Katar: “Uluslararası hukuk düzeninin güvenilirliği, Adalet Divanı’nın görüşüne bağlı”

Katar’ın Hollanda Büyükelçisi Mutlak El Kahtani, Uluslararası Adalet Divanı’nda yaptığı konuşmada “Uluslararası hukuk düzeninin güvenilirliği, Adalet Divanı’nın görüşüne bağlı” dedi.

Katar: “Uluslararası hukuk düzeninin güvenilirliği, Adalet Divanı’nın görüşüne bağlı”
Katar: “Uluslararası hukuk düzeninin güvenilirliği, Adalet Divanı’nın görüşüne bağlı”
GİRİŞ 23.02.2024 18:16 GÜNCELLEME 23.02.2024 20:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü" duruşmaları devam ediyor.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda düzenlenen duruşmaların 5. gününde Katar’ın Hollanda Büyükelçisi Mutlak El Kahtani, ülkesinin argümanlarını sundu. Kahtani, uluslararası hukukun temel hükümlerinin "bazıları için geçerli, bazıları için geçerli olmadığı, bazı insanların güvenliği, özgürlüğü ve kendi geleceğini tayin hakkını hak ederken bazılarının ise etmediği" yönünde artan bir algı olduğunu söyledi.

Kahtani, "Bazı çocuklar korunmaya değer görülüyor, bazıları ise öldürülüyor ve bunların sayısı binlerle ifade ediliyor. Katar bu tür çifte standartları reddetmektedir. Uluslararası hukuk herkese uygulanmalı ve hesap verilebilirlik sağlanmalı " dedi.

"İSRAİL'İN İŞGALİNİN FİLİSTİN HALKININ KENDİ GELECEPİNİ TAYİN HAKKINI İHLAL ETMRSİ HUKUKA AYKIRI"

Kahtani, “İsrail, Filistin topraklarını etnik olarak temizleyip sömürgeleştirdi ve İsrailli Yahudilerin Filistinliler üzerindeki hakimiyetini sürdürmek amacıyla bir ‘apartheid rejimi’ uyguladı. İsrail'in yasa dışı ayrımcı uygulamaları, uzun süredir devam eden yerleşimci sömürge projesinin araçlarıdır” şeklinde konuştu.

Kahtani, İsrail’in Batı Şeria’daki ve Doğu Kudüs’teki yasa dışı yerleşimci politikalarını Gazze Şeridi’nde de uygulamayı amaçladığını, İsrail hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamalarla bu yöndeki niyetlerini dile getirdiğini vurguladı.

Kahtani, “İsrail'in işgalinin Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkını ihlal etmesi, apartheid rejimi uygulamalarına imkan vermesi, güç kullanma yasağına aykırı olması, geçici bir uygulama yerine kalıcı şekilde ilhak amacı taşıdığı gerekçesiyle hukuka aykırıdır. Mahkemenin bu kabul edilemez duruma çözüm bulma konusunda açık bir yetkisi ve aslında sorumluluğu vardır. Uluslararası hukuk düzeninin güvenilirliği sizin görüşünüze bağlıdır ve risk bundan daha yüksek olamaz” ifadelerini kullanarak, Uluslararası Adalet Divan'ının işgalin hukuka aykırı olduğu yönünde görüş vermesini istedi.

KAYNAK: İHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • Uyanin 2 ay önce Şikayet Et
    Katar bos konusmaktan baska ne yapiyor acaba? Kes gazida görelilm samimiyetini
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Allahım İslam'a ve müslümanlara yardımcı ol senin herşeye gücün yeter.
    Cevapla
  • Veli 2 ay önce Şikayet Et
    Niye özellikle onlara?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...