Begüm'ün itirazı reddedildi, vatandaşlıktan atıldı

Terör örgütü DEAŞ'a katıldığı tespit edilen İngiltere doğumlu Shamima Begüm'ün Temyiz Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddelerek İngiliz vatandaşlığından çıkarıldı.

GİRİŞ 24.02.2024 09:32 GÜNCELLEME 24.02.2024 15:18
Bu Habere 118 Yorum Yapılmış

Terör örgütü DEAŞ'e katılmak üzere Suriye'ye giden İngiltere doğumlu bir kadın, İngiliz vatandaşlığının elinden alınması üzerine yaptığı son temyiz başvurusunda istemediği bir sonuç aldı.

İngiliz hükümeti, Suriye'de bir gözaltı kampında bulunmasından kısa bir süre sonra, 2019 yılında ulusal güvenlik gerekçesiyle Shamima Begüm'ün vatandaşlığını elinden almıştı.

Şu anda 24 yaşında olan Begüm, kararın hukuka aykırı olduğunu, çünkü İngiliz yetkililerin kendisinin insan ticareti mağduru olup olmadığını gerektiği gibi değerlendirmediğini ileri sürmüş, bu iddia Şubat 2023'te bir alt mahkeme tarafından reddedilmişti.

Londra'daki Temyiz Mahkemesi, Ekim ayında yapılan itirazın ardından bugün başvuruyu değerlendirerek reddetti.

Yargıç Sue Carr, "Bayan Begüm'ün davasında verilen kararın sert olduğu söylenebilir. Ayrıca Bayan Begüm'ün kendi talihsizliğinin öznesi olduğu da iddia edilebilir. Ancak her iki görüşe de katılmak ya da katılmamak bu mahkemenin görevi değildir. Bizim tek görevimiz, mahrumiyet kararının hukuka aykırı olup olmadığını değerlendirmektir. Bunun olmadığı sonucuna vardık ve temyiz başvurusu reddedildi." dedi.

Hükümet kararı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Önceliğimiz Birleşik Krallık'ın emniyet ve güvenliğini sağlamaktır ve bu doğrultuda alınan her türlü kararı güçlü bir şekilde savunacağız." dedi.

BEGÜM'ÜN AVUKATLARI: UTANÇ VERİCİ

Begüm'ün avukatları İngiltere'ye Begüm'ü ve Suriye'de kalan diğer kişileri ülkelerine geri göndermesi çağrısında bulunarak bunu yapmayı reddetmesini "utanç verici" olarak nitelendirdi.

Begüm'ün avukatı Gareth Peirce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Diğer tüm ülkeler vatandaşlarını geri aldı - Fransa, Almanya, Belçika, Amerika, Kanada, Avustralya. Benzer durumdaki her ülke vatandaşlarını geri almaktan başka bir alternatif olmadığını gördü. Birleşik Krallık şu anda neredeyse tek başına duruyor." ifadesini kullandı.

İnsan hakları örgütü Rights and Security International'a göre İngiltere Aralık ayı itibariyle 2019'dan bu yana 17 kişiyi ülkesine geri gönderdi.

Begüm'ün bir diğer avukatı Daniel Furner ise, "Shamima ve ailesine, beş yıllık mücadelenin ardından hala bir İngiliz mahkemesinde adalete kavuşamadığı için üzgün olduğumu söylemek ve ona ve hükümete, adalete kavuşana ve güvenli bir şekilde evine dönene kadar mücadeleyi bırakmayacağımıza dair söz vermek istiyorum." dedi.

2015'TE GİTMİŞTİ

Begüm'ün davası, onun kendi isteğiyle bir terörist gruba katıldığını iddia edenlerle, ayrıldığında çocuk olduğunu ya da Britanya'da işlediği iddia edilen suçlar için adaletle yüzleşmesi gerektiğini söyleyenler arasında hararetli tartışmalara konu oldu.

Begüm 2015 yılında, 15 yaşındayken Londra'dan ayrılmış ve iki okul arkadaşıyla birlikte Suriye'ye gitmiş, burada bir DEAŞ teröristiyle evlenmiş ve hepsi bebekken ölen üç çocuk dünyaya getirmiştir.

Begüm 2019'dan beri binlerce diğer yabancı kadın ve çocukla birlikte el-Roj kampında bulunuyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 118
  • Fatih 2 ay önce Şikayet Et
    Bizim yaralarımızı ise maalesef ki pkk yandaşlarını ülkemizde vatadaş olarak hem TBMM'de hemde ülkemizde vatandaş olarak besliyoruz. İngilterede demek ki yasalar doğru yönde. Neden Türkiye'de yasalarımız değişmiyor yada kanunlar sadace adlî suçlara işliyor.
    Cevapla
  • Gerçekler 2 ay önce Şikayet Et
    Yaaa noldu ifade özgürlüğü fikir özgürlüğü palavrası sıkan Avrupa'ya, bak kendi menfaatleri söz konusu olduğu zaman genç bir kızı bile vatandaşlıktan atıyorlar direk. Avrupa bize pkk'lı teröristlere mecliste maaş vereceksin, parti kurmalarına izin vereceksin diyorken kendi terörist bildiklerini direk vatandaşlıktan atıyorlar, nerede Deaş-El Kaide partileri Avrupa'da gören var mı !!!
    Cevapla
  • Türk 2 ay önce Şikayet Et
    Aynı uygulamayı bizde Türkiye'de bekliyoruz. PKK,YPG, IŞİD, Hizbullah, El kaide, El Nusra, Hamas, ÖSO gibi örgütlere üye tum militanlar vatandaşlıktan cıkarılsın!
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 2 ay önce Şikayet Et
    Hamas ve ÖSO terörist değil ama sempatizanı olduğunuz Siyonist İsrail teröristlerin en başı..
    Cevapla
  • İslam Sancağı 2 ay önce Şikayet Et
    Yaaa noldu ifade özgürlüğü fikir özgürlüğü palavrası sıkan Avrupa'ya, bak kendi menfaatleri söz konusu olduğu zaman genç bir kızı bile vatandaşlıktan atıyorlar direk. Avrupa bize pkk'lı teröristlere mecliste maaş vereceksin, parti kurmalarına izin vereceksin diyorken kendi terörist bildiklerini direk vatandaşlıktan atıyorlar, nerede Deaş-El Kaide partileri Avrupa'da gören var mı !!!
    Cevapla
  • Bozkurt 2 ay önce Şikayet Et
    Bizde doğrusu dürüst ne Anayasa Ne Hakim nede Adalet var.Hepsi Vatan hainlerine çalışıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlık duyurdu! Ankara Emniyeti'nde üst düzey görevden almalar...
Evde dolandırıcılık! Vergisini bile istiyorlar