ABD'den gece operasyonu: En az 28 İHA düşürdük

ABD ve koalisyon güçlerinin, yerel saatle 4.00 ila 8.20 arasında düzenlediği saldırıda, Yemen'deki İran destekli Husilere ait en az 28 insansız hava aracını (İHA) vurduğu duyuruldu.

GİRİŞ 10.03.2024 11:21 GÜNCELLEME 10.03.2024 11:21
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) X sosyal medya platformundan Husilere yönelik düzenlenen operasyonlarla ilgili bilgi verildi.

Açıklamada, CENTCOM ve koalisyon güçlerinin, Husilerin saldırılarını bertaraf ettiği kaydedildi.

Bu kapsamda, yerel saatle 4.00 ila 8.20 arasında en az 28 insansız hava aracının (İHA) vurulduğu, olayda ABD ve koalisyon güçlerine ait gemilerle ticari gemilerin hasar almadığı belirtildi.

KIZILDENİZ'DE YAŞANANLAR

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da İHA'lar ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 69
  • Bayram yıldırım 1 ay önce Şikayet Et
    Abd nin canını yakan yemenli kardeşlerimize selam olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    abd nin uçaklarının düştüğü haberleride bize nasip eyle Allahım. çocuk katili abd israil yok olduğunuzu görürüz inşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    ulan terörist abd yine algı
    Cevapla
  • Dede 1 ay önce Şikayet Et
    28 çok dealmi.Gel ikide anlaşalım.
    Cevapla
  • murtaza 1 ay önce Şikayet Et
    Amerika maket uçakları düşürmüş,böbürleniyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı