Macron'un 'korkak' sözleri Almanya'yı kızdırdı

Macron'un Ukrayna'ya destek olma konusunda Avrupa'yı "korkak olmamaya" çağırması üzerine Almanya ve Fransa arasında gerilim yaşandı.

GİRİŞ 06.03.2024 11:38 GÜNCELLEME 06.03.2024 13:06
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'un, Avrupa'yı Ukrayna'nın savunmasında "korkak" olmamaya çağırması Macron'a karşılık vermesiyle, Berlin ile Paris arasındaki gerilim arttı.

MACRON'DAN "KORKAK OLMAYALIM" ÇIKIŞI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Prag'da yaptığı konuşmada Batı'nın, Rusya'nın işgalci birliklerine karşı Kiev'i desteklemek için kuvvet göndermeyi göz ardı etmemesi gerektiğini söylemiş ve "Avrupa açıkça korkak olmamanın gerekli olacağı bir anla karşı karşıya" demişti.

Prag ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Macron, daha sonra, yorumlarının hedefinin Almanya olmadığını ancak Fransa'nın müttefiklerini sarsmanın "gerekli" olduğunu söylemişti: 

"Pasif olursak... acı çekme, sahada aksilik yaşama ve ABD'de olası hayal kırıklıklarına uğrama riskiyle karşı karşıya kalırız"

ALMAN BAKANDAN TEPKİ

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, Fransa lideri Macron'un Ukrayna'yı destekleme konusunda "korkak olmama" çağrısına tepki gösterdi.

"BÖYLE TARTIŞMALARA İHTİYACIMIZ YOK"

Bakan Pistorius'un açıklamaları İsveç'te mevkidaşı Pal Jonson'la düzenlediği ortak basın toplantısında geldi. Bakan Pistorius bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, "Bizim, en azından benim açımdan, sahaya asker gönderme ya da daha fazla ya da daha az cesarete sahip olma gibi tartışmalara ihtiyacımız yok" dedi. Pistorius "Bu, Ukrayna'yı elimizden geldiğince destekleme konusunda yaşadığımız sorunları çözmemize pek de yardımcı olmuyor" diye konuştu.

İsveç Savunma Bakanı Jonson aynı soruya verdiği yanıtta Ukrayna'yı destekleme konusunda "birlik" içinde olmanın önemine vurgu yaptı. Jonson'un birliktelik vurgusunu destekleyen Pistorius, "Konu kimin daha fazla şey sunabileceği, kimin daha cesur olduğu ya da kimin daha, her ne ise o, olduğu değil. Konu en alakalı zorluklara odaklanmak. Bunlar da etkin ve hızlı bir biçimde sanayi kapasitelerini, örneğin top mühimmatı üretimini ya da hava savunma sistemini, artırmak. Bizim de buna odaklanmamız gerekiyor" dedi.

UKRAYNA'YA ASKER GÖNDERME ÇAĞRISI KARŞILIK BULMAMIŞTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen hafta yaptığı açıklamada Batı'nın Ukrayna'ya askeri birlik göndermesine ülkesinin kapalı olmadığını söylemişti. Çek Cumhuriyeti'ne bugün resmi bir ziyaret düzenleyen Macron burada yaptığı açıklamada Avrupa'da büyük tartışma yaratan bu açıklamasının "tamamen arkasında durduğunu" ifade etti. Macron Avrupa'nın Ukrayna savaşında "korkak olunmaması gereken" bir ana doğru yaklaştığını söyledi.

Macron'un 26 Şubat tarihinde yaptığı açıklama sonrasında Avrupalı ülkelerin büyük kısmı Ukrayna'ya asker gönderme fikrine sıcak bakmadıklarını belirtmişti. Fransız yetkililer gönderilecek askerlerin Rus askerleriyle sıcak çatışmaya girmek yerine mayın temizleme gibi geri görevlerde yer alabileceği görüşünü ifade ediyor.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 23
  • bilal oğlan 1 ay önce Şikayet Et
    ey macron napolyon da bodurdu. netekim ömrü de kısa oldu
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Lavanta kokulu ipek peçetenle , Almanya'ya cesaret dersi mi veriyorsun , Düello kurallarını mı öğretiyorsun ? Al sana Almanya , Al sana !
    Cevapla
  • Soner 1 ay önce Şikayet Et
    Avruoada kimse ukraynaya savasmaya gitmez , sadece ukraynanililar olmeye devam eder,
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Avrupanın hayat kadını fransa denir unutmayın atese benzınle gıdıyor
    Cevapla
  • Ali HÖDÜK 1 ay önce Şikayet Et
    Deyyus Afrikayı feth etti, Ukraynaya da dert. Peşine Takılsnıza. II. Dünya Savaşından tanıyorsunuz. Takılın peşine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu için geri sayım! Tutuklama emri çıkabilir
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü