KKTC için Tayvan-Kosova modeli önerisi

KKTC için Kosova ve Tayvan modeliyle, AB ve üçüncü ülkelerle ticari ilişki kurması gündeme geldi. BM ve Batılı arabulucular bu düşünceye olumlu yaklaşırken, Rumlar direniyor.

KKTC için Tayvan-Kosova modeli önerisi
KKTC için Tayvan-Kosova modeli önerisi
GİRİŞ 19.03.2024 09:46 GÜNCELLEME 19.03.2024 10:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın, müzakere masasına oturmak için Kosova ve Tayvan modellerinde olduğu gibi KKTC'nin AB ve üçüncü ülkelerle ticari ilişki kurmasına izin verilmesi talebinde bulunduğunu, BM ve Batılı arabulucuların, "ayrı devlet sayılmaz" düşüncesiyle olumlu yaklaştığı ifade edildi.

Yunan Kathimerini ve Rum Fileleftheros gazeteleri, "Çözümden önce Kosova ve Tayvan modeli istiyorlar" başlığıyla yayımladığı haberlerde, Türkiye ve KKTC'nin, "egemen eşitlik" adı altında KKTC'nin ayrı varlık olarak tanınması, ticaret yapabilmesi için uluslararası örgütlere üyeliğinin önünün açılması taleplerinde bulunduğunu yazdı.

Her iki gazete de Ankara'nın, Kıbrıs sorunu çözülsün ya da çözülmesin, Kıbrıslı Türklerin "ertesi günkü" statüsünü güvence altına almaya çalıştığını belirtti.

RUM LİDER BATI'YA DİRENİYOR

Gazetelerin haberlerine göre, Batılı arabulucular, Rum lider Nikos Hristodulidis'e "İki ayrı devlet anlamına gelmiyor." diye Türk taleplerini kabul etmesi telkininde bulundu.

Türk ve Rum liderlerle görüşmeler yürüten, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'de de temaslarda bulunan BM temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ise, Hristodulidis'ten "iyi niyet jestlerinde" bulunması istedi. Hristodulidis ise, KKTC'ye "Kosova ve Tayvan" statüsü verilmesi sonucu getirecek adımlara şiddetle karşı çıktı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • GERÇEK 1 ay önce Şikayet Et
    Rumların istediği çözüm sadece rum devleti Türkler ise onların içerisinde bulunan azınlık bunu kabul edecek lider vatana ihanet eder kıbrısta tek çözüm var şu anki statününün tanınması iki ayrı devlet ve herkes kendi yoluna
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...