730 tonluk demir topun sırrı! Tayvan'daki 7,4'lük depremde nasıl yıkılmadı?

Tayvan'ın en yüksek gökdeleni Taipei 101 kendisini depremlere ve şiddetli rüzgârlara karşı koruyan 730 tonluk sarı bir sarkaç sayesinde 7.4'lük depremde yıkılmadı.

GİRİŞ 05.04.2024 16:01 GÜNCELLEME 05.04.2024 16:01
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

ABD merkezli Washington Post'un haberine göre, Çarşamba günü Tayvan'ı sarsan 7.4 büyüklüğündeki depremde, adanın en yüksek gökdeleni Taipei 101'in içindeki insanlar, binanın merkezinde bulunan ve şoku emmeye yardımcı olan büyük sarı bir sarkaç tarafından korundu.

Taipei 101 gökdeleninin en üstünde yer alan 730 tonluk demir top

TAM 730 TON AĞIRLIĞINDA

"Ayarlanmış kütle sönümleyici" olarak bilinen 730 tonluk çelik küre, binanın tepesinde birkaç kat arasında asılı duruyor ve buradan halk tarafından izlenebiliyor. Gözlemevi başkentte popüler bir turistik cazibe merkezidir.

Taipei 101 web sitesine göre küre, adayı düzenli olarak vuran depremler veya tayfunlar sırasında ileri geri hareket ederek herhangi bir "şiddetli sallanmanın" gücünü emiyor.

Sönümleyicinin mühendisleri, binanın hareketini yüzde 40'a kadar azaltarak bina sakinlerinin hissettiği tedirginliği azaltabileceğini söylüyor.

Depremin meydana geldiği anda Taipei siluetini gösteren kapalı devre televizyon görüntüleri pagoda şeklindeki gökdelenin neredeyse hiç hareket etmediğini gösteriyor. Başka bir binaya monte edilmiş olan güvenlik kamerası ise şiddetle sallanıyor.

Tayvan'ın en yüksek gökdeleni Taipei 101

101 KATLI 508 METRE YÜKSEKLİKTE

Taipei 101, 2004 yılında tamamlandığında dünyanın en yüksek binasıydı ve bu unvanını 2009 yılına kadar korudu. Adından da anlaşılacağı üzere 101 katlıdır ve kulesi de dahil olmak üzere 508 metre yüksekliğe ulaşmaktadır.

Doğal afetlere karşı dayanıklılığını arttıran bir dizi başka tasarım özelliğine de sahiptir; bunlar arasında zeminin derinliklerine çakılmış 380 kazık da bulunmaktadır.

Taipei 101'e göre "tüm binayı sağlam bir tektonik plakaya çivilemeye benzeyen" bu kazıkların en derini ana kayaya yaklaşık 30 metre ya da neredeyse 100 feet çakılmıştır. Binaya elektrik iki trafo merkezi üzerinden sağlanarak kesinti riski azaltılmıştır.

Gökdelenin depremi engelleyen mekanizması

SON 25 YILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMİNDE 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

23 milyon insanın yaşadığı Tayvan, Ateş Çemberi olarak bilinen dünyanın sismik açıdan en aktif bölgesinde yer alması nedeniyle depremlere karşı savunmasızdır.

Adayı son 25 yılda vuran en şiddetli deprem olan Çarşamba günkü depremde dokuz kişi öldü, 900'den fazla kişi de yaralandı.

1999 yılında 2400 kişiden fazla hayatını kaybettiği deprem. | Tayvan merkez

1999 YILINDAKİ DEPREMDE 2,400'DEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Tayvan'ın merkezini 1999 yılında 7.6 büyüklüğünde bir sarsıntı vurmuş ve 2,400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Taipei 101, Tayvan'da ve dünya genelinde denge için damper sistemleri kullanan tek gökdelen değil, mühendisliğin sergilendiği nadir bir durum olsa da.

Bir tasarım hatası 1970'lerde New York'taki bir gökdelenin sonunu getirebilirdi - o zamanlar gelişmiş bir tasarım özelliği olan ayarlı kütle damperine sahip olmasına rağmen.

Binanın mühendisi, kasırga mevsimi yaklaşırken bir üniversite öğrencisi tarafından işaret edilen sorunu çözmek için acele etmek zorunda kaldı.

Taipei 101'in web sitesinde yer alan bir video, 2015 yılında meydana gelen ve bilim insanları tarafından o yıl dünyanın en güçlü fırtınalarından biri olarak gösterilen bir kasırga sırasında kürenin hafifçe sallandığını gösteriyor.

CNN: Tayvan'ın en yüksek gökdeleni depremlere nasıl dayanıyor?

BÜTÜN DÜNYA BU OLAYI KONUŞTU

Tayvan'daki 7.4'lük deprem sırasında yıkılmayan 508 metre yüksekliğindeki bina dünya basınında. Özellikle de ülkenin 1999 depreminden sonra aldığı önlemler dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Daily Mail: Taipei 101, enerjiyi dev amortisörlere aktaran 660 tonluk bir sarkaca sahip - bu da 1.670 ft yüksekliğindeki gökdelenin devrilmek yerine sallanmasına yardımcı oluyor.

Olay The Washington Post'ta da paylaşıldı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 26
  • Gültepeli bjk 3 hafta önce Şikayet Et
    Adamlar Çalışkan dürüst birdefa ne maldan çalıyorlar nede malzemeden önce insan sağlığına ve hayatına önem vermişler,bizde malda yalan malzemede yalan tek gerçek paara paara parra dimi sayın mütaHitler sahtekarlar
    Cevapla
  • Ah yazar ahh 3 hafta önce Şikayet Et
    Sarkacın sarı olması çok önemli, kırmızı olsaydı kesin yıkılırdı. :)))))
    Cevapla
  • Tarih Dersi! 3 hafta önce Şikayet Et
    Tayvan&Japonya deprem korunma teknoloji konusunda dünyada Lider konumda Dünyanın gelişmiş Çipler Ai=Artifical intelligence=Suni Zeka Tayvan=TSCM üretimi yapar! ÇKP ilderi Mao Tse-Tung, karşı Kuomintang Lideri Chiang Kai-shek savaşa kayıp edince beraberinde yanında ne kadar zeki akılı Çinli varsa Tayvanı göç ettiler ve bugünün teknoloji Lideri Tayvan temelini ve başarısına imza attılar!
    Cevapla
  • Müteahhit 3 hafta önce Şikayet Et
    İlkokul mezunu müteahhit ile devam biz gene.
    Cevapla
  • Hacı Yatmaz 3 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye'de olsa büyük ihtimalle yıkılırdı kanaatimce. Aynı şiddetteki depremlerde ölüm sayıları, trafik kazalarındaki ölüm sayıları, iş kazalarındaki ölüm sayıları, bireysel silahlarla ölüm sayılarında niye hep Avrupa birincisiyiz? Güzel ülkemin yöneticileri; bilimle, ahlakla, gayretle,tarafsızlıkla, adaletle, eğitimle bu işler düzelmez mi? Çok mu zor?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!