”, “Yaşamak istiyoruz” ve “Halk bir torba un istiyor” sloganları attı.

"DAHA ÖNCE BU SEVİYEDE AÇLIK YAŞANDIĞINI HİÇ GÖRMEMİŞTİK"

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsrail'in tüm Filistinlileri cezalandırmak istediğini ve bunun "bir soykırım" olduğunu belirterek, Gazze'de daha önce bu seviyede açlığın yaşanmadığını söyledi.

Fakhri, "Gazze için benzersiz olan şu ki daha önce bu seviyede açlık yaşandığını hiç görmemiştik. Bütün bir nüfusun açlık yaşadığına hiç şahit olmamıştık. Bu durum, Gazze'deki 2,2 milyondan fazla insanın tamamen ve bu kadar hızlı bir şekilde aç kaldığı anlamına geliyor. İsrail sadece Gazze'ye yönelik insani yardımları yavaşlatmak ve engellemekle kalmıyor, aynı zamanda Gazze'deki gıda sistemini de yok ediyor. Mesele sadece insani yardım değil, Filistin halkının kendini besleme yeteneğiyle de ilgili." dedi.

İsrailli yetkililerinin Filistinlilerin tamamını hedef almaları yönündeki niyetlerini defalarca ifade ettiklerini hatırlatan Fakhri, 9 Ekim 2023'te İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Gazze'yi topyekun ablukaya alma niyetinde olduklarını açıkladığını belirtti.

"NETANYAHU ÇOCUKLARI AÇ BIRAKIYOR"

ABD'li bağımsız Senatör Bernie Sanders, İsrail'in Gazzeli çocukları aç bıraktığını belirterek, ABD'nin "suç ortağı" olmaması gerektiğini söyledi.

Senatör Sanders, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Tüm dünya izliyor. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, Gazzeli çocukları aç bırakıyor. Bu vahşetin suç ortağı olamayız." ifadelerini kullandı.

İsrail'in saldırıları ve insani yardım kısıtlamaları nedeniyle ihtiyaç duyulan gıda, su, ilaç ve yakıtın çok küçük bir kısmının Gazze'ye ulaştığını belirten Sanders, "Durumun vahametini ve daha ne kadar kötüleşebileceğini betimleyecek ifadeleri bulamıyorum." görüşünü paylaştı.

Gazze'de yüz binlerce çocuğun açlıkla mücadele ettiğini ve temiz içme suyuna ulaşamadığını kaydeden Sanders, "Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre tüm Gazze nüfusu kıtlıkla karşı karşıya ve yaklaşık 378 bin insan şu an aç." vurgusunu yaptı.

FİLİSTİNLİLER AÇLIK YA DA İSRAİL KURŞUNLARIYLA ÖLÜM ARASINDA TERCİH YAPMAYA ZORLANIYOR

Gazze Şeridi’nin kuzeyi açlıktan kırılırken, Reşid Caddesi üzerinden abluka altındaki kuzey bölgesine giriş yapan az miktarda undan faydalanmak isteyen Filistinliler, dün yardımların girdiği noktaya akın etti.

Bölgede bulunan İsrail tankları Filistinlilerin üzerine ateş açtı. İnsanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalan Gazzeliler açlık ya da İsrail kurşunlarıyla ölüm seçenekleri arasında tercih yapmaya zorlanıyor.

SINIRLAR KAPALI

BM İnsani İşler Ofisi’ne (OCHA) göre, Gazze’ye giren ortalama yardım kamyonu sayısı ocak ayında günde 140 iken, şubat ayında 60’a kadar düşmüş durumda. Gazze sınırlarını kontrol eden İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararları da dahil olmak üzere insani yardım sağlanması yönünde artan uluslararası baskıya rağmen yalnızca bir sınır kapısını açık tutuyor. Bazı rehine ailelerinin de aralarında bulunduğu İsrailli protestocular, zaman zaman güney Gazze’ye Kerem Şalom giriş noktasında kamyonları engellemeye çalışıyor.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 23
  • Sedef 2 ay önce Şikayet Et
    Çocukların insanların katili soykırımcı amerikayla türkiyenin ilişkileri her konuda ekonomi de askeri alanlarda çok iyiye gidiyormuş tabi katil İsrail'e aynısı iyidir menfaat önce gelir Filistinli kardeşlere yardım hiç düşünülemezki............
    Cevapla
  • Eyman 2 ay önce Şikayet Et
    Ya Rabbim! Başta Amerika ve İsrail olmak üzere tüm zalimlerin yıkılışını görmeyi bana nasip et! Allah'ım! yıllardır müslümanlara cektirdiklerini Avrupa'ya ve tüm o zalimlere çektir!
    Cevapla
  • Recep IŞIK 2 ay önce Şikayet Et
    HELAL BİZE VE BÜTÜN 3 MİLYARLIK İSLAM ALEMİNE VE 8 MİLYAR DÜNYAYA ALEMİNE ONLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE GÖZÜNÜ KIRPMADAN bütün FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİ YOK EDİYORLAR.KİMSENİN SESİ SOLUĞU ÇIKMIYOR.BU NASIL DÜNYA DÜZENİ?KİMSE DURDURAMIYOR,KİMSEYİ DİNLEMİYOR BENİM ŞUNDAN KORKUM VAR YA BİR DE BİZE DÖNERDE KİMSE DURDURAMAZSA NE OLUR DİYORUM.ADAMLAR HİTLER,SIRP LİDER RADOVAN KARADZİÇ,MAKRO MİLADZİÇ DÜ
    Cevapla
  • Selim 2 ay önce Şikayet Et
    Allah'ım yardım et, bizi de yardımına vesile eyle. Amin
    Cevapla
  • Selim 2 ay önce Şikayet Et
    Bunun hesabını israil, destekçileri, ses çıkarmayan dilsiz şeytanlar, sözde müslümanlar, banane diyenler, münafıklar, ırkçılar, bozguncular, iftira atanlar, korkaklar, içten içe sevinenler, birşey yapıyormuş gibi görünen ancak hiç bir şey yapmayan riyakarlar, zilletin zirvesinde olanlar verecek. İşte bunlar cehennemin kütükleridir, şehitler ise ebedi cennetin varisleridir
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Kullandığın sıfatlar az bile gelir mezhepçi ve takiyyeci İRAN için. ... Milisleri aracılığı ile Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Afganistan ve Pakistan'da döktükleri Müslümanların kanları henüz kurumadı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye'ye övgü: Merkez Bankası doğru yolda
Çiftçiye 300 bin lira faizsiz kredi imkânı! 3 kurum devrede