Çinli yetkili: İslam'ın Çinlileştirilmesi kaçınılmaz

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin (Doğu Türkistan) üst düzey yöneticisi, "Herkes Sincan'daki İslam'ın Çinlileştirilmesi gerektiğini biliyor. Bu kaçınılmaz bir eğilim." dedi.

GİRİŞ 08.03.2024 09:21 GÜNCELLEME 08.03.2024 11:52
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Komünist Parti Sekreteri Ma Xingrui, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede "İslam'ın Çinlileştirilmesinin kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Sincan'daki "etnik ayrılıkçılık, dini aşırılıkçılık ve şiddet yanlısı terörist güçler" olduğunu savunan Xingrui, "Herkes Sincan'daki İslam'ın Çinlileştirilmesi gerektiğini biliyor, bu kaçınılmaz bir eğilim." dedi.

Çin'in Pekin'deki yıllık parlamento oturumları sırasında konuşan Xingrui, ABD'nin zorla çalıştırma ve kültürel soykırım iddialarını yalanladı.

Xingrui'nin yanında Sincan'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD tarafından yaptırım uygulanan Sincian Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ve eski vali Shohrat Zakir de hazır bulundu. Kıdemli Sincan milletvekili Wang Mingshan, toplantıda, "Terörist faaliyetlere karşı ciddi bir baskı uyguladık, terörizmin çeşitli biçimleriyle mücadele etmek için yasalar çıkardık ve uyguladık." ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, daha önce defalarca İslam, Budizm ve Hristiyanlık gibi dinlerin "Çinlileştirilmesi" çağrısında bulunmuştu.

HRW: Çin camileri kapatıp yıkıp dönüştürüyor HRW: Çin camileri kapatıp yıkıp dönüştürüyor

"DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ CAMİLERİN ÜÇTE İKİSİ YIKILDI, HASAR GÖRDÜ"

Hak grupları Pekin'i, Sincan'da sayıları 10 milyon civarında olan ve çoğunluğu Müslüman etnik azınlık olan Uygurlara yönelik baskı yapmakla suçluyor.

Avustralyalı bir düşünce kuruluşunun raporuna göre, Sincan'daki camilerin yaklaşık üçte ikisi 2017'den bu yana hasar gördü ya da yıkıldı.

2017 yılında, çeşitli Müslüman azınlıklardan bir milyondan fazla kişinin yeniden eğitim kamplarında tutulduğu haberleri sonrası Pekin, Sincan'da sert bir güvenlik baskısı başlattı.

Yetkililer, toplantıda  2023 yılında Sincan'ı 4 bin 390'dan fazla yabancının ziyaret ettiğini bildirdi.

KAYNAK: EURONEWS
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 45
  • SELAM18 1 ay önce Şikayet Et
    İslam hiçbir millileştirme olamaz Çinli İslam Araplı İslam rus İslam İngiliz İslam diye bir şey olamaz İslam İslam'dır Uygur türkü kardeşlerimize yapılan zülmü biliyoruz kınıyoruz onlara dua ediyoruz ve Allah'ın izniyle bir gün oralara da huzur gelecek
    Cevapla
  • Kızıl Elma 1 ay önce Şikayet Et
    Uygurlar Türkiye'ye getirilsin, işkence görmelerinden iyidir, en az 15 milyon Uygur Türkü Türkiye'nin belli bölgelerine yerleştirilmeliler, düşman ülkelerin korktuğu 100 milyonluk nüfus barajınıda geçmiş oluruz böylece. Nüfus güçtür.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    adi sen kimsin lan İslam bütün dünyaya hakim olacak
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Avustralyalı düşünce kuruluşu siyonizmin filistinde ne kadar müslüman katlettiğini ve camileri yerle bir ettiğinide yazsın barii o zaman dürüst olduklarını düşünebiliriz yürü ordan...!
    Cevapla
  • Abdullah 1 ay önce Şikayet Et
    Aynen! Sanki abd islamın dostuymuş gibi oraya parmak sokmaya çalışıyor.
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Ulan erdem,erdemli ol dava müslümanlık islamın davası ırk yok önce bunu öğren müslümansan bilmediğin şeylere laf yetiştirme git kendini yetiştir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması