Hameney'den hutbede gözdağı! İsrail'den jet cevap

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Şeytani rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak." ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 10.04.2024 11:11 GÜNCELLEME 10.04.2024 16:18
Bu Habere 245 Yorum Yapılmış

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, başkent Tahran'daki Büyük Musalla Cami'nde kendisinin kıldırdığı bayram namazının hutbesinde İsrail'in saldırılarına da değindi.

Batı ülkelerinin, Gazze'de 187 gündür saldırılarını sürdüren İsrail'e verdiği desteği eleştiren Hamaney, "Batılı hükümetler uzun yıllar boyunca gaspçı rejimi destekledi ve uluslararası çevrelerde ona her türlü yardımı sağladılar. Elbette bazıları sözlü olarak Gazze'deki halka destek veren bir şeyler söyledi ancak pratikte sadece (saldırıları) engellememekle kalmadılar, birçoğu da yardımcı oldu. Özellikle ABD ve İngiltere'nin kibirli ve zalim hükümetleri." dedi.

"HATA YAPTILAR VE CEZALANDIRILMALILAR"

Hamaney, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında yaşlıların, ailelerin, çocukların ve kadınların öldürüldüğüne dikkati çekerek, "İnsan haklarıyla ilgili tuhaf şarkılarıyla dünyanın kulaklarını sağır edenler nerede? Acaba onlar (Filistinliler) insan değil mi ve hakları yok mu?" diye konuştu.

İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ve ikisi general rütbesinde 7 İranlı askeri yetkilinin hayatını kaybettiği saldırıya da değinen Hamaney, şunları söyledi:

"Konsolosluk ve büyükelçilik misyonları o ülkenin toprağıdır. Konsolosluğumuza saldırdıklarında topraklarımıza saldırmış sayılırlar ve bu uluslararası gelenektir. Şeytani rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak."

İSRAİL'DEN CEVAP

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamaney'in mesajına cevap vererek, İran'ın kendi topraklarından saldırması durumunda İsrail'in karşılık vereceğini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü. Saldırıda ayrıca 6 Suriyelinin de hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

İran, Suriye’deki saldırı sonrası 2 Nisan'da ABD'nin İran'daki çıkarlarını temsil eden İsviçre’nin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak ABD'ye mesaj ilettiğini açıklamıştı. İran basınında, Tahran yönetiminin İsviçre aracılığıyla ABD'ye "İsrail hedeflerini vuracağına" dair bilgi verdiği iddia edilmişti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 245
  • harun fettah 2 hafta önce Şikayet Et
    İran hiç bir zaman İsrail ile savaşa girmez ayettullahi humeyniyi Amerika fransadan tahrana özel olarak getirdi iktidara nerde İslam ülkeleri hepsi amerikan kalesidir Amerika muslumanlari katlederken İslam ülkeleri nerde dünyanın baş teröristi amerikadir İsrail onun vekilidir orta doğuda
    Cevapla
  • Ersever 2 hafta önce Şikayet Et
    Lafa baksan güzel, ama Azerbaycan Ermenistan savaşında, Ermenistan ı desteklediler, Azeriler soykırıma uğrarken, İran hiç ses çıkartmadı, Ermenistan ile muttefiklik imzaladı ve dağlık Karabağ in Ermeni toprağı olduğunu savundu. İran sadece müslüman düşmanı.
    Cevapla
  • Mustafa 2 hafta önce Şikayet Et
    Bir müslüman ülke çıkıyor ve israilin filistinde yaptığı zulmü karşı çıkıyor amerika ve yandaş köpeklerini eleştiriyor..ve susan dünyaya artık yeter diyor..bazı itler ise irana saldırıyor..
    Cevapla
  • Yusuf 2 hafta önce Şikayet Et
    Ben de çocukken iranı islam ülkesi sanırdım.
    Cevapla
  • N canta 2 hafta önce Şikayet Et
    Köpek köpeği ısırmaz ikiside ABD beslemesi
    Cevapla
  • Neco 2 hafta önce Şikayet Et
    İran abd çikarlarına göre hareket eder o yanlızca ülkesinde ki türk nüfusu baskı altında tutar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harry Potter Kalesi de savaş mağduru oldu!Bombalar oraya da isabet etti
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı