Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışladıkları proje çöpe atıldı

Avrupa Yatırım Bankası, Yunanistan'dan deniz altından önce Güney Kıbrıs'a sonra İsrail'e uzanacak elektrik hattı projesine finansman sağlamayacağını açıkladı. Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışlayan proje suya düşmüş oldu.

GİRİŞ 02.03.2024 08:49 GÜNCELLEME 02.03.2024 16:01
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Yunanistan, Rum Yönetimi ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışlayan enerji projelerinden biri daha yatırımcılardan veto yedi ve rafa kaldırıldı. Yunanistan'dan başlayarak deniz altından Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail'e uzanacak elektrik hattı (enterkonnekte sistem) projesini finanse etmesi beklenen Avrupa Yatırım Bankası, Rumlara ikinci kez "ekonomik değil" yanıtı verdi. Banka, "Bu projeler yerine güneş enerjisine odaklanın" diye tavsiyede bulundu.

BORU HATTI DA ÇÖP OLMUŞTU

Rum-Yunan-İsrail üçlüsü 2000'li yıllarda Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarından Türkiye'yi dışlayan bir dizi proje hazırladı. Bunlardan en önemlisi İsrail açıklarından başlayarak deniz altından Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan'a uzanacak East-Med (Doğu Akdeniz) adı verilen doğal gaz boru hattı projesiydi. Diğeri ise yine aynı rotayı takip edecek 1200 kilometrelik kablo ile elektrik projesi oldu. 6 milyar dolarlık boru hattı projesine iki yıl önce ABD desteğini çekti. İsrail'i AB'ye bağlayacak elektrik hattının fişini ise 6.5 milyar dolarlık maliyeti karşılaması beklenen Avrupa Yatırım Bankası çekti. Bankanın Genel Başkan Yardımcısı Kriakos Kakuris, Rum yönetiminde yaptığı açıklamada, bankanın ikinci kez Rum Yönetimi'ne olumsuz yanıt verdiğini belirtti.

FOTOĞRAFLARDA KALDI

2016 yılında dönemin Rum lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras (daha sonra Miçotakis) ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu el ele tutuşarak projeyi başlatmıştı. Hatta AB'nin Enerji Bakanı konumundaki AB Komisyonu’nun Enerji'den Sorumlu Komiseri Kadri Simson 2 yıl önce Rum yönetimine gelerek eski Başkan Anastasiadis'le temsili kablo bağlantısını bile yapmıştı.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / ÖMER BİLGE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 34
  • İslam Sancağı 1 ay önce Şikayet Et
    Kıbrıs ve Adalar Denizinin tamamı Osmanlı'dan gelen hak ile Türkiye'ye aittir. Osmanlı Kıbrıs'ı binlerce şehit vererek Venedik'lilerden almıştır. Rumları adaya İngilizler doldurdu, savaşmadan Türk olan Kıbrıs'ı gasp ettiler, üstüne Türklere karşı soykırıma yeltendiler!
    Cevapla
  • Misafir1234 1 ay önce Şikayet Et
    Git sen daha iyibiliyorsun daha iyisini yap yaf kalabaligi yapma
    Cevapla
  • Çeçen 1 ay önce Şikayet Et
    Sen kendini avut Türkiye yi dışladılar Doğalğaz ı paşa paşa bölüşecekler asrın lideri de kafa tutmaya devam etsin
    Cevapla
  • Osman aga 1 ay önce Şikayet Et
    Sizinkiler, iktidar olup türkiyenin imzaladığı tüm anlaşmalardan çekilirse dgaz değil ülkeyi bölüşürler.
    Cevapla
  • Deyim yerinde 1 ay önce Şikayet Et
    Üç maymun
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet Et
    Bu prjenin tanıtımındaki prototip boru nerde acaba şimdi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!