Putin seçimi Trabzon'da kaybetti

Rusya Başkanlık Seçimleri için ülke dışındaki 383 bin Rus vatandaşı da oy kullandı. Putin yurt dışındaki oyların yüzde 72,1'ini aldı. Türkiye'de 4 şehirde kurulan sandıkların 3'ünden Putin çıktı. Trabzon'da ise Vladislav Davankov kazandı.

GİRİŞ 23.03.2024 10:27 GÜNCELLEME 26.03.2024 10:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanlığı Seçimleri için ülke dışındaki 383 bin Rus vatandaşı çeşitli merkezlerde oy kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bu sayının benzeri görülmemiş miktarda olduğunu söyledi.

Merkezi Seçim Komisyonu'na göre yabancı ülkelerdeki seçmenleri yüzde 72,1'i Putin'e oy verdi. Diğer adaylar Vladislav Davankov yüzde 16,65, komünist Nikolai Kharitonov yüzde 2,22, LDPR lideri Leonid Slutsky yüzde 1,97 oy aldı. Davankov her ne kadar yurt dışında ikinci sırada olsa da genel oylamalarda yüzde 4,31 oyla Kharitonov ikinci, Davankov ise yüzde3,85 oyla üçüncü sırada yer aldı. Slutsky yüzde 3,20 oyla son sırada bulunuyor.

Putin'e Trabzon'dan oy çıkmadı

Putin, vatandaşlarının çoğunun Rus pasaportuna sahip olduğu Abhazya ve Güney Osetya'da kazandı. Azerbaycan, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da Rusya Devlet Başkanı her alanda zafer kazandı.

Türkiye'de Rusya seçimleri için İstanbul, Ankara, Antalya ve Trabzon olmak üzere dört sandık açıldı. Putin'e 3 sandıktan zafer çıkarken, Trabzon'da Davankov yüzde 64,47'lik bir sonuçla seçimdeki en yüksek kazanımlarından birini elde etti.

İsrail "Davankov", Filistin "Putin" dedi

Avrupa'daki 30 sandıktan Putin çıktı, 23 sandığı ise Davankov kazandı. Putin'in yeni dönem adaylığı Kıbrıs ve Yunanistan tarafından desteklendi ve %85'in üzerinde oy aldı. Bosna-Hersek'te yüzde 80'in altında puan aldı. Ayrıca Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, İtalya, Fransa, Almanya, Norveç, Malta, Makedonya ve İzlanda'nın yanı sıra Estonya ve Letonya'da da kazandı. Davankov Avusturya, Büyük Britanya, Danimarka, İrlanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Macaristan, İsveç, Hırvatistan ve İspanya'nın yanı sıra Litvanya ve Sırbistan'da da kazandı.

İsrail'deki oylamada Davankov küçük bir farkla kazanırken Filistin'den yüzde 90'ın üzerinde ezici bir oy alan Putin zaferle çıktı. Putin Çin'de yüzde 50'nin üzerinde, Hindistan'da yüzde 70'in üzerinde oy aldı. Tayland'daki sandıklardan ise Davankov çıktı.

ABD'de çoğunluk Putin'den yana

Amerika Birleşik Devletleri'nde üç sandık açıldı: New York'ta Davankov oyların yüzde 36,9'unu aldı, Houston'da Putin oyların yüzde 42'sini, Davankov ise neredeyse yüzde 38'ini aldı; Büyükelçiliğin bulunduğu Washington'da Putin'in oy oranı yüzde 54,9 oldu. Meksika'daki tek bir sandıkta Putin oyların yüzde 52'den fazlasını, Kanada'da yüzde 50'den fazlasını aldı.

Rusya'da başkanlık seçimleri 15-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Yurt dışında ise 144 ülkede oylama düzenlendi. Diplomatik misyonların kapatılması ve diplomat sayısının azalması nedeniyle birçok ülkede önceki seçimlere göre daha az açık oy verme merkezi vardı.

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, tüm oyların yüzde 87,8'ini alan Vladimir Putin kazanmıştı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • cellat 1 ay önce Şikayet Et
    ağababanız hesabını sorar size elbette..
    Cevapla
  • Husam 1 ay önce Şikayet Et
    Trabzon daki Rus larda demekki hain
    Cevapla
  • Arif¹ 1 ay önce Şikayet Et
    Trabzon daki Ruslar demek ki rus değiller. Zaten Trabzon a neden geldikleri belli. Çok takılmaya gerek yok. Putin yada bir başkası.
    Cevapla
  • Hans 1 ay önce Şikayet Et
    Demekki adam mış Putin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
1. Lig'de kritik hafta! 9 maç aynı saatte | CANLI
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...