Suriyeli girişimci mühendis elektrikli araç üretti

Suriye'nin başkenti Şam'dan Beşşar Esed rejiminin saldırıları nedeniyle yerinden edilen mühendis Yusuf Humam, sığındığı İdlib ilinde kısıtlı imkanlarla elektrikli araç üretmenin mutluluğunu yaşıyor.

GİRİŞ 27.02.2024 16:45 GÜNCELLEME 27.02.2024 17:23
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Kimya mühendisi Humam, Esed rejiminin başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 2018'de yerinden edilerek İdlib'in Binneş ilçesine yerleşti. Evli ve 3 çocuk babası Humam, İdlib'de torna atölyesi açarak hem mesleğini icra etmeye hem de ailesini geçindirmeye başladı.

TASAARRUF DÖNEMİNDE İHTİYAÇLARDAN VAZGEÇMEDİLER

Humam, İdlib'de akaryakıt ve otomobil fiyatlarının yüksek olması nedeniyle düşük maliyetli elektrikli araç üretimine girişti.

Şamlı girişimci Humam küçük bir araba görüntüsündeki elektrikli aracını, özellikle İdlib'de alım gücü düşük aileler için tasarladığını söyledi.

HER ZAMAN GELİŞİME ALAN VAR

Humam, aracın test sürüşü aşamasında olduğunu belirterek, "Bölgede aileler ulaşım ihtiyacını motosiklet kullanarak karşılamaya çalışıyor ancak bu durum geniş aileler için mümkün olmuyor. Teknik bilgim doğrultusunda bu projeye başladım." dedi.

Kısıtlı imkanlarla yürüttüğü projesinden bölge halkının faydalanmasını amaçladığını kaydeden Humam, "Üretim aşamasını tamamladıktan sonra deneme sürecine başladık. Çok sayıda kişi bizi arayarak ürünü satın almak istedi. Ancak ürünü geliştirmek ve verimini artırmak istediğimden bu teklifleri şimdilik reddettim." diye konuştu.

MENZİLİ 500 KM

Aracın 60 kilometre azami hız yapabildiğini anlatan Humam, "Araç 4 saatte şarj oluyor. 50 kilometrelik menzile sahip ve 3 kişiyi taşıyabiliyor. Aküyü geliştirme denemelerimiz sürüyor." dedi.

Humam, araca lityum akü takılması halinde 30 ila 60 dakika şarjın ardından 500 kilometre yol gidebileceğini belirtti.

'SATIN ALAMAZSAK ÜRETİRİZ'

Yusuf Humam, "Yeterli birikim var sadece daha fazla uygulama gerekiyor. Satın alamadığımız herhangi bir teknolojiyi kendimizin yapabileceğimize inanıyorum." ifadesini kullandı.

Akünün türüne göre taşıt fiyatının değişeceğini söyleyen Humam, "Suriye halkı üretim yapmayı seviyor, el ele verirsek çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Biz birbirimizi tamamlarız." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 16
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun diğer Suriyeliler gibi kaçıp ülkesini terk etmemiş
    Cevapla
  • Ömer 29 1 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun böyle durumlar beyin göçünü oluşturur bu kardeşimize sahip çıkılmalı
    Cevapla
  • Başar büyük 1 ay önce Şikayet Et
    Beşar esat a benzemiş.
    Cevapla
  • Grimavi 1 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
  • Eren 1 ay önce Şikayet Et
    Helal
    Cevapla
  • Dost 1 ay önce Şikayet Et
    Kardeş yanlışlık oldu kusura bakma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'