Malezya Başbakanı Batı'yı ikiyüzlülükle suçladı

Almanya'ya resmi temaslarda bulunmak için giden Malezya Başbakanı yaptığı basın toplantısında batının politikalarını eleştirdi. İsrail'in kuşatma altındaki Gazze'de yaptığı zulme karşı harekete geçmeyen Batılı ülkelere seslendi.

Malezya Başbakanı Batı'yı ikiyüzlülükle suçladı
Malezya Başbakanı Batı'yı ikiyüzlülükle suçladı
GİRİŞ 12.03.2024 13:25 GÜNCELLEME 12.03.2024 13:32
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakan İbrahim, Pazartesi günü Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Batılı ülkelerin "seçici" ve "ikircikli" tutumlarına son vermeleri gerektiğini söyledi.

'40 YILDIR DEVAM EDİYOR'

Filistinli direniş grubu Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği çitler arası saldırıyı kınayıp kınamadığı ve İsrail'in rehineleri kurtarmak için gerçekleştirdiği saldırıyı destekleyip desteklemediği sorulduğunda ise şunları söyledi "Benim şiddetle reddettiğim şey, sanki tüm sorun 7 Ekim'de başlayıp 7 Ekim'de bitiyormuş gibi bir anlatı, bir saplantıdır. Sorun 7 Ekim ile başlamadı ve 7 Ekim ile de bitmedi. Ondan kırk yıl önce başladı ve her gün devam ediyor"

İbrahim, İsrail'in Filistinlilere karşı on yıllardır sürdürdüğü politikaların ve uyguladığı zulmün süregelen çatışmanın temel nedeni olduğunu söyledi.

'SÖMÜRGECİLİĞE KARŞIYIZ'

"İster Ukrayna'da ister Gazze'de olsun, sömürgeciliğe, apartheid'a, etnik temizliğe ya da herhangi bir ülkenin mülksüzleştirilmesine karşıyız. İnsanların tepkisine ve öfkesine neden olan 40 yıllık zulmü ve mülksüzleştirmeyi silemeyiz" dedi.

İbrahim ülkesinin Hamas'ın siyasi kanadıyla temasları olduğunu ve bu temasların rehinelerin durumu da dahil olmak üzere bazı endişelerini dile getirmelerine yardımcı olduğunu söyledi.

'REHİNELER SERBEST BIRAKILMALI'

"Hamas ile mükemmel bir ilişkim yok. Ama evet, rehinelerin serbest bırakılması gerektiğine dair endişelerimi dile getirdim" dedi.

Ülkesinin Hamas'ın askeri kanadıyla hiçbir ilişkisi olmadığının altını çizdi.

GAZZE'DE ATEŞKES

İbrahim ayrıca Scholz ile Orta Doğu ihtilafı konusundaki görüş ayrılıklarına rağmen Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Filistinli sivillere daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

"Şansölye'nin her iki ülke için de barışı sağlayacak nihai, iki devletli çözüm ve insanlar için ekonomik kalkınma ve ilerleme sağlayacak bir konsept üzerinde çalışma konusunda söylediklerine katılıyorum."

ALMANYA'DAN RAMAZAN'DA ATEŞKES ÇAĞRISI

Scholz ise Almanya'nın İsrail için özel bir sorumluluk taşıdığını ve Hamas'a karşı kendini savunma hakkını desteklediğini yineledi. Bununla birlikte Berlin'in, Filistinli sivillere hayat kurtarıcı malzemelerin ulaştırılabilmesi için Müslümanların kutsal ayı Ramazan boyunca insani ateşkes çağrısını da tekrarladı.

"Refah'a yönelik bir kara harekâtının doğru olmayacağını düşünüyoruz. Şu anda atılacak önemli bir adım, daha uzun süreli bir ateşkes, ideal olarak da Ramazan ayında bir ateşkes olacaktır" dedi.
 

KAYNAK: HABER7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • Zonguldaklı 1 ay önce Şikayet Et
    Doğu islam ülkelerinden ilk ses.
    Cevapla
  • Muratt 1 ay önce Şikayet Et
    Dünya nimetlerini önceleyen ahireti hesaba katmayan hakkı ile iman etmemiş, herseyi taklit yapmacık ve tamamen görsel olan Müslüman devletler idarecileri oldukça İslam aleminin ağırlığı yoktur. Hayat tarzımizda ilk sıra dünya ise sonuç budur. Hakkıyla iman edenler müstesna. Gazze halkı gibi.
    Cevapla
  • cahit 1 ay önce Şikayet Et
    Ceylanı yemek için avlamış Sırtlana yalvarıyorsunuz ne olur bırak diye asıl harekata geçmeyenler Müslüman ülkelerdir neden toptan harekate geçilemiyor bu kadar korkaklıkla daha çok Müslüman katl edilir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı